Sint-Nicolaasplein

Stad bereidt zomer mét horecaterrassen voor op Sint-Nicolaasplein

De zoektocht naar nieuwe horeca-uitbaters op het Sint-Nicolaasplein verloopt moeilijk, maar de stad zet alles op alles voor een zomerseizoen mét horecaterrassen op het plein.
Social media sharing

Eind vorig jaar startte de stad met een zoektocht naar horeca-uitbaters voor vier panden op het Sint-Nicolaasplein, in het kader van het relancetraject De Profploeg van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Het gezellige Sint-Nicolaasplein bevindt zich immers op een kantelpunt, nadat vier horecapanden eind vorig jaar beschikbaar kwamen. Het gaat om de panden van de vroegere horecazaken Cipierskelder, Las Caux, Oud Rethorica en Brass Monkey.

De oproep leverde aanvankelijk maar liefst 28 geïnteresseerde kandidaat-uitbaters op. Dat aantal was veelbelovend, maar het gewenste resultaat bleef uit. De kandidaten haakten om verschillende redenen af, onder meer omwille van financiële redenen, het verplicht brouwerscontract in sommige panden, een moeizame zoektocht naar personeel, hoge loonkosten en de hoge energieprijzen. Lokale uitdagingen zoals de aankomende stadsvernieuwingsprojecten of het beperkte huidige aanbod van avondhoreca vormden voor sommige kandidaten kleine drempels, maar waren geen fundamentele redenen om af te haken.

Stad werkt aan oplossing
De stad zet opnieuw volop in op beleving op het Sint-Nicolaasplein, ook in de lente en zomer van 2023. Dat doet het stadsbestuur met een mooie speeltuin, een uitgebreide avondprogrammatie, evenementen en een feestelijke zomeraankleding. Daarnaast zet de stad ook alle zeilen bij om de nodige horecaterrassen op het plein te krijgen de komende lente en zomer.

Op dit moment zijn café Triplex en Jeugdcentrum Den Eglantier de enige horecazaken op het Sint-Nicolaasplein. Met beide zaken is de stad al in overleg om de gewenste terrasruimte in te tekenen en de openingsdagen te plannen. Voor de uitbating van de terrasruimtes zijn ook samenwerkingen mogelijk met geïnteresseerde horeca-uitbaters van de Grote Markt, Houtbriel of Sacramentstraat. We gaan na welke invulling er op die manier mogelijk is. Als er hiaten zijn, kan dat ook worden opgevangen met de inzet van mobiele aanbieders van dranken.

De inrichting van een grote zomerbar op het Sint-Nicolaasplein? Het is bespreekbaar, maar het is geen evidente keuze. De terrasruimte verbonden aan de leegstaande panden kan immers niet worden ingenomen door een zomerbar als er toch interesse is in de huur van een pand.

Schepen voor Lokale Economie en Evenementen Ine Somers: "We bekijken momenteel nauwgezet álle mogelijkheden. Bedoeling is om een attractief en gezellig lente- en zomerseizoen te brengen op het Sint-Nicolaasplein, mét mogelijkheden om iets te drinken en een terrasje te doen. We zetten daarvoor alles op alles. We willen snel tot een oplossing komen om van het Sint-Nicolaasplein ook komende zomer een bruisende en feestelijke plek te maken."  

Sint-Nicolaasplein
Sint-Nicolaasplein
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen