Rioproject Zwaanaarde

Slagbomen zorgen voor verkeersveiligheid tijdens werken Zwaanaardestraat: vandalisme wordt bestraft

Op maandag 26 september gaan in de Zwaanaardestraat en omgeving de langverwachte rioleringswerken van start. Sinds het begin van de voorbereidende nutswerken in maart wordt het doorgaand verkeer in Sinaai geweerd via de inzet van slagbomen. De stad en de politie benadrukken nogmaals dat vandalisme tegen de slagbomen wordt bestraft.
Social media sharing

Bij het rioproject Zwaanaardestraat worden een groot aantal straten in Sinaai aangepakt. De werken hebben een grote impact op de waterzuivering, met het afvalwater van ongeveer 400 woningen dat wordt aangesloten op een gescheiden rioleringsstelsel. Uiteraard komt er ook bovengronds een grote verandering, onder meer met kilometers nieuwe fietspaden en een verkeersveiligere inrichting van de betrokken straten.
Tijdens de werken is er uiteraard een grote impact op de verkeersleefbaarheid en de verkeersveiligheid, in het bijzonder in de landelijke straten rond de werfzone. Deze wegen zijn smal, worden veel gebruikt door zachte weggebruikers en hebben kwetsbare bermen.

Slagbomen
Bij vorige werken in Sinaai, zoals de heraanleg van de kasseien van de Dries en het rioproject Sinaaidorp, werd duidelijk dat doorgaand verkeer in deze straten absoluut te vermijden is. Na overleg met onder meer de scholen, de dorpsraad en de handelaars besliste de stad daarom om het doorgaand verkeer volledig buiten de omgeving van de werfzone te houden. Dat gebeurt met de inzet van slagbomen.

Met die slagbomen wordt het doorgaand verkeer uit Sinaai geweerd. Maar plaatselijk, lokaal verkeer binnen de werfzone blijft altijd mogelijk. Er is bovendien een duidelijk systeem met vergunningen uitgewerkt. Het gewenste doel? Minder hinder, meer verkeersveiligheid en meer leefbaarheid voor de inwoners van Sinaai.

Rioproject Zwaanaarde

Vandalisme
Helaas worden de slagbomen in Sinaai regelmatig gevandaliseerd. In augustus zijn er daarom camera’s geplaatst bij de slagbomen. Als er opzettelijke beschadigingen worden aangebracht, kan er aangifte gedaan worden bij de lokale politie van Sint-Niklaas. Na die aangifte bekijkt de politie de camerabeelden. Op basis van die beelden start het een gerechtelijk onderzoek op.

Tussen 1 en 18 september werden de slagbomen liefst 5 keer gevandaliseerd. Bij al deze gevallen deed de stad aangifte bij de politie. De dader werd steeds herkend dankzij de camerabeelden. Er werden 5 PV’s opgemaakt: 3 voor een verkeersongeval (al dan niet moedwillig aanrijden van de slagboom met als gevolg dat de slagboom buiten dienst was en de dader door reed) en 2 keer voor vandalisme (personen die uit hun voertuig stappen en de slagboom doelbewust saboteren/vandaliseren om de slagboom te kunnen passeren).
Voor deze 5 beschadigingen is er een verzekeringszaak opgestart bij de aannemer van de slagbomen. De kosten voor het herstel en de verplaatsingskosten van de aannemer zullen op deze manier worden teruggevorderd. Bovenop die kosten riskeren de daders boetes voor vluchtmisdrijf, het vandaliseren van de slagbomen en het negeren van het verbod van doorgang dat duidelijk aangegeven staat. De financiële gevolgen kunnen voor de daders dus sterk oplopen.
Bij deze 5 schadegevallen is er 1 persoon die zich zelf heeft aangegeven. Bij deze persoon is er dus geen vluchtmisdrijf.

Conclusie: respecteer de borden en de wegomleidingen, ook al staat de slagboom open na vandalisme. Enkel personen die een doorgangsvergunning hebben, kunnen de slagbomen passeren. Wie schade of vandalisme aan de slagboom vaststelt of getuige is van vandalisme kan dat steeds melden aan de stad Sint-Niklaas via de klantendienst of aan de politie van de stad. Via de camera’s kan de dader vervolgens worden opgespoord.

De camera’s blijven staan tot de werken in de Zwaanaardestraat en de Keizerstraat zijn afgerond, wellicht eind 2023.

► Info: https://www.sint-niklaas.be/zwaanaarde

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen