affiche sinterklaas

Stad van de Sint 2020: Sinterklaas in elke huiskamer

Naar goede gewoonte verblijft Sinterklaas in zijn eigen stad, in de aanloop naar zijn verjaardag op 6 december. De Sint-Niklazenaren zijn blij met hun hoge gast en vieren hem uitgebreid. Toch is dit jaar alles een beetje anders. Want we moeten extra zorg dragen voor Sinterklaas en natuurlijk ook voor elkaar. Samen met de vaste partners brengt het stadsbestuur de unieke sfeer van ‘Stad van de Sint’ bij de kinderen thuis in heel Vlaanderen.
Social media sharing

Dé stad van de Sint

Sint-Niklaas is dé Stad van de Sint en maakt dit ook waar tijdens dit bijzonder jaar. Samen met het Sint-Nicolaasgenootschap en het Actiecomité voor Handel en Ambachten (ACHA) werd een ambitieus en creatief digitaal programma opgezet, met een originele Sinterklaasbeleving als insteek. Daarbij staan de kernwaarden van de Stad van de Sint voorop: kindvriendelijkheid en respect voor de authenticiteit van de Sinterklaastraditie.

 

De zeventiende editie van Het Huis van de Sint gaat viraal

De kinderen kunnen dit jaar niet naar de Sint komen … dus komt Sinterklaas gewoon naar de kinderen. Het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen, Theater Tieret en De Peatles organiseren een virtueel bezoek. Onder andere op de website ‘www.huisvandesint.be’ kan iedereen een bezoek brengen aan de verschillende kamers van het Huis.

En er is nog meer! Vanaf donderdag 12 november tot en met zondag 6 december 2020 komt er elke dag een leuk filmpje online. Rechtstreeks vanuit het Huis van de Sint. Op zondagen kan iedereen meezingen tijdens een concert van het Pieten-kinderkoor Mozaïek. Iedere zaterdag ontmoet Sinterklaas dan telkens een heel verrassend persoon. Uiteraard vanop een veilige corona-afstand.

 

Li(e)ve Sint! Vier zondagen live op TV

Sinterklaas wil zijn verblijf in Vlaanderen, ook al moet het dit jaar helaas helemaal anders, toch uitgebreid vieren. Hij bouwt daarvoor de Christus-Koningkerk om tot een grote pop-up-televisiestudio.

Tijdens vier zondagnamiddagen is het van hieruit feest in elke gezinsbubbel. Een snelle, creatieve, gekke, unieke televisieshow met Sinterklaas en zijn vele (bekende) gasten.

‘Li(e)ve Sint’ is een streaming-programma van anderhalf uur, waarin gezongen en gedanst wordt, waarbij wensen en dromen werkelijkheid worden, … maar waar Sinterklaas ook zelf voor heel wat verrassingen zorgt.

 

Zondag 15, 22 en 29 november, vanaf 14.30 uur, live via www.stadvandesint.be.

Woensdag 18 en 25 november en 2 december: samenvatting op TV OOST.

Zondag 6 december: vanaf 15 uur, live op .www.stadvandesint.be en op TV OOST.

 

Een stad vol Sint-beleving

Vanaf donderdag 12 november is Sinterklaas duidelijk aanwezig in zijn residentiestad, ook in dit bijzonder jaar.

Het straatbeeld kleurt kardinaalsrood en overal duikt het beeld van Sinterklaas op met zijn Zwarte Pieten. Dit is alvast een kleine greep uit het verdere programma voor 2020. 

Wie zoekt die Sint

Van donderdag 12 november tot en met zondag 6 december 2020, een gratis zoektocht in de stadskern van Sint-Niklaas. In samenwerking met het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen organiseert de dienst toerisme, met de steun van de Koninklijke vereniging van Meesterbanketbakkers dit jaar voor de 26ste keer de succesvolle Sinterklaaszoektocht. Speur mee in het hart van de stad en ontdek alle Sinterklaasgeheimen die anders diep verborgen blijven. Een aanrader voor iedereen vanaf 3 jaar. Een leuke belevenis voor de hele bubbel!

Post voor de Sint

Aan het stadhuis verschijnt dit jaar een gloednieuwe en wel heel bijzondere brievenbus. Mega-groot met voldoende ruimte om bergen post te kunnen ontvangen. En vooral: met allerlei technische snufjes, waardoor het posten van een brief nog nooit zo leuk was. Sinterklaas zorgt voor een leuk en verrassend antwoord op alle brieven, tekeningen of kaartjes waar een naam en adres op staat. Het project kwam tot stand dankzij We Tech Academy, technisch onderwijs in Sint-Niklaas.

Levend speelgoed op stap

Speelgoed komt vier zaterdagnamiddagen in de stadskern tot leven en zorgt voor unieke en onvergetelijke momenten bij toevallige passanten.

Zaterdag 14, 21 en 28 november en 5 december.

Kleur- en doeboekje

Leerlingen van d’Academie beeld creëren een prachtig kleur- en doeboekje, met prenten, liedjes en spelletjes. De publicatie wordt breed verspreid in de Stad van de Sint.

Gebedsdienst rond en met de H. Nicolaas

Zaterdag 5 december 2020, 19 uur, Sint-Nicolaaskerk. De nieuwe parochie ‘Heilige Nicolaas van Myra’ en het Sint-Nicolaasgenootschap nodigen iedereen uit voor een gebedsviering rond en met de heilige Nicolaas, Sinterklaas. Met ludieke tintjes voor groot en klein, binnen de ruimte die COVID-19 toelaat. Dit alles op de plek waar de Sint zijn stad is ontstaan en zijn naam kreeg: de Sint-Nicolaaskerk op het Sint-Nicolaasplein. Dit jaar op de vooravond van zijn feestdag. Info: www.kerknet.be/organisatie/dekenaat-sint-niklaas of bij Luc Vermeulen, tel. 03 776 07 35.

  

Partners

Naar goede gewoonte kan de Stad van de Sint ook dit jaar rekenen op enkele trouwe partners, in het bijzonder hofleverancier en chocoladesponsor Libeert.

 

Alle info

www.stadvandesint.be

Volg Stad van de Sint ook op Facebook. Instagram en Youtube.

 

 

Affiche Stad van de Sint 2020
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen