Stad breidt aanbod deelwagens uit

Stad breidt aanbod deelwagens uit: naar 160 deelwagens tegen 2030

Gedeelde mobiliteit is de toekomst. Om dat in Sint-Niklaas waar te maken, gaat de stad op zoek naar een aanbieder van bijkomende deelwagens. Naast het stadscentrum krijgt ook elke deelgemeente een deelwagenaanbod. Tegen 2030 mikt Sint-Niklaas op een aanbod van 160 deelwagens van deelwagenaanbieders en particulier autodelen, of minstens twee deelwagens per 1.000 inwoners.
Social media sharing

Dit jaar wil de stad het aanbod van deelwagens een stevige boost geven. Daarom schrijft het een opdracht uit waarop aanbieders van deelwagens nog tot 3 februari kunnen intekenen.

Op dit moment zijn er al 26 deelwagens beschikbaar in Sint-Niklaas. Het gaat om 11 wagens van Cambio, 3 van Stapp.In en 2 elektrische voertuigen van Autopartners Share. Die bevinden zich verspreid over het stadscentrum. Ook zijn er mogelijkheden voor vervoer van andersvaliden via het rolstoelvriendelijk vervoer van Avira. Daarnaast wordt ook aan particulier autodelen gedaan in Sint-Niklaas. We merken op dat vlak een lichte toename van aanmeldingen op bijvoorbeeld het platform Cozywheels.be. Dat maakt dat we op dit moment aan 26 deelwagens zitten, autodeelaanbieders en particulier autodelen samen.

“Gevarieerde en kwalitatieve keuze”
Schepen van Mobiliteit Carl Hanssens en schepen voor Duurzaamheid Wout De Meester: "We geloven dat gedeelde mobiliteit de toekomst is. Daarom breiden we het aanbod van deelwagens sterk uit. Op die manier krijgen inwoners een grote, kwalitatieve en gevarieerde keuze aan deelwagens, op maat van verschillende doelgroepen. Door het aanbod te versterken, hopen we ook het gebruik te stimuleren."

Aanbieder van extra wagens
Tegen 2030 wil de stad minstens 2 deelwagens per 1.000 inwoners, dat zijn in totaal dus 160 wagens. Met het aantrekken van een aanbieder voor extra wagens zet Sint-Niklaas alweer een stap in die richting. Bedoeling is om nog dit jaar de eerste vijf bijkomende wagens te kunnen plaatsen in het centrum, en in elke deelgemeente alvast 1 wagen. Dat zijn er voor 2023 dus al acht extra.

De nieuwe aanbieder kan een bedrijf zijn dat al in Sint-Niklaas actief is, maar kan ook een nieuwe speler zijn. De vereisten? Het aanbod moet toegankelijk en laagdrempelig zijn. De wagens moeten eenvoudig te reserveren zijn en gebruikers moeten met vragen makkelijk terecht kunnen bij de aanbieder. We verwachten dat enkele wagens ook kunnen worden gebruikt door bestuurders met een voorlopig rijbewijs. Op die manier komen we tot een gevarieerd aanbod van verschillende wagentypes, toegankelijk voor verschillende doelgroepen. Samen met de aanbieder bepalen we de locaties voor de nieuwe wagens. Door inzicht in de verbruikersdata kunnen we het aanbod sturen waar nodig.

Tot slot is het óók de ambitie van de stad om minstens de helft van de volledige deelwagenvloot tegen 2025 batterij-elektrisch te maken.

Om het deelwagenaanbod uit te breiden, investeert de stad in 2023 90.000 EUR, in 2024 50.000 EUR en in 2025 35.000 EUR.

Info: www.sint-niklaas.be/autodelen

Stad breidt aanbod deelwagens uit
Stad breidt aanbod deelwagens uit
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen