Stad huldigt Sint-Niklase deelnemers aan WK wielrennen

Stad huldigt Sint-Niklase deelnemers aan WK wielrennen

Op het voorbije wereldkampioenschap wielrennen in het Schotse Glasgow namen vier Sint-Niklazenaren deel. Elk in hun discipline leverden zij een prestatie van formaat: Shanyl De Schoesitter in het mountainbike, Jarno Thierens op de piste bij het WK para-cycling en Maarten Seghers en Gwen De Loose in de Gran Fondo World Series. Meer dan genoeg redenen voor het stadsbestuur om de Sint-Niklase wielerhelden te huldigen in het stadhuis.
Social media sharing

Van 3 tot 13 augustus vond in Glasgow het 'super-WK' plaats, het meest gevarieerde WK ooit. Niet alleen Remco Evenepoel en Wout Van Aert gingen er de strijd aan voor de felbegeerde regenboogtrui in het 'klassieke' wielrennen. Voor liefst dertien wielerdisciplines werden er wereldkampioenschappen ingericht in de Schotse grootstad, onder meer in het mountainbike, BMX, para-cycling en het baanwielrennen. 

Vier Sint-Niklazenaren namen deel aan het WK wielrennen (Foto: Sportograf.com)

Vier Sint-Niklazenaren van de partij
Jarno Thierens reed voor de prijzen in de WK-wedstrijden para-cycling op de piste. Jarno werd op zijn 12de het slachtoffer van een zwaar ongeval. Hij vond na die ingrijpende gebeurtenis opnieuw sportieve uitdagingen, eerst in het zwemmen, daarna in het fietsen, en telkens met veel succes. Op het WK in Glasgow behaalde hij heel fraaie resultaten. En hij heeft nog lang zijn limieten niet bereikt. "Ik wil overal het maximale bereiken. Want waar een wil is, is een weg. Ook als je niet over alle fysieke mogelijkheden beschikt die valide mensen wel hebben", gaf Jarno onlangs aan.

Shanyl De Schoesitter, eerder dit jaar nog gehuldigd als Beloftevolle Jongere bij de Sint-Niklase sportprijzen, stond in Glasgow aan de start van het wereldkampioenschap mountainbike bij de junioren meisjes. Als eerstejaars moest ze helemaal achteraan starten, rond plek 85. In de derde ronde was ze al bijna het hele pak voorbij gesneld en kwam ze dicht bij de top 10, maar maakte ze een slipper, met materiaalpech en helaas veel tijdverlies tot gevolg. Een tegenslag, maar Shanyl kan toch terugblikken op een geslaagd WK.
Shanyl werd drie jaar geleden Belgisch kampioen op de weg en 2 jaar geleden Belgisch kampioen cyclocross bij de nieuwelingen. In het mountainbike heeft ze al meermaals de Belgische titel gewonnen. Shanyl wisselt in het zomerseizoen tussen de weg en het mountainbike, maar de focus blijft op cyclocross liggen. Ze rijdt ook voor een cyclocrossteam.

Maarten Seghers stond aan de start van de UCI Gran Fondo World Series. Hij werd 35ste in zijn leeftijdscategorie, in een prachtige rit door het Schotse binnenland, met een aantal pittige hellingen en afdalingen. Winnaar werd voormalig profwielrenner Johny Hoogerland. Seghers is vooral een triatleet, met al 15 deelnames aan de Ironman op de teller en 4 deelnames na kwalificatie aan de befaamde Ironman in Hawaï, of het WK triatlon. Hij werd in 2017 Europees kampioen triatlon en in 2021 vice-wereldkampioen in de leeftijdscategorie 35-39. 
Ook 
Gwen De Loose uit Sinaai nam deel aan diezelfde UCI Gran Fondo World Series en werd knap 11de.

Schepen voor Sport Peter Buysrogge: “We mogen als stad zeer trots zijn dat we zo goed vertegenwoordigd waren op dit ‘super-WK’ wielrennen. Ik ben als schepen voor sport zeer trots op Gwen, Jarno, Maarten en Shanyl. Ze behoren tot de wereldtop en hebben dit ook op het wereldkampioenschap bewezen.”

Stad huldigt Sint-Niklase deelnemers aan WK wielrennen
Gwen De Loose
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen