Fotografe Muriel Verbist toont 'Little Chicago'

Tweede NAFT Billboard op Schouwburgplein: fotografe Muriel Verbist toont 'Little Chicago'

Bijna een jaar lang maakte ze deel uit van de leefwereld van de bewoners van het iconische 'Chicagoblok' op Linkeroever. Het inspireerde fotografe Muriel Verbist (52), studente aan de Sint-Niklase D'Academie Beeld, tot een indringende portretreeks. De komende maanden staat één van haar beelden uit de reeks 'Little Chicago' in de publieke ruimte in Sint-Niklaas, via het NAFT Billboard op het Schouwburgplein.
Social media sharing

Sint-Niklaas zet al langer in op een gevarieerde collectie street art, onder meer met de langste legale graffitimuur langs de F4-fietssnelweg en talrijke murals in het straatbeeld. Sinds eind vorig jaar is er ook tijdelijke straatkunst, met het NAFT Billboard aan de zijgevel van de academies aan het Schouwburgplein. Daar wordt artistiek talent op groot formaat geëtaleerd.

Net zoals bij het tweejaarlijkse NAFT kunstenfestival ligt bij NAFT Billboard de klemtoon op hedendaagse kunst in al zijn diversiteit. Daarvoor slaan curator Bart Warnier van Wham Office en D’Academie Beeld de handen in elkaar. Het doek van het NAFT Billboard wisselt drie keer per jaar. Eén keer per jaar zet D'Academie Beeld talent uit de eigen academie in de kijker. Dat gebeurt nu een eerste keer met een werk van fotografe Muriel Verbist uit haar fotoreeks 'Little Chicago'.

Muriel Verbist rondde twee jaar geleden de opleiding fotografie af aan de Sint-Niklase academie. Dit academiejaar startte ze er opnieuw, in het atelier In.Zicht, als een soort post-opleiding die focust op studenten die los van de discipline verder willen bouwen aan hun oeuvre.
Waarom de keuze voor het beeld van Muriel Verbist? "Tijdens de maanden januari, februari en maart loopt in onze tentoonstellingszalen het project 'Wij - de stad', waarbij we jongeren laten bouwen aan hun stad van de toekomst. Dit past hier heel mooi in", aldus D'Academie Beeld-directeur Niko Van Stichel.

Is generated
Fotografe Muriel Verbist toont 'Little Chicago'

Little Chicago op NAFT Billboard
De collage van Muriel Verbist bestaat uit twee beelden, die samen één beeld vormen: een portret van het meisje Eva dat in één van de sociale hoogbouwflats woont en een maquette van een meisje uit de flats gemaakt onder begeleiding van Sim Cha Chi van Doe mee! Atelier. Het is een collage waarbij de toeschouwer via de maquette mee kan kijken in het hoofd van het personage.

Voor de reeks 'Little Chicago' dompelde Muriel Verbist, die in Wilrijk woont, zich bijna een jaar lang onder in de leefwereld van de bewoners van de wijk Europark met onder meer het iconische ‘Chicagoblok’. De fotoreeks focust op de alledaagse leefomgeving van kinderen die in sociale hoogbouw wonen. "Ik heb een wijk geportretteerd die Europark heet. Dat is een sociale woonwijk die uit 18 hoogbouwflats bestaat, op Linkeroever in Antwerpen. Eén van de gebouwen is het 'Chicagoblok'. Die woontoren uit 1970 heeft 25 verdiepingen en huisvest 800 mensen, waaronder 400 kinderen. Jarenlang stond dit blok symbool voor alle mogelijke problemen die geassocieerd worden met sociale hoogbouw: criminaliteit, vandalisme, zwerfvuil en de clash tussen verschillende culturen. Maar daar is gelukkig verandering in gekomen. Er wordt tegenwoordig veel geïnvesteerd in deze buurt, vooral in sociale projecten", vertelt Muriel Verbist.

"Niet louter een toeschouwer"
"De vraag die me bezighield, is hoe kinderen hier opgroeien, binnen en buiten de muren van hun compacte flats. Wat zijn hun twijfels, hun verwachtingen, hun dromen? Hoe ervaren ze hun vriendschappen? Hoe belangrijk zijn het jeugdhuis, de huiswerkklas en het kunstatelier voor hen? In dit project hebben de kinderen ook tekeningen en maquettes van hun droomhuizen gemaakt. Het zorgde voor een nauwe samenwerking tussen mij, het jeugdhuis, het tekenatelier en de kinderen. Ik was niet langer alleen maar een toeschouwer. Bijna een jaar lang maakte ik deel uit van hun wereld."

De foto's van Muriel Verbist zijn intussen al verscheidene keren gepubliceerd in De Standaard Weekblad. Ze nam ook deel aan een groepstentoonstelling in Museum M. Meer info op https://www.murielverbist.be/photography/little-chicago

'Wij - de stad' is een project van D'Academie Beeld van 17 januari tot 24 maart, in de Vierkante Zaal en Annex. De jeugdateliers gaan aan de slag met de stad van morgen en hoe zij zouden willen dat die eruit ziet. Van 9 tot 24 maart is het resultaat te zien met de expo 'Wij - de stad' in de Vierkante Zaal. Meer info op https://beeld.academiesintniklaas.be/

NAFT Billboard is een realisatie van het stadsbestuur met de gewaardeerde steun van partners Springvis Foundation, Finanza Waas ING en Van Hoecke nv. Het projectmanagement is in handen van curator Wham Office (Bart Warnier) in samenwerking met d'Academie Beeld (Niko Van Stichel).

Is generated
Fotografe Muriel Verbist toont 'Little Chicago'
'Little Chicago' van fotografe Muriel Verbist
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen