Grote Markt

Stadsbestuur organiseert breed participatietraject in aanloop naar ontwerpplan Grote Markt

De eerste animatiebeelden over de nieuwe Grote Markt maakten heel wat los. Vanuit alle hoeken kwamen er positieve reacties. De visie van het geselecteerde ontwerpteam is dan ook verrassend, vernieuwend en creatief. Het team gaat begin volgend jaar aan de slag om een echt ontwerpplan uit te tekenen. Het stadsbestuur nodigt inwoners en gebruikers van de Grote Markt uit om vooraf zoveel mogelijk aandachtspunten, suggesties en informatie aan de ontwerpers mee te geven. Zo werken we samen aan de Grote Markt van morgen!
Social media sharing

Iedereen betrekken

Er is niets dat zo leeft onder Sint-Niklazenaars dan de Grote Markt. Iedereen heeft er een mening over en laat dat ook graag horen. En terecht, want onze markt is hét visitekaartje van onze stad, gekend in heel Vlaanderen.

Daarom zet het stadsbestuur in december 2020 een breed participatietraject op om zoveel mogelijk inwoners, gebruikers, belanghebbenden en experten te betrekken, in de aanloop naar het ontwerpplan voor de nieuwe Grote Markt.

Concreet gaat het om vier initiatieven: een laagdrempelige publieksbrochure met reactieformulier, een online inspiratietool, adviesgesprekken met expertengroepen en een speels pictoplay.

Publieksbrochure

Midden december valt een verzorgde infobrochure in alle brievenbussen. De publicatie zet de ambities van het stadsbestuur met de Grote Markt in de verf, gaat in vogelvlucht door de visie van de ontwerpers en schetst de verdere stappen. Maar de brochure is vooral een uitnodiging aan alle Sint-Niklazenaars om aan te geven wat de ontwerpers moeten meenemen bij de uitwerking van hun visie naar een echt plan. Dat kan aan de hand van een reactieformulier, tegen eind december te bezorgen aan het stadsbestuur.

Inspiratietool

De brochure en de stadsmedia leiden het publiek naar een ‘inspiratietool’ op de projectpagina www.sint-niklaas.be/grotemarkt. Aan de hand van een grondig onderbouwde vragenlijst willen wij van inwoners en gebruikers van de Grote Markt vernemen hoe zij denken over de toekomstvisie en de beelden van de ontwerpers. De bevraging illustreert de veelzijdigheid van de Grote Markt. Thema’s die bevraagd worden zijn: mobiliteit, donderdagse markt, horeca, evenementen, inrichting, groen en water. Open vragen bieden de mogelijkheid om creatief mee te denken.

De inspiratietool wordt ingeleid door een wervend promotiefilmpje, dat verschillende aspecten uit de visie van de ontwerpers met fraaie beelden toelicht.

Wie info wil over de resultaten van de inspiratietool en het verdere proces voor de heraanleg van de Grote Markt wil blijven volgen, kan zijn e-mailadres doorgeven.

Twintig deelnemers aan de inspiratietool winnen een Kad-Oh-bon van 50 EUR.

Adviesgesprekken

De Grote Markt kent ook heel wat professionele gebruikers. Voor hen werd een specifiek traject uitgewerkt. Ze werden ingedeeld in thematische groepen: handel en horeca, mobiliteit, evenementen, donderdagse markt, erfgoed en kunst. Ter voorbereiding van de adviesgesprekken kregen de expertengroepen vooraf informatie doorgestuurd: het promotiefilmpje, de informatie van de projectpagina, maar ook een uitgebreide opgenomen webinar, waarin verschillende ontwerpers elk een deelaspect van de visie op hun opdracht toelichten.

Ook de adviesgesprekken vinden plaats in december, om het ontwerpteam tijdig de input te kunnen bezorgen. Met de raadsleden was er begin december al een afzonderlijk overleg met het ontwerpteam.

Voor wie niet graag vragen invult

Mensen die liever hun mening over de toekomst van de Grote Markt willen doorgeven met beelden in plaats van woorden, kunnen gebruikmaken van een handige en visuele methode. Twintig creatieve stickertjes (een ‘pictoplay’) geven aan wat er zoal mogelijk is op het nieuwe marktplein, bijvoorbeeld sport, chillzone, waterpartij, grasplein … De stickers kunnen op een papieren marktplan gekleefd worden, dat bezorgd wordt aan het stadsbestuur.

We hopen dat dit aanspreekt bij mensen die niet graag vragen invullen, maar ook bij kinderen en jongeren. Dit alternatief wordt verspreid via het welzijnshuis, de scholen en www.sint-niklaas.be/grotemarkt. Aanvragen kan ook via tel. 03 778 30 81. Op deze manier nemen we graag iedereen mee in het verhaal van de Grote Markt!

Hoe gaat het verder?

Tot eind december worden aandachtspunten en suggesties voor het ontwerpplan opgevraagd via de verschillende initiatieven.

In de loop van januari bezorgen wij alle info aan de ontwerpers. Zij gaan er mee aan de slag en maken in de loop van de lente een voorontwerp voor de nieuwe markt. Ook over dat voorontwerp zetten wij een breed participatietraject op, om daarna te kunnen starten met het definitief ontwerp in het najaar 2021.

Intussen maken we werk van een heus infopunt over de Grote Markt. Daar krijgt het publiek gedetailleerde info, eerst over plannen voor de Grote Markt van morgen en daarna ook over de uitvoering van de werken.

De echte start van de werken is gepland in 2023, met de bedoeling om eind 2024 een groots openingsfeest te organiseren op de grootste en mooiste markt van het land!

Alle info

www.sint-niklaas.be/grotemarkt
communicatie@sint-niklaas.be
Tel. 03 778 30 81

 

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen