Grote Markt

Stad legt opdracht voor aannemer vast - Vredefeesten in 2023 tóch op Grote Markt

Een minutieuze planning en een nauwgezette timing, daar zal de aannemer vanaf volgend jaar mee aan de slag moeten gaan op de Grote Markt van Sint-Niklaas. En dat maakt het ook mogelijk om volgende zomer wél nog drie dagen lang Vredefeesten in het stadshart te organiseren, met ballons en concerten. Alleen in 2024 zal het evenement moeten uitwijken.
Social media sharing

De stad is klaar met het huiswerk. Het is nu aan de aannemingsbedrijven om zich kandidaat te stellen om de Grote Markt van Sint-Niklaas in te richten voor de volgende decennia. Het bestek voor de herinrichting van de Grote Markt ligt deze maand ter goedkeuring voor op de gemeenteraad. Het vormt de opdrachtomschrijving waarop kandidaat-aannemers kunnen intekenen. Op zich is dit al een technisch hoogstandje, met een gedetailleerd beschrijving van de opdracht in meer dan 2.000 bladzijden. Doel is om tegen begin volgend jaar de aannemer aan te stellen, om tegen mei 2023 te starten.

In die opdrachtomschrijving bepaalt de stad ook de timing en de planning. En uitstekend nieuws, want na een bijzonder nauwgezette voorbereiding kan de stad aankondigen dat het in 2023 tóch mogelijk is om de Vredefeesten op en rond de Grote Markt te organiseren. In overleg met de aannemer zal de fasering op die manier worden uitgewerkt dat de grote werken aan het marktplein pas starten na de Vredefeesten. Er zullen dus ook volgende zomer ballons en concerten zijn in het stadshart. Er ligt zelfs een volwaardige evenementenzomer in het verschiet, waar inwoners en bezoekers, handelaars en horecazaken naar kunnen uitkijken. Alleen in de zomer van 2024 zal de Grote Markt in de steigers staan. Maar met deze planning kunnen we allemaal samen aan de slag, met inwoners, handelaars en horeca, om er ook volgend jaar nog een bruisend jaar van te maken. Na de zomer scharen we ons achter de grote stap die we gaan zetten met Sint-Niklaas, om de stad van morgen vorm te geven.

Grote Markt

Toekomst begint nú
De stad wil snel en efficiënt schakelen om op de Grote Markt de noodzakelijke vernieuwingen door te voeren. Álle steden en gemeenten beseffen dat ze aan de slag moeten met klimaatbestendige ingrepen. Sint-Niklaas doet het nú. Daarmee zitten we meteen goed voor de volgende decennia. We schotelen de volgende generatie een marktplein van de toekomst voor.

We zijn hiermee bovendien een voorbeeldproject voor heel Vlaanderen. Zelfs de wetenschap is betrokken, met een intensief onderzoek van de vernieuwde Grote Markt in de strijd tegen de toenemende hitte en droogte. Enkele voorbeelden van deze ambitieuze aanpak: een pak minder stenen en opvallend meer groen, de opvang van regenwater in een grote, ondergrondse opslagcontainer en een centraal grasveld van zo'n 1.500 m² dat met een extra beschermingsraster gewapend is voor alle mogelijke evenementen. Rond het plein is er plaats voor zowat 120 bomen. En voor het stadhuis zal een weerspiegelende vijver van 1.850 m² met ingebouwde fonteinen niet alleen voor verkoeling zorgen, maar meteen ook voor bewonderende blikken.

Uiteraard is ruimte creëren voor ontmoeting en beleving één van dé uitgangspunten. Het wordt één groot plein, zonder drempels en hindernissen, met een brede groene rand, met grote terrassen en water. Het zal een écht stadshart vormen voor Sint-Niklaas, waar het aantrekkelijk is om te wonen, om mensen te ontmoeten, waar het fijn is om te vertoeven en waar ook altijd iets te beleven is.

De herinrichting van de Grote Markt staat niet op zichzelf. Het maakt deel uit van een groter plan voor de stapsgewijze vernieuwing van de hele stadskern, met bijvoorbeeld ook de aanleg van de winkelwandellus. Het zijn de bouwstenen voor een nieuw en eigentijds Sint-Niklaas, klaar voor de uitdagingen van de toekomst.

Grote Markt
Grote Markt
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen