Toerke Doen

Toerke Doen langs welzijnsorganisaties in de stad

Van zondag 17 oktober tot en met woensdag 17 november kan je in Sint-Niklaas met Toerke Doen een welzijnstocht maken door de stad. Je wandelt of fietst via een stedelijke route langs acht sociale welzijnsorganisaties en maakt er op een originele manier kennis met hun initiatieven en werking.

Social media sharing

Ontdek het sociaal, levendig en lekker Sint-Niklaas

Toerke Doen is een initiatief van Polsslag en het stadsbestuur van Sint-Niklaas naar aanleiding van de jaarlijkse Werelddag van Verzet tegen Armoede en biedt iedereen een maand de kans wegwijs te worden in een deel van het sociale leven van Sint-Niklaas.

Ergens deel van uitmaken, jezelf kunnen zijn, jezelf ontwikkelen en ontdekken, jezelf ontspannen zijn noden van iedereen. Sint-Niklaas slaagt erin om via de organisatie in welzijn iedereen aan het leven in de stad volwaardig te laten deelnemen. Iedereen is in Sint-Niklaas mee en dat toont de fiets- en wandelroute in praktijk aan de brede bevolking van Sint-Niklaas.

Aan elke stopplaats langs de route hangt er een geknoopt wit laken buiten als symbool van verzet tegen armoede. Je vindt er ook een QR-code. Wie de code scant op een smartphone of tablet krijgt een filmpje te zien met een getuigenis en een blik achter de schermen van de organisatie of één van de thema’s zoals onder meer armoedeweb, gezondheid en vrijheid van keuze. Wie geen smartphone heeft, kan een tablet lenen in het ontmoetingshuis ZigZag, waar de fiets- en wandeltocht start. 

Restaurantbon te winnen

Aan de wandel- of fietstocht is ook een wedstrijd verbonden. Jong en oud krijgt de kans aan elke locatie een opdracht uit te voeren, waarmee je een etentje kan winnen in het restaurant De Variant te Sint-Niklaas. Op 18 november 2021 loten de organisatoren uit alle deelnemers vijf winnaars. Zij ontvangen een restaurantbon voor het hele gezin of voor vier personen naar keuze. Het restaurant De Variant is overigens ook één van de locaties langs de route van Toerke Doen.

Toerke Doen-plan

De Toerke Doen-kaart met de route vind je in het toeristisch infokantoor van Sint-Niklaas aan de Grote Markt, het stadhuis, welzijnshuis, bib, de deelnemende welzijnsorganisaties en in de inforekken in alle openbare gebouwen in de stad. Je kan ook digitaal de route terugvinden en met de Toerke Doen-site op stap gaan. 

ALLE INFO EN ROUTE

www.sint-niklaas.be/armoedewandeling

www.toerkedoensintniklaas.weebly.com.

Polsslag is een samenwerking van ABVV Sint-Niklaas, Avansa Waas-en-Dender , Bewegingsnet Waas en Dender, Huurdersbond Oost-Vlaanderen, Inloopcentrum Den Durpel - CAW Oost-Vlaanderen , Ontmoetingshuis Zigzag, Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen, VLOS Sint-Niklaas , vzw De Keerkring, Welzijnschakel De Springplank, Wereldhuis Bonangana vzw en Wijkgezondheidscentrum De Vlier.

 

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen