Street art

Slinger langsheen kleurrijke street art door stad!

De stad straalde de voorbije dagen niet alleen onder een vroege lentezon, ook de eerste - met street art ingepakte - nutskasten geven het straatbeeld wat meer kleur. Er worden deze lente in totaal 20 kasten in twee stadswijken onder handen genomen door een selectie straffe kunstenaars met faam. Het project is een eerste statement van het stadsbestuur in samenwerking met enkele lokale street art experts voor meer kleurrijke publieke ruimte.
Social media sharing

Meer kleur op straat

In het belevingsonderzoek bij kinderen en jongeren 'Baas in Sint-Niklaas' kwam het grijze

imago van de publieke ruimte duidelijk naar voor. Kinderen en jongeren ijverden vaak voor meer groen en kleur in het straatbeeld. Ook bij verschillende Wijk in Kijker- rondes dook deze behoefte op. In de Moerlandwijk haalde street art één van de tien actiepunten. In de wijk Park & Laan werd expliciet gevraagd naar meer kunst in het openbaar domein. Ook het jongerencollectief An'tWoord ijverde in 2017 al voor meer kleur en diverse kunst in het straatbeeld. Het stadsbestuur bracht rond deze uitdaging lokale experten rond streetart en graffiti samen met een duidelijk ambitie: bestaande initiatieven verbinden en versterken tot een wervend lokaal streetart- en graffitibeleid.

 Staalkaart street art

Een proefproject op 20 grijze kasten van nutsmaatschappijen (Fluvius, Telenet en Proximus) in de stadswijken Moerland en Park & Laan, gecureerd door Bart Warnier (Wham Agency), is het eerste tastbare resultaat. De nadruk ligt op hoogstaande werken met een sterke en kleurrijke beeldkwaliteit. Bart sprak zijn netwerk aan om nationale en internationale artiesten in onze stad een nutskast onder handen te laten nemen. Nutsmaatschappijen gaven vlot hun akkoord. De voorbereidende cleaning van de kasten gebeurde door lokale sociale economie partner Mo Clean. Van het eerste goede weer maakten enkele kunstenaars al gebruik om hun werk aan te brengen. In de loop van de lente volgt de rest. Het eindresultaat wordt een staalkaart aan street art die wil prikkelen en de diverse mogelijkheden van deze kunstvorm tonen. Voor het project maakte het stadsbestuur zo’n 15.000 EUR vrij.

 Wandeling en app

De kasten zullen eens allemaal afgewerkt worden verbonden in een wandeling met twee lussen, dwars doorheen de stadswijken. Ook eerdere initiatieven, zoals de langste graffitimuur aan het spoorwegfietspad vanaf het Westerplein of enkele werken van de befaamde kunstenaar ROA in de bib en aan Jeugdcentrum Den Eglantier kunnen daar onderdeel van uitmaken. De Kurieus-app, ontwikkeld door het Cultuurcentrum, biedt een uitstekend platform om deze wandeling later dit jaar ook slim digitaal te ontsluiten.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen