Rookstopcursisten

Sint-Niklaas Stopt met Roken

Maar liefst 66 procent van alle rokers geeft aan te willen stoppen met roken. Het stadsbestuur van Sint-Niklaas wil ze met het project Sint-Niklaas Stopt met Roken overhalen dat ook daadwerkelijk te doen. De campagne wil zoveel mogelijk rokers overtuigen een rookstopcursus te volgen en de sigaret of het sigaartje voorgoed te doven. Als ‘Gezonde Stad’ wil Sint-Niklaas zijn inwoners met rookstopcursussen ondersteunen de stap te zetten naar voorgoed rookvrij. Dat het kan getuigen twee gewezen rookstopcursisten.
Social media sharing

Stadsbestuur wil met rookstopcampagne alle rokers overtuigen sigaret voorgoed te doven

Sint-Niklaas Stopt met Roken is tot 20 september op verschillende manieren zichtbaar in de stad, op onder meer affiches, flyers, banners en alle digitale kanalen van het stadsbestuur. In het straatbeeld duikt ook op meerdere drukbezochte pleinen en in straten een reuzenasbak op, met de campagneoproep aan alle rokers om hun sigaret voorgoed te doven.

Iedereen is welkom op de gratis en vrijblijvende infosessie op donderdag 10 september van 19.30 tot 21 uur in het welzijnshuis van Sint-Niklaas, waar je alle informatie krijgt over de rookstopcursussen die de stad samen met Logo-Waasland organiseren onder begeleiding van erkende tabakologen. 

De ervaren tabakologen geven er de nodige informatie over de verschillende manieren van rookstop en het opzet van de groepscursussen die je kan volgen. Inschrijven voor de infosessie kan digitaal via de website van de stad:  www.sint-niklaas.be/sint-niklaasstoptmetroken, via een e-mail naar lotte.verbeke@sint-niklaas.be of telefonisch op 03 778 37 33.

Het stadsbestuur van Sint-Niklaas lanceert de campagne Sint-Niklaas Stopt met Roken voor het tweede jaar op rij, na een eerste editie die meteen zo’n 40 rokers wist te overtuigen een rookstopcursus te volgen. Verstokte rokers die vorig jaar aan de rookstopcursus deelnamen raakten sindsdien geen sigaret meer aan.

‘Ik rij op dit moment nog steeds een vlekkeloos en rookvrij parcours. Bijna moeiteloos, ook al rookt mijn partner nog steeds. Eigenlijk ging het heel vlot en ik heb nog altijd geen trek in een sigaret’, getuigt één van de deelnemers van toen Dirk Baeck.

Ook Philippe Van Houcke volgde vorig jaar de rookstopcursus.  ‘Ik ben fier op mezelf dat het gelukt is. We gingen er in groep voor. We waren lotgenoten tijdens de rookstopcursus en dat stimuleerde niet alleen iedereen, maar zorgde voor verbondenheid om samen te slagen.’

Zowel Philippe Van Houcke als Dirk Baeck viel het op dat de tabakoloog zelfs niemand verplichtte om met roken te stoppen.

‘Hij motiveerde ons op een andere manier.  Er was geen druk om vandaag of morgen te stoppen.  De man herhaalde dat we enkel moesten stoppen met roken als we daar zelf klaar voor waren.  En dat hebben we ook gedaan’, benadrukken beiden.

Net als vorig jaar wordt ook dit jaar het initiatief breed gedragen, wat mee bepalend is voor het succes van de campagne. Om de impact zo groot mogelijk te maken werkt het stadsbestuur voor dit project samen met de huisartsenkoepel Waasland, Wase Apothekers, AZ Sint-Nikolaas en het wijkgezondheidscentrum De Vlier. Logo-Waasland zorgt opnieuw voor de wetenschappelijk onderbouwde documentatie en zet de erkende tabakologen in om de groepscursussen Stop met Roken te begeleiden.

De Vlaamse overheid maakt het mogelijk om tegen een voordelig tarief deel te nemen aan de cursus. Je betaalt voor de volledige cursus maximaal 48 EUR. Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming bij het ziekenfonds, dan betaal je maximaal 24 EUR voor de volledige cursus.  Betalen doe je op de startdag.

De groepscursus bestaat uit 8 groepssessies gespreid over 2 maanden. Een tabakoloog begeleidt alle deelnemers met kennis van zaken doorheen het stopproces. Hij bereidt de cursisten voor op de rookstopdag en traint alle vaardigheden om herval te voorkomen.

Wie wil inschrijven voor een groepcursus 'Sint-Niklaas Stopt met Roken’ kan dat nog tot 20 september via de blauwe knop onderaan op de pagina  www.sint-niklaas.be/sint-niklaasstoptmetroken.

Rookstopcursus één

Startdag dinsdag 22  september.  Volgende dinsdagen van rookstopcursus één: dinsdag 29 september, dinsdagen 6, 13, 20 en 27 oktober, dinsdagen 10 en 24 november.

Rookstopcursus twee

Startdag donderdag 1 oktober.  Volgende donderdagen van rookstopcursus twee: donderdagen 8, 15, 22 en 29 oktober, donderdagen 5,12, 19 november.

Alle cursusdagen starten om 19.30 uur in het welzijnshuis, Abingdonstraat 99, Sint-Niklaas.

Meer info

Welzijnshuis, Abingdonstraat 99, Sint-Niklaas

Lotte Verbeke

Buurtwerker

Dienst diversiteit samenleving en preventie

03/ 778 37 33 - 0485/ 55 49 53

lotte.verbeke@sint-niklaas.be

 
   
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen