weerstation

Sint-Niklase weerstations zetten in op wetenschapseducatie en lokale effecten van opwarming

Het VLINDER-project (VLaanderen IN DE weeR) is een zogenaamd citizen science-project. In dit geval wil de UGent samen met scholen en lokale partners zicht krijgen op lokale weersverschillen. Dit doen ze aan de hand van meer dan 60 weerstations verspreid over heel Vlaanderen. Ook in Sint-Niklaas vind je twee dergelijke meetstations. Eentje midden in de stad, op campus van Berkenboom Humaniora en eentje in de buurt van De Ster. Om het project ook de volgende jaren in de stad te houden, zorgt het Sint-Niklase stadsbestuur voor financiële ondersteuning. Zo kunnen de leerlingen van VTS en Berkenboom verder aan de slag met de verzamelde weerdata.
Social media sharing

De weerstations houden nauwgezet luchtdruk, temperatuur, luchtvochtigheid, windsnelheid en de hoeveelheid regen bij. Met die data bestuderen wetenschappers van de UGent lokale weerseffecten. Door weerstations te installeren op plaatsen waarvoor nog geen gegevens bekend zijn, kunnen fenomenen als het hitte-eilandeffect in steden beter in kaart gebracht worden. Via een QR-code op het infobord of via de site kan iedereen met deze data aan de slag. Zo ook de leerlingen van Berkenboom Humaniora en VTS. De leerlingen van Berkenboom hebben tijdens de lessen het meetstation in elkaar gezet en geïnstalleerd. De data krijgen een plaats in de lessen aardrijkskunde. Bij de VTS werken de studenten van de tweede graad industriële wetenschappen een project rond wiskunde, statistiek en aardrijkskunde uit aan de hand van de verzamelde gegevens. Ook andere Sint-Niklase scholen kunnen de vruchten van de twee meetstations plukken: de data zijn immers voor iedereen toegankelijk

Het eerste weerstation, 'Vlinder 49', is gelegen op het schoolterrein van Berkenboom, in de stadskern van Sint-Niklaas. Hier kunnen de effecten van het zogenaamde hitte-eilandeffect in Sint-Niklaas optimaal bestudeerd worden. Door onder andere verharding en het gebruik van donkere materialen als asfalt lopen de temperaturen in een verstedelijkte context immers hoger op dan in landelijke gebieden. De vele gebouwen zorgen er daarnaast voor dat het afkoelend effect van de wind er minder voelbaar is.

Het tweede Sint-Niklase weerstation, ‘Vlinder 48’, kreeg dan weer een uniek plaatsje in de stadsrand van Sint-Niklaas. Het staat het op  een perceel waar recent een voedselbos door groen- en omgevingswerkenbedrijf GR&OM is aangeplant. Zo kunnen wetenschappers én leerlingen de verschillen in temperatuur en windsnelheid tussen kernstad vergelijken.

Door dit project te ondersteunen versterkt de stad de wetenschapseducatie bij jongeren en krijgt ze tegelijk meer inzicht in hoe ze de strijd tegen hitte en warmte kan aanpakken.

Zelf het weer live opvolgen? De data is volledig openbaar is op de website wow.meteo.be.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen