Missie à la carte

Tentoonstelling 'Missie à la carte. Missionarissen en cartografie' in het Mercatormuseum

Als missionaris uitgezonden worden, betekent onderweg zijn en reizen naar verre oorden. Missionarissen begeven zich vaak als eerste Europeaan op weinig bekend geografisch terrein. Precies door hun missiewerk bouwen zij tegelijkertijd heel wat nieuwe kennis op over de streken waar zij actief zijn. Naargelang de behoefte om zich te verplaatsen, de eigen interesse van de missionarissen en in de mate dat zij hiervoor een vorming hebben genoten, wagen zij zich ook aan het opmeten en in kaart brengen van hun werkterrein.
Social media sharing

Het vernieuwende archiefonderzoek naar de authentieke productie van kaarten door missionarissen leverde heel wat materiaal op. De research van de curatoren vormt een stevige basis voor een expositie over een onderwerp dat tot nu toe bij een breed publiek weinig gekend is.
In deze tentoonstelling tonen wij 55 handschriftelijke en gedrukte kaarten uit alle continenten en afkomstig uit de archieven van diverse religieuze congregaties en orden die missionarissen hebben uitgezonden.
Het KADOC is projectpartner. De tentoonstelling werd mogelijk gemaakt door een Vlaamse projectsubsidie. Bij de tentoonstelling hoort een gedetailleerde catalogus met
kleurenreproductie van alle kaarten. Bezoekers kunnen in een babbelbox hun persoonlijke verhaal kwijt over ‘nonkel pater’ en ‘tante nonneke’. Ze ronden hun bezoek af in de dr. Livingstone Lounge met een abdijbier van Steenbrugge, een verwijzing naar de Benedictijner missie van Steenbrugge in Zuid-Afrika. Drie monumentale kunstwerken van Tom Liekens brengen je in de juiste sfeer.

Meer info:
21 september > 15 december 2019
Toegang: 6 EUR / 3 EUR incl consumptie in de dr Livingstone Lounge
Gratis: kinderen <=12 jaar, houders lerarenkaart, MuseumPASS, iedereen op zondag tussen 11 en 13 uur

Het uitgebreide persbericht vind je onderaan deze webpagina.

Mercatormuseum

Zamanstraat
49D
9100
Sint-Niklaas

Persbericht 'Missie à la carte. Missionarissen en cartografie'

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen