Sint-Niklaas Wintert: volop feest en plezier in stad en deelgemeenten

Sint-Niklaas Wintert: volop feest en plezier in stad en deelgemeenten

Ook in de donkerste maanden van het jaar is er in Sint-Niklaas heel wat te beleven. 'Sint-Niklaas Wintert' brengt een aaneenschakeling van winters plezier, om vreugdevol het jaar uit te wuiven en uitbundig 2024 in te zetten.
Social media sharing

D’ijspiste: vijf weken winters plezier
Van vrijdag 8 december tot en met zondag 14 januari schotelt de ijspiste vijf weken lang schaatsplezier voor, op een prachtige, overdekte piste op de Grote Markt. En het wordt nóg aantrekkelijker, want liefhebbers kunnen zich deze winter ook wagen aan een spelletje curling. "We richten drie curlingbanen in van vijftien meter lang. Laat ons stellen dat curling een soort winterversie van pétanque is", vertellen uitbaters Bram Lanoye en Dirk Van de Merckt. 
De schaatsoppervlakte blijft even groot als vorig jaar. De ijspiste is in totaal 19 meter breed en 45 meter lang. Iets breder dus, om ook het curling een plaats te geven.

De ijspiste is geopend van vrijdag 8 december tot en met zondag 14 januari. Tijdens de schoolperiode is dat van 9 tot 22 uur, op zaterdag van 11 tot 23 uur en op zondag van 11 tot 22 uur. Tijdens de schoolvakantie is de ijspiste in de week en op zondag open van 11 tot 22 uur en op zaterdag van 11 tot 23 uur, op 25 december en op 1 januari van 13 tot 22 uur. Meer info: www.dijspiste.be 

D'ijspiste op de Grote Markt

Kerstmarkten

Twee weekends op Grote Markt
Twee weekends lang baadt de Grote Markt in december in een betoverende kerstsfeer. Tientallen kerstchalets, een winterterras met muziek, vuurkorven, kraampjes met geschenkartikelen, veel lichtjes en uiteraard dampende bekertjes glühwein zorgen voor warmte en gezelligheid. De kerstmarkt staat op de Grote Markt in het weekend van vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 december én in het weekend van vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 december. Op vrijdag is de kerstmarkt open van 18 tot 24 uur, op zaterdag van 13 tot 22 uur en op zondag van 13 tot 19 uur.

In de deelgemeenten
Ook in de deelgemeenten wordt het gezellig met een hapje en drankje bij een knisperend vuurtje, om gemoedelijk bij te praten met je dorpsgenoten op een kerstmarkt in de buurt.

In Sinaai is er een kerstmarkt op de Dries op zaterdag 9 december vanaf 16 uur. In Puivelde is dat op zondag 10 december vanaf 16 uur, op het plein aan de Sint-Jobkerk. In Belsele vindt de kerstmarkt in Belseledorp plaats op zaterdag 16 december vanaf 16 uur.

Kerstmarkt

Winterfoor
Geen Sint-Niklase winter zonder winterfoor! Wat is er leuker dan de vele lichtjes, toeters en bellen, geuren en smaken van de vele kermisattracties en kramen? De winterfoor neemt een stukje van de Grote Markt in van zaterdag 2 tot en met dinsdag 19 december.

Extra plezier op donderdagse markt
Op donderdag 14 december is er een speciale donderdagse markt met een tombola. Bezoekers maken kans om met tickets voor de ijspiste of voor waardebons voor horecazaken naar huis te gaan! 

Santa Walk
Ook de geweldige Santa Walk is er weer bij deze winter in Sint-Niklaas! Verwacht je op zaterdag 16 december aan een bijzonder spektakel, met zo’n duizend verklede kerstmannen die een ludieke kerstwandeling maken in het stadscentrum. Het is een organisatie van Rotary Sint-Niklaas, dat hiermee een aantal goede doelen steunt.

Santa Walk

Winkelzondagen
De eindejaarsinkopen? Die shop je lokaal natuurlijk! Onze handelaars geven jou de beste tips voor een geslaagd geschenk. Gezellig winkelhieren kan in de stadskern op vier extra winkelzondagen, op 10, 17, 24 en 31 december. Dat gebeurt in een extra gezellige stadskern, met muziek en vooral véél beleving.

Vlaams kampioenschap Breaking
Bboys en bgirls zakken op zaterdag 23 december af naar De Casino in Sint-Niklaas voor de finale van de Vlaamse Breaking Series, of het open Vlaams kampioenschap breaking. Opzij voor de nieuwe generatie battle cats!

Nieuwjaarsconcert d'Academie Podium
Op zaterdag 6 en zondag 7 januari brengt het symfonisch orkest van d’Academie Podium haar jaarlijkse Nieuwjaarsconcert in de stadsschouwburg, onder de deskundige leiding van dirigent Pieter Matthynssens. Voor het 35ste nieuwjaarsconcert is niemand minder dan de Australische muzikale polyglot Anthony Romaniuk als solist te gast. Werken van Rachmaninov, Price, Rautavaraa, Ligeti, Berlioz en Mussorgski passeren de revue in het programma 'We're in trouble'. Info: podium.academiesintniklaas.be

IJsberenduik
Niet de grootste, maar wél veruit de gezelligste ijsberenduik, zo omschrijven de organisatoren hun Wase IJsberenduik op recreatiedomein De Ster. Met telkens zo’n duizend deelnemers én een veelvoud aan toeschouwers is de Wase IJsberenduik het tweede grootste ijsberenevenement in ons land, na de Noordzeeduik in Oostende. Moedige ijsberen én hun supporters zijn welkom op zondag 14 januari 2024 vanaf 14 uur voor de 13de Wase IJsberenduik. En na al die frisse duikpartijen is er dj Ice Bear in het winterdorp!

►► www.ontdeksintniklaas.be

Sint-Niklaas Wintert: volop feest en plezier in stad en deelgemeenten
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen