Snel checken of je een parkeerschijf moet plaatsen? Kijk even naar een lantaarnpaal in je buurt

Snel checken of je een parkeerschijf moet plaatsen? Kijk even naar een lantaarnpaal in je buurt

In de blauwe zone in het stadscentrum ben je als autobestuurder verplicht om een parkeerschijf te plaatsen als je er parkeert. Dankzij de splinternieuwe stickers met de afbeelding van de blauwe parkeerschijf die sinds deze week op de verlichtingspalen in deze zone kleven, zie je nu in een oogopslag of je effectief in de blauwe zone bent. Minder kans om je parkeerschijf te vergeten dus!
Social media sharing

Als automobilist moet je rekening houden met heel wat verkeersborden die langs de kant van de openbare weg staan. In combinatie met het voortdurend inschatten van de verschillende verkeerssituaties maakt dit het autorijden in het centrum van een stad soms uitdagend. Meestal weet een autobestuurder wel of hij of zij zich in een betalende parkeerzone bevindt door de parkeerautomaat die steeds in de buurt aanwezig is. Maar in een blauwe zone, waar je verplicht bent een parkeerschijf te leggen, is dit soms moeilijker als je het zonebord langs de kant van de weg gemist hebt. Deze zoneborden worden namelijk alleen bij het begin en het einde van een parkeerzone geplaatst en dus niet na elk kruispunt. 

Sticker
Daarom schiet de stad parkerende autobestuurders te hulp. Op het merendeel van de verlichtingspalen in de blauwe zone wordt deze week een sticker met de afbeelding van de blauwe parkeerschijf aangebracht. Als je zo’n sticker in de nabijheid van je parkeerplaats ziet, weet je dat je in een blauwe zone bent. En daar ben je dus verplicht om een parkeerschijf achter je voorruit te plaatsen. 

Let op! Helaas kunnen we enkel de gegalvaniseerde, grijze verlichtingspalen van een sticker voorzien. Het risico op schade bij de andere palen is te groot. Je mag er dus niet van uitgaan dat je je niet in een blauwe zone bevindt omdat er geen sticker op de verlichtingspalen kleeft. 

In de blauwe zone kan je standaard twee uur gratis parkeren, tenzij een onderbord je een langere of een kortere parkeerduur biedt. Het enige wat je moet doen, is je parkeerschijf juist instellen en aan je voorruit plaatsen. Verplicht doorlopend gebruik van maandag tot en met zaterdag tussen 9 en 18 uur, tenzij verkeersborden een andere tijdsduur aangeven. 

Snel checken of je een parkeerschijf moet plaatsen? Kijk even naar een lantaarnpaal in je buurt
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen