Aangenaam wandelen in de Collegestraat, die deel uitmaakt van de winkelwandellus.

Sint-Niklase winkelwandellus genomineerd voor prestigieuze ‘Prijs Publieke Ruimte 2023’

Sint-Niklaas is genomineerd voor de prestigieuze ‘Prijs Publieke Ruimte’ met de winkelwandellus in het stadshart. Het Infopunt Publieke Ruimte, hét kenniscentrum voor alles rond openbare ruimte, beloont jaarlijkse de beste realisaties in heel Vlaanderen. De Sint-Niklase winkelwandellus is één van de drie genomineerden in de categorie ‘stedelijke projecten’. Wil je Sint-Niklaas alvast de publieksprijs bezorgen? Stemmen kan tot 8 mei!
Social media sharing

Met de aanleg van de winkelwandellus tussen de Grote Markt en het Stationsplein wordt het stadshart onmiskenbaar aantrekkelijker voor bewoners en bezoekers. Tot die conclusie komt ook het Infopunt Publieke Ruimte. Met de winkelwandellus richt de stad een aantal centrumstraten groener, lichter, fraaier en vooral ook verkeersveiliger in.   
Een aantal straten kwam de voorbije jaren al aan bod: de Richard Van Britsomstraat, Casinostraat, Collegestraat (deel vanaf Grote Markt tot aan de schouwburg), Schouwburgplein en Paul Snoeckstraat. Het zijn nu stuk voor stuk mooie straten, met veel meer ruimte voor voetgangers en fietsers en met aangename groene accenten die voor kleur en rust zorgen in het straatbeeld.  
De volgende fase, waarbij de Prins Albertstraat zal worden vernieuwd, is gepland voor september 2023. Het Regentieplein, de Zamanstraat en de Dr. Verdurmenstraat worden in de loop van de volgende jaren aangepakt. 

De winkelwandellus in de Richard Van Britsomstraat

Groene ader in herkenbare stijl 
Ontharding en vergroening zijn uitgangspunten bij de heraanleg, waardoor de aanleg van de winkelwandellus bijdraagt aan de klimaatbestendigheid van de binnenstad. De winkelwandellus zorgt als een groenblauwe ader voor verkoeling in het stadshart. De heraanleg van de straten gebeurt volgens vaste principes en in een herkenbare stijl, met overal dezelfde materialen, beplanting, meubilair, kleuren, vormen en verlichting. 

Mooie panden en plekken worden bij de heraanleg ook beter uitgelicht. De winkelwandellus wordt daardoor een aangename zone om te flaneren door de binnenstad. Tenslotte maakt de winkelwandellus ook deel uit van een breder geheel: de globale stadskernvernieuwing, met onder andere de heraanleg van de Grote Markt als blikvanger. 

De winkelwandellus aan het College

Bekroond project  
Het is niet de eerste keer dat de winkelwandellus wordt opgemerkt. De Vereniging voor Openbaar Groen gaf hiervoor in 2020 al een 'Openbaar Groen Award' aan Sint-Niklaas. De winkelwandellus kreeg ook het label ‘waterproof’ van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Nu is het afwachten tot dinsdag 9 mei, wanneer de vakjury zich uitspreekt over de ‘Prijs Publieke Ruimte’. Ben je net zoals de vakjury ook fan van onze winkelwandellus? Help ons dan om de publieksprijs mee naar Sint-Niklaas te brengen! Stemmen kan nog tot en met maandag 8 mei via www.congrespubliekeruimte.info/programma/prijs/publieksprijs

Info:  
www.sint-niklaas.be/winkelwandellus  
www.congrespubliekeruimte.info

De winkelwandellus
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen