Fondatie van Boudelo

Stad verhoogt strijd tegen dierenbeul en vergiftigd lokaas in reservaat De Fondatie van Boudelo

Het stadsbestuur vraagt aan zijn inwoners verhoogde waakzaamheid als ze gaan wandelen in het natuurgebied De Fondatie rond de Stekense vaart in Sinaai. De afgelopen maand zijn al drie gevallen bekend van honden die overleden nadat ze bij een wandeling in de omgeving van het Sinaaise natuurgebied in aanraking kwamen met lokaas gedrenkt in het uiterst giftige insecticide Temic. Zowel in het natuurgebied als op de omliggende wandelpaden en dreefjes in de Cadzandstraat, de Ettingstraat, de Aartdreef en de Weimanstraat en langsheen de Stekense vaart is het daarom opletten geblazen.
Social media sharing

Niet enkel de honden die in het natuurgebied gaan wandelen lopen gevaar, ook wilde roofdieren als vossen, buizerds en marters kunnen het slachtoffer worden van deze dierenbeul. Vzw Durme, die een deel van de gronden bij De Fondatie van Boudelo beheert, wijst op de kwetsbaarheid van de laatste grote groep boommarters van Oost-Vlaanderen in het gebied. Het zou onvergeeflijk zijn mochten deze zeldzame roofdieren door het gif uitgeroeid worden.

Het stadsbestuur blijft niet bij de pakken zitten. Zo wordt onder de dierenartsen in de omgeving van Sinaai de boodschap verspreid om alert te zijn wanneer met Temic vergiftigde dieren binnengebracht worden en bedankt het stadsbestuur de dierenartsen voor de waakzaamheid die ze reeds aan de dag legden. Ook worden rond het natuurgebied borden geplaatst die de bezoekers waarschuwen voor het gevaar en baasjes aansporen hun hond aan de leiband te houden.

Wie iets verdachts merkt (zie verder), meldt dit aan de politie via het algemeen nummer 03 760 65 00 en bij vreemd gedrag en verlammingsverschijnselen van een huisdier raadpleegt u best zo snel mogelijk uw dierenarts. In het verleden werden reeds daders van een soortgelijke misdaden gevat. De politie neemt de zaak ter harte en er loopt momenteel een juridisch onderzoek. Alle meldingen zullen met uiterste discretie behandeld worden.

 

Wat is Temic en hoe herken ik vergiftigd lokaas?

Temic is een insecticide die vroeger werd gebruikt in onder meer de sierteelt en bij bietenkweek voor het bestrijden van parasieten en bladluizen. Door de nefaste invloed of het ecosysteem en de gezondheidsrisico’s voor mensen en (huis)dieren werd het product in 2004 door de Europese Unie verboden.

Bij het maken van lokaas worden de blauw/paarse korreltjes verwerkt in onder meer vleesballetjes, kadavers van vogels of sardienen. Indien u het verdachte product aantreft, raak het dan niet zelf aan, maar contacteer de politie. Indien uw huisdier giftig lokaas opeet, contacteer uw dierenarts.

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen