Overleg met 55 jongeren over de tweede Jongerenbegroting.

Tweede Jongerenbegroting van start: 55 jongeren selecteren acht voorstellen voor versterking vrijetijdsaanbod

Op donderdag 21 april organiseerde de stad Sint-Niklaas de tweede editie van de Jongerenbegroting. 55 jongeren (‘De Begroters’) uit de vijfdes van elf secundaire scholen uit Sint-Niklaas selecteerden acht voorstellen die het vrijetijdsaanbod voor jongeren in onze stad kunnen versterken.
Social media sharing

De stad Sint-Niklaas experimenteert actief met participatie van jongeren. Het is de stad menens om jongeren hun stem te horen én ermee aan de slag te gaan.  Als eerste Vlaamse gemeente rolden we vorig jaar een Jongerenbegroting uit. In coronatijd digitaal, maar bijzonder geslaagd.

Het recept voor de Jongerenbegroting dit jaar blijft hetzelfde: 55 jongeren worden geloot uit al hun leeftijdsgenoten op de deelnemende scholen. Tijdens schooltijd nemen we hen mee rond een challenge uit hun leefwereld gegrepen. De inzet: 20.000 EUR die ze zelf een bestemming kunnen geven.
De challenge ‘Is er geen hol te beleven in Sint-Niklaas?’ wil de deelnemers prikkelen. Hoe ervaren zij het vrijetijdsaanbod voor jongeren? We gaan samen met ‘De Begroters’ op zoek naar hun waarheid én voorstellen om de stad en hun vrijetijdsbeleving te versterken.

Lokale host
Sander Vandenhende (Stubru) nam de jongeren een hele dag mee op sleeptouw als host van de dag. Hij groeide zelf op in Sint-Niklaas en liep hier ook school, waardoor hij als ervaringsdeskundige mee kan praten over het vrijetijdsaanbod voor jongeren in onze stad.

 De voorstellen van de jongeren
De 55 jongeren kwamen aan het einde van de dag tot acht concrete voorstellen:

· Een centrale ruimte voor de leerlingen om ‘s middags en op woensdag en vrijdag na school te eten en te drinken, met gratis mogelijkheden tot spel.
· Een jeugdpark waar sport en ontmoeting centraal staan.
· Een chillplek in de Reinaert Galerij.
· Een tijdelijke, groene en gezellige chillplek waar alle jongeren zichzelf kunnen zijn.
· De Reinaert Galerij omvormen tot een gezellige ontmoetingsplek voor jongeren om te chillen en te feesten.
· Een platform voor en door jongeren, vol informatie over activiteiten en evenementen in Sint-Niklaas.
· De Reinaert Galerij omvormen tot een ‘jongerengalerij’.
· Een gratis app met evenementen en vrijetijdsactiviteiten voor jongeren.

Feedback van andere jongeren
Andere jongeren kunnen de komende weken hun mening kwijt over de voorstellen van De Begroters. De feedbackronde loopt tot 13 mei. Op 19 mei komen de 55 Begroters voor een tweede keer samen in het stadhuis van Sint-Niklaas en beslissen ze hoe ze ‘hun’ 20.000 EUR zullen inzetten.

 Meer info: Laura Van de Vyver, Team jeugd, 03 778 35 13, 0486 38 14 32

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen