kat

Stadsbestuur voorziet éénmalige tussenkomst voor castreren/steriliseren, chippen en registreren van huiskatten

Het stadsbestuur wil eigenaars van huiskatten aanmoedigen om hun huisdier te laten castreren/steriliseren, chippen en registeren en verleent daarvoor tijdelijk een éénmalige tussenkomst.
Social media sharing

Verplichting

Elke kat die verkocht of weggeven wordt moet sinds 1 september 2014 gechipt, geregistreerd en ook gesteriliseerd zijn. Deze verplichting geldt voor iedereen, ook voor particulieren. Op 1 april 2018 werd deze sterilisatieplicht uitgebreid. Vanaf die datum moet elke kat vóór de leeftijd van vijf maanden oud gesteriliseerd worden. De sterilisatie wordt door de dierenarts genoteerd bij de registratie in de databank CatID.

Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 moeten ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd zijn, ook als ze niet verkocht of weggegeven worden. Sinds 1 november 2017 moeten alle katten geïdentificeerd (gechipt) en geregistreerd worden voor ze twaalf weken oud zijn. Dit betekent dat alle katten dan voor de leeftijd van twaalf weken en in elk geval voor verhandeling (ook gratis weggeven) geïdentificeerd zijn en geregistreerd moeten worden in de centrale databankCatID.

 

Aanmoediging

Gelet op de geldende wetgeving wil het stadsbestuur het castreren/steriliseren, chippen en registreren van huiskatten stimuleren door een éénmalige financiële tussenkomst te voorzien en dit tussen de periode van 15 juni 2019 tot en met 31 december 2019.

 

Praktisch

De tussenkomst kan aangevraagd worden de eigenaar of houder van de huiskat (verantwoordelijke voor het dier). De aanvrager moet gedomicilieerd zijn in Sint-Niklaas op het ogenblik dat de ingreep wordt uitgevoerd, bij een erkende dierenarts naar keuze. Er wordt maximaal een tussenkomst verleend voor twee huiskatten per gezin/per jaar. De tussenkomst moet aangevraagd worden door de verantwoordelijke via een online aanvraagformulier binnen één maand nadat de huiskat werd behandeld door een erkend dierenarts. Het formulier is te vinden op www.sint-niklaas.be/huiskatten

De tussenkomst voor een huiskat bedraagt:

- 10 EUR voor het castreren van een kater (15 EUR voor eigenaars met een kansenpas);

- 30 EUR voor het steriliseren een kattin (45 EUR voor eigenaars met een kansenpas);

- 12 EUR voor het chippen en registreren van zowel een kater als een kattin (18 EUR voor eigenaars met een kansenpas).

 

Na controle en goedkeuring wordt de tussenkomst uitbetaald binnen de zes maanden na indiening van de aanvraag.

Meer info: dienst patrimonium-landbouw, tel. 03 778 32 65.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen