Speel je energierijk

Speel je energie-rijk en kom energiezuinig de winter door

De hele maand november kan iedereen zich “energie-rijk” spelen in de patio van het welzijnshuis aan de Abingdonstraat 99 te Sint-Niklaas. Speel je Energie-rijk is een gratis interactief energiespel. Tijdens het spel krijgt de speler heel wat nuttige en praktische tips om minder elektriciteit en gas te verbruiken en energiezuinig de winter door te komen. Zo daalt met kleine ingrepen de energiefactuur al flink. Een uitstapje dat meteen ook geld opbrengt

Social media sharing

Speel je Energie-rijk is helemaal gratis en kan nog tot vrijdag 29 november tijdens de openingsuren van het welzijnshuis. Tijdens het energiespel ontdek je handige, praktische en concrete tips om direct zelf in je eigen woning toe te passen. Een doorsnee gezin kan op die manier tot bijna 900 EUR per jaar besparen. Het zijn kleine middeltjes die weinig moeite kosten. Bovendien boet je door die besparingen niet in op luxe en comfort, maar je zal het wel merken aan je goedkopere energiefactuur.

Jaarlijks kan een gezin 40 EUR besparen als de thermostaat 1 graad lager gaat. Een ideale kamertemperatuur is overigens 20°C.  Je kan per jaar ook makkelijk 25 EUR besparen door de oplader van je smartphone telkens uit het stopcontact te halen na het opladen. Al die kleine ingrepen zijn niet enkel goed voor de portemonnee maar ook voor het milieu. Dat is dubbele winst.

Wellicht weten heel veel mensen niet eens hoeveel een lamp verbruikt, of hoe je veilig kan verwarmen en toch niet te veel geld uitgeeft. Ook in de winter moet je de woning goed verluchten en ventileren. Dit en nog veel meer kom je allemaal te weten tijdens het interactief energiespel.

Met de actie wil de stad de bevolking ook bewust maken dat besparen op energie echt wel noodzakelijk is. De laatste jaren neemt de energiekost een steeds grotere hap uit het budget. Een doorsnee gezin dat in een rijwoning woont, betaalt jaarlijks rond de 2.000 EUR aan energie. Veel gezinnen zitten nog een stuk boven dat gemiddelde. En dat zal wellicht nog stijgen.

Wie problemen heeft met het betalen van zijn energiekosten kan steeds terecht in het welzijnshuis van Sint-Niklaas. De welzijnswerkers gaan na of je een verwarmingstoelage kan krijgen, een minimale levering van aardgas of een andere financiële tussenkomst om je woning te verwarmen. Dat kan ook voor het vullen van je stookolietank of de kosten voor propaan en petroleum.  Wie het financieel moeilijk heeft om het huis te verwarmen neemt best zo snel mogelijk contact op met een welzijnswerker in het welzijnshuis.

Info

Speel je Energie-rijk

Welzijnshuis, Abingdonstraat 99, Sint-Niklaas

Maandag 4 tot vrijdag 29 november van 8.30 tot 16.30 uur

03 778 62 30 - 03 778 36 44

anneliese.devogel@sint-niklaas.be

Ook groepen zijn welkom. Wel graag eerst een afspraak maken.

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen