Op Wielekes

Sint-Niklaas van start met kinderfietsbib

Als eerste Wase gemeente gaat Sint-Niklaas van start met Op Wielekes, een fietsbibliotheek voor kinderfietsen. Kinderen die lid worden, hebben altijd toegang tot een kwalitatieve kinderfiets op maat. De fietsbib krijgt onderdak in De Bareel, de overdekte fietsenstalling aan het Sint-Niklase station en is een samenwerking met Den Azalee. Wie een te klein geworden kinderfiets staan heeft, kan die ook steeds aan de fietsbib doneren in ruil voor een jaar gratis lidmaatschap.
Social media sharing

Eenvoudig
Een nieuwe kinderfiets betekent steevast een stevige hap uit het gezinsbudget, zeker voor wie met een beperkt budget rond moet komen. Bovendien zijn kinderen hun nieuwe fiets vaak snel ontgroeid. Fietsdeelsysteem Op Wielekes biedt hiervoor een alternatief. Wie lid wordt, kan steeds beschikken over een fiets op maat. Wordt de fiets te klein, dan kan hij eenvoudig geruild worden voor een groter exemplaar.

Duurzaam
Op Wielekes is een initiatief van De Transformisten vzw dat vol inzet op hergebruik, delen en repareren. Op Wielekes startte enkele jaren geleden met één depot in Ledeberg, maar wist met de steun van Provincie Oost-Vlaanderen een netwerk van bijna 20 depots over de hele provincie uit te bouwen. Sint-Niklaas krijgt de Wase primeur. De bibliotheek bestaat volledig uit hergebruikte fietsen. Wie een te klein geworden kinderfiets binnenbrengt, krijgt een bon voor een jaar gratis lidmaatschap die je zelf kan gebruiken of door kan geven aan wie er nood aan heeft. Binnengebrachte fietsjes worden nagekeken, eventueel hersteld en rijklaar gemaakt. Op die manier krijgen overbodig geworden kinderfietsen een tweede leven.

Iedereen op de fiets
De kostprijs van een abonnement is bewust laag gehouden: 30 euro voor een eerste kind, 20 euro voor een tweede. Kansenpashouders betalen zelfs nog een pak minder (6 en 4 euro). Op die manier wil de stad de drempel zo laag mogelijk houden en iedereen de kans geven in te stappen in het deelsysteem. De oprichting van de fietsbib is immers ook één van de acties die opgenomen werden in het Lokaal Armoedeplan. Een fietsdeelsysteem voor kinderen past daarnaast ook helemaal binnen de ambities om Sint-Niklaas als fietsstad op de kaart te zetten.

Samenwerking
De dagelijkse werking wordt draaiende gehouden door vrijwilligers. Zowel het innemen van en nakijken van de fietsen als het beheer van de contracten nemen zij voor hun rekening.
Voor de logistiek slaat de stad de handen in elkaar met Den Azalee. Zij bouwden met Fietspunt De Versnelling en het beheer van fietsenstalling De Bareel al een stevig fietsaanbod uit. Op Wielekes vormt hierop een mooie aanvulling en sluit ook nauw aan bij hun missie binnen de circulaire economie.

Praktisch
Het depot waar fietsjes binnengebracht en ontleend kunnen worden, bevindt zich in fietsenstalling De Bareel op het Stationsplein in Sint-Niklaas en is elke eerste woensdagnamiddag en elke tweede zaterdagvoormiddag van de maand open. De eerstvolgende openingsmomenten zijn 5 en 8 mei.

Om volledig coronaproof te kunnen werken gebeuren de donaties en de ontleningen voorlopig enkel op afspraak. Je kan via deze link een afspraak inboeken: https://calendly.com/sint-niklaas-opwielekes

Wie een fietsje doneert, krijgt een bon voor één jaar gratis lidmaatschap. Deze bon kan je zelf gebruiken of doorgegeven aan wie er nood aan heeft. Lidmaatschap kost 30 euro voor een eerste kind, vanaf het tweede kind betaal je 20 euro. Op vertoon van de kansenpas zijn er aangepaste tarieven. Voor 15 euro extra is ook een grondige tussentijdse onderhoudsbeurt in het Fietspunt De versnelling inbegrepen.

Op Wielekes zoekt ook nog steeds vrijwilligers om fietsjes in te nemen, na te kijken of te repareren of mee de contracten te beheren. Voorkennis is niet nodig: voor alle vrijwilligers wordt een korte opleiding voorzien. Aanmelden kan via sint-niklaas@opwielekes.be

Meer info:
www.opwielekes.be/sint-niklaas, op het nummer 03 778 32 02 of via de facebookgroep Op Wielekes Sint-Niklaas

 

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen