Vredesprijs

Tweede Sint-Niklase Vredesprijs is voor Philip De Klerck

Voor zijn maatschappelijk engagement van de voorbije veertig jaar heeft Philip De Klerck de Vredesprijs van het Sint-Niklase stadsbestuur gekregen. Die prijs wordt elk jaar uitgereikt tijdens de Vredefeesten.
Social media sharing

De Vredesprijs bekroont elk jaar een organisatie, vereniging of individu die zich bijzonder heeft onderscheiden op vlak van solidariteit, verdraagzaamheid, non-discriminatie, respect en geweldloosheid. Voor de jury, die zich moest buigen over dertien genomineerden, beantwoordde Philip De Klerck volledig aan die criteria. Hij toonde de voorbije decennia heel wat engagement, onder meer met het opstarten van 11.11.11 in Sint-Niklaas, het oprichten van de Actie- en Adviesraad Solidariteit, het medestichten van de vzw Dwagulu Dekkente en zijn inzet in het bestuur van de lokale ngo Solidagro. 
Met dat engagement heeft hij voor de jury ontegensprekelijk zijn fundamenteel democratische, emancipatorische en pluralistische ingesteldheid getoond, net als hij met zijn acties veel mensen in Sint-Niklaas en het Zuiden heeft geïnspireerd, geënthousiasmeerd en samengebracht. 
De Klerck mocht vorige zondag de Vredesprijs in ontvangst nemen, uit handen van burgemeester Lieven Dehandschutter. Dat gebeurde tijdens de Vredefeesten in Sint-Niklaas. Hij kreeg onder meer een kunstwerk van Vicky Lema. Philip De Klerck is de opvolger van oud-politica Nelly Maes, die vorig jaar de eerste Vredesprijs kreeg. 

"Het werk is niet af"
Philip De Klerck blijft bescheiden bij deze bijzondere erkenning. "Mijn eerste reactie? Dit is te veel eer, want ik zou graag deze prijs delen met al mijn 'compagnons de route' die zich gedurende al die jaren hebben ingezet voor meer rechtvaardigheid en vrede. Bij deze gelegenheid sta je wel even stil, om al die acties voor meer solidariteit en vrede in onze stad te overschouwen. Dan kan je niet anders dan concluderen dat er heel veel ten goede is geëvolueerd. Zaken waar we vroeger voor moesten strijden, zijn nu vast verankerd." 
Maar het werk is niet af, stelt De Klerck. "Er is geen vrede mogelijk zonder rechtvaardigheid. Zolang mensen elkaar onderdrukken, uitsluiten en zonder respect behandelen, zal er nooit vrede zijn. En vredeswerk vraagt moed. Ik zie deze prijs dan ook als een opdracht. Daarom een oproep: laten we aandacht hebben om geen mensen als groep te stigmatiseren. De realiteit is altijd genuanceerder. Laten we steeds de ander als mens blijven zien. Mijn hoop is dat in onze stad dynamieken kunnen blijven bestaan en ondersteund worden die mensen opvangen die door de mazen van het net vallen. Heel bijzonder denk ik dan aan mensen op de vlucht. Het werk is dus niet af. Laten we moed houden en er staan als het nodig is." 

Vredesprijs
Vredesprijs
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen