Stadsbos Puitvoet wordt even' Sine Saloumbos'

Stadsbos Puitvoet wordt even 'Sine Saloumbos': “De klimaatcrisis laat zich overal voelen”

Het stadsbos Puitvoet in Sint-Niklaas verandert even van naam en wordt het 'Sine Saloumbos'. Dat gebeurt voor de 11.11.11-campagne die aandacht vraagt voor klimaatonrecht.
Social media sharing

Zeg eventjes niet meer Puitvoetbos, maar 'Sine Saloumbos'. Met die tijdelijke naamsverandering willen 11.11.11 en de stad Sint-Niklaas de gevolgen van de klimaatcrisis in de kijker zetten. Want er is een grote link tussen de onvoorspelbare temperaturen en de stijgende zeespiegel in Sine Saloum in Senegal enerzijds en het stadsbos Puitvoet in Sint-Niklaas anderzijds. Beide groene gebieden worden immers steeds meer geconfronteerd met de klimaatcrisis. "De gevolgen zijn overal ter wereld pijnlijk tastbaar. Ook hier in Sint-Niklaas, waar steeds warmere zomers en hittegolven ons confronteren met aanhoudende droogte en lage waterpeilen”, schetst burgemeester Lieven Dehandschutter. “Het is al lang geen ver-van-ons-bed-show meer.”

Dat verhaal klinkt in Senegal bekend in de oren. De Sine Saloumdelta, een prachtig gebied met meer dan 200 eilandjes, wordt steeds meer bedreigd door onvoorspelbare temperaturen en een stijgende zeespiegel. Het gebied dat zo’n 5.000 vierkante kilometer omvat, is rijk aan mangrovebossen, die cruciaal zijn voor de opslag van CO². En mensen die er wonen, zijn minder beschermd tegen de gevolgen van de klimaatcrisis. “Klimaatonrecht raast om ons heen. Maar voor landen als Senegal zijn de gevolgen nog groter”, benadrukt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “Dat is klimaatonrecht waar we niet kunnen naast kijken. Alleen mogen we ons niet blindstaren op deze problemen. Wereldwijd strijden moedige activisten en organisaties voor klimaatoplossingen.”

Concrete oplossingen
Met haar najaarscampagne kijkt 11.11.11 dit jaar verder dan de problemen van klimaatonrecht, en schuift de organisatie concrete oplossingen naar voren. Die oplossingen gaan van bebossingsprojecten in Oeganda tot boeren in Peru weerbaarder maken tegen de gevolgen van de klimaatcrisis aan de hand van irrigatiesystemen. Opvallend is dat 11.11.11 ook een project in Wallonië naar voor schuift. “Daar steunt onze lidorganisatie Caritas International slachtoffers van de overstromingen met rechtsbijstand om hen te behoeden voor oplichters of complexe administratie. Het zijn vooral die mensen en landen die er het minst verantwoordelijk voor zijn die de grootste gevolgen moeten dragen. Dat is zo in Botswana bij droogte, maar dat was ook het geval in Wallonië na de verwoestende overstromingen." 

Solidaire Sint-Niklazenaars
Heel wat Sint-Niklazenaren tonen zich solidair met de klimaatbeweging wereldwijd. En het blijft niet bij woorden alleen. Deze weken trekken vele 11.11.11-vrijwilligers de straten op om geld in te zamelen en zijn er tal van initiatieven om de klimaatstrijd aan te scherpen. 
 Wil je de 11-campagne steunen? Doe mee aan een van de vele activiteiten of doe een gift op
www.11.be/klimaatonrecht

Stadsbos Puitvoet wordt even' Sine Saloumbos'
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen