Paul Demets

Tiende Paul Snoekprijs van stad Sint-Niklaas gaat naar Paul Demets

Dichter Paul Demets heeft de Paul Snoekprijs van de stad Sint-Niklaas gekregen. Al voor de tiende keer werd de poëzieprijs uitgereikt. Dat gebeurde zondag 10 april in de stadsschouwburg van Sint-Niklaas.
Social media sharing

De driejaarlijkse Paul Snoekprijs gaat telkens naar een bundel Nederlandstalige poëzie die zich bijzonder onderscheidt door zijn kracht, zijn vitaliteit en eigentijdse karakter. Zondag 10 april werd de prijs uitgereikt in de stadsschouwburg van Sint-Niklaas, tijdens een bijzondere editie van 'Poëzie op zondagmorgen'. Dichter Paul Demets mocht als laureaat het podium op. Hij kreeg de tiende Paul Snoekprijs voor zijn bundel 'De landsheer van de Lethe'. 

De jury voor de Paul Snoekprijs 2022 bestond uit Dirk De Geest (voorzitter), Sarah Vankersschaever, Marianne Vonck en Dirk Van Driessche. De poëziebundel van Paul Demets is volgens hen een winnaar van formaat. "Deze poëzie dwingt de lezer tot een diepgaande confrontatie met de ander, met zichzelf, en uiteindelijk ook met de taal. Net daardoor wordt waardevolle poëzie ondraaglijk, maar ook onweerstaanbaar. De Paul Snoekprijs krijgt, althans in de ogen van de jury, ook dit jaar een winnaar van formaat, de primus inter pares in een imposante stoet van dichters." 

Uit de gepubliceerde poëziebundels van 2019, 2020 en 2021 had de jury ook Mischa Andriessen met Winterlaken, Dominique De Groen met Het offerlam, Bernke Klein met Zandvoort, Veldwerk, Hester Knibbe met Inzake dit huis en Tomas Lieske met Keto stiefcommando genomineerd

Over de prijs: 
De Paul Snoekprijs is een blijvende hulde aan de befaamde dichter Paul Snoek, die in 1933 als Edmond Schietekat werd geboren in Sint-Niklaas. De prijs werd in 1991, tien jaar na zijn overlijden, in het leven geroepen, eerst vijfjaarlijks en sinds 2001 driejaarlijks. De prijs bedraagt 4.000 EUR. 

De vorige laureaten van de Paul Snoekprijs: 
1991: Peter Verhelst met de bundel Obsidiaan
1996: Stefan Hertmans met Muziek voor de overtocht
2001: Anneke Brassinga met Huisraad
2004: Nachoem Wijnberg met Vogels
2007: Joost Zwagerman met Roeshoofd hemelt
2010: Peter Holvoet-Hanssen met Navagio
2013: Tonnus Oosterhoff met Leegte lacht
2016: Alfred Schaffer met Mens Dier Ding
2019: Charlotte Van den Broeck met Nachtroer. Gedichten

Info: Rik Van Daele (secretaris van de jury), rik.vandaele@sint-niklaas.be

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen