Monument

Stad onthult gedenkmonument voor sterrenkindjes op parkbegraafplaats Tereken

Omdat alle sterrenouders het verdienen om warm omringd te worden, onthult de stad op Wereldlichtjesdag het gedenkmonument 'De Vlieger'. Het werk is gecreëerd door leerling Dorien Pieters van d'Academie Beeld en krijgt een plaats op parkbegraafplaats Tereken.
Social media sharing

Elke tweede zondag van december is Wereldlichtjesdag. Over de hele wereld komen mensen op die dag bij elkaar om overleden kinderen te herdenken. Kaarsjes worden aangestoken om een golf van licht te creëren, zodat de wereld een beetje lichter wordt voor mensen die hun kind hebben verloren. Zij staan niet alleen met hun verdriet.

Er zijn nauwelijks woorden die troost bieden bij het overlijden van een baby of een kind. Met een gedenkmonument voor sterrenkindjes wil de stad Sint-Niklaas extra warmte en steun bieden.

Vandaag, op deze Wereldlichtjesdag, onthullen we het gedenkmonument, 'De Vlieger'. Het is van de hand van Dorien Pieters van d'Academie Beeld. Haar ontroerende creatie wil troost bieden aan ouders die een kind verloren hebben. De vlieger zweeft als een symbool van verbondenheid en liefde op een mooie, stille plek op parkbegraafplaats Tereken, waar een mijmerplekje wordt gecreëerd, waar ouders even stil kunnen staan en zich verbonden kunnen voelen.

Gedenken

Het gedenkmonument kwam er op initiatief van Caroline Smet en partner Toon De Klerck, die op kerstdag 2018 hun te vroeg geboren zoontje George verloren. "We ondervonden de voorbije jaren dat wijzelf en heel wat andere sterrenouders graag een plekje hebben om te herdenken, waar we even naartoe kunnen gaan om in alle stilte verbondenheid te voelen", vertelt Caroline Smet, die met dat voorstel naar de stad trok. "We zijn zeer blij dat die plek er nu is. Dit wordt ons mijmerplekje, om te gedenken, met het heel mooie werk 'De Vlieger' erbij."

De namen van de sterrenkindjes blijven op deze bijzondere plek bewegen, met de wind mee. Aan de staart van 'De Vlieger' kunnen ouders immers een lintje vastmaken met de naam van hun sterrenkindje.

Koesterweek

Sterrenouders Caroline en Toon vonden de voorbije jaren veel steun, onder meer bij lotgenoten en bij het Berrefonds. Dat Berrefonds wil een houvast zijn voor (groot)ouders, familie en vrienden op het moment dat het ondenkbare hen overkomt: het verlies van een kind. Van vrijdag 8 tot en met vrijdag 15 december vindt de vierde editie van de Koesterweek plaats, een initiatief van het Berrefonds. Op vele honderden plaatsen wappert de Koestervlag en tonen héél veel mensen op zoveel manieren hun hart voor gezinnen die een kind missen. Meer info over de Koesterweek vind je op www.koesterweek.be.

 

 

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen