Warme William op scholentoer

Stad zet goed voelen jongeren hoog op agenda

Mentaal welzijn staat vandaag extra hoog op de agenda van het Sint-Niklase stadsbestuur. De aanhoudende coronacrisis stelt het welbevinden, het zich goed voelen van onze jongeren immers in hoge mate op de proef. Daarom bezorgt de stad aan alle basis- en secundaire scholen gratis pakketten rond het geestelijk welzijn voor jongeren. Zo zet Sint-Niklaas alweer een enorme stap als warme stad waar iedereen mee is. Begin maart ontvangen alle scholen ook nog een Warme William doos. En met het label Jong.Wild.Goud. trekt de stad met Warme William op scholentoer, om de jonge generatie te koesteren.
Social media sharing

Welzijntools voor scholen

Een Goe?! Boekje, Warme William-dozen, Welzijnskaarten en een workshop Let's Talk. Het zijn vier tools rond welzijn bij jongeren die het stadsbestuur van Sint-Niklaas de scholen aanreikt om de leerlingen mentaal te ondersteunen en ervoor te zorgen dat ze zich ondanks de huidige omstandigheden goed blijven voelen.  En ook Warme William trekt als luisterend oor op scholentoer.

Het Goe ?! Boekje

Het is als jongere niet eenvoudig om te leren omgaan met situaties die ze zelf voor de eerste keer meemaken en waar ze soms zelf helemaal geen controle over hebben. Het boekje dient als handleiding voor jongeren in een wereld die voor meer vragen dan antwoorden zorgt, zelfs los van corona.  GOE?! Kan geen antwoord bieden op al deze vragen maar is vooral geschreven als geruststelling. Een positieve boodschap die jongeren een aantal praktische tips geeft en doorverwijst naar hulp wanneer er nood aan is. Het boekje werd geschreven door gewezen projectmedewerker in het welzijnshuis en nu leerlingenbegeleider Karel De Meyer en is gericht naar plus 15 jarigen.

Warme William dozen van het Fonds GavoorGeluk

In de Warme William doos vinden we lesmappen die leerkrachten de nodige tools bieden om mentaal welbevinden bespreekbaar te maken in hun klasgroep.  Jongeren leren er niet alleen Warme William kennen maar ook hoe ze hun vriendschappen kunnen verdiepen en zich zo kunnen wapenen tegen een dekselse dip.

Welzijnskaarten

De Sint-Niklase broers Andy (27) en Pieter Luyckx (23), geboren en getogen in Sint-Niklaas, gingen in volle coronacrisis van start met de vzw Tzal Wel Zijn, met onder meer als doel het mentaal welzijn blijven aankaarten. Dat deden ze letterlijk met de uitgave van welzijnskaarten onder de hashtag Kaarthetaan, een initiatief van de Dag van de Jeugdbeweging Sint-Niklaas. Het is een set van 52 speelkaarten met telkens een vraag of stelling over mentaal welzijn. De vraag of stelling kan positief of negatief geladen zijn maar is steeds een gespreksopener. Het doel is aan hand van de getrokken kaarten praten met én luisteren naar elkaar. Fijn om te gebruiken tijdens de les.
 

Workshop voor leerkrachten

Een workshop rond mentaal welzijn. Ergotherapeute Anneleen De Smedt en studente Media en Entertainment Business Bo Verellen – beiden ook theatermakers - ontwikkelden een workshop die leerkrachten ondersteunen om geestelijke gezondheid bespreekbaar te maken bij leerlingen. Er is reeds een digitale teaser ontwikkeld. De praktische uitvoering wordt momenteel nog even uitgesteld door de coronaveiligheidsmaatregelen.

 

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen