Stedelijke Musea klaar voor nieuwe toekomst

Stedelijke Musea klaar voor nieuwe toekomst

De Stedelijke Musea van Sint-Niklaas zijn klaar voor een nieuwe toekomst onder de naam 'MAP: Musea Aan het Park'. De komende jaren zijn er heel wat veranderingen op komst. Het breimuseum krijgt een make-over, de nieuwe site in Huis Janssens krijgt vorm, het Mercatormuseum verhuist naar het voormalige SteM Zwijgershoek en het oude Mercatormuseum krijgt een nieuwe invulling.
Social media sharing

De laatste jaren heeft de museumwereld een aantal nieuwe trends gezien rond de manier waarop musea werken en met hun publiek omgaan. Deze trends omvatten het toenemende gebruik van technologie, de opkomst van interdisciplinaire benaderingen en een grotere aandacht voor diversiteit en inclusie.

Als onderdeel van deze ontwikkelingen en omdat we met onze site de 21ste eeuw in willen trekken, veranderen we tegen volgend najaar de naam van onze musea van 'Stedelijk Musea' in 'MAP: Musea Aan het Park'. Deze nieuwe naam benadrukt onze inzet als cultureel centrum voor de gemeenschap. We willen een museum voor de stad zijn, niet alleen een museum in de stad.

MAP zal een verzameling zijn van vier verschillende musea, elk met hun eigen unieke focus, gevestigd op drie verschillende locaties rond het Mercatorpark. 

Stedelijke Musea klaar voor nieuwe toekomst

Missie
MAP, de Musea Aan het Park, vormen een culturele ontmoetingsplaats in het hart van de stad, waar bezoekers van alle leeftijden en achtergronden zich kunnen laten verwonderen op drie bijzondere locaties. MAP is een belevingsgerichte omgeving met een unieke koppeling van erfgoed en technologie, die inspireert om creatief en kritisch na te denken en de lokale identiteit te verbinden met actuele, mondiale thema’s. 

Visie
Tijdens de beleidsperiode 2024-2028 gaat de aandacht uit naar het versterken van een nieuwe identiteit en de verdere uitbouw van een gastvrije en inclusieve site. Speerpunt voor het ontwikkelen van de site wordt human-centered design, een techniek die zich richt op de specifieke behoeften, voorkeuren en beperkingen van de gebruiker. Met Sint-Niklaas als centrum- én scholenstad worden scholen de hoeksteen van onze werking, maar bereiken we daarnaast zo veel mogelijk verschillende types bezoekers door in te zetten op de diversiteit van onze collecties en gebouwen. Onze deelcollecties, allemaal met diepe wortels in het Waasland, behouden hun regionale eigenheid, maar worden tegelijkertijd gekoppeld aan eigentijdse thema’s en moderne technologieën, zodat het museum als instelling maatschappelijk relevant blijft. 

Concreet gaan wij de komende jaren onze vier sites volledig in een nieuw jasje steken. Het breimuseum krijgt een make-over, de nieuwe site in Huis Janssens krijgt vorm, het Mercatormuseum verhuist naar het voormalige SteM Zwijgershoek en het oude Mercatormuseum krijgt een nieuwe invulling.

2023: Huis Janssens gaat open 
Het prachtig gerenoveerde Huis Janssens zal omgetoverd worden tot een museumsite die tot de verwondering spreekt. 

2025: Mercatormuseum verhuist
De collectie in het Mercatormuseum verhuist naar de rechtervleugel van het SteM Zwijgershoek. Deze ruimte, waar hiervoor de vaste collectie stond, heeft een oppervlakte die dubbel zo groot is als het oude Mercatormuseum. Dit geeft de mogelijkheid om de collectie op een nieuwe en unieke manier aan het publiek te tonen.

2027: Nieuw kunstenplatform in het voormalig Mercatormuseum
We werken aan een nieuwe invulling voor het vrijgekomen Mercatormuseum en denken aan een kunstenplatform met voldoende ruimte voor tijdelijk exposities.

Heropening vaste collectie SteM
De vaste collectie is een tijdje gesloten geweest wegens de zomerexpo expo 'Recht door zee'. Daardoor heeft het museum de tijd gekregen om samen met de bovenburen van Erfpunt de vaste collectie te vernieuwen.
Op 15 januari gaat dit deel van het museum weer open. Wil je meer weten over het archeologisch onderzoek op Sportkringpark, de val van het Romeinse rijk of het leven rond de Abdij van Boudelo? Kom dan zeker een kijkje nemen in de vernieuwde vaste collectie. 

Info: www.museasintniklaas.be, 03 778 34 50 
 

Stedelijke Musea klaar voor nieuwe toekomst
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen