Unieke tool brengt inwoners bij lokale aannemers

Unieke tool brengt inwoners bij lokale aannemers: stad zet in op grootschalige, duurzame renovatie

De stad Sint-Niklaas lanceert de campagne 'Verspil geen energie'. Daarmee zet de stad vol ambitie in op een grootschalige, duurzame renovatie van woningen. Dat gebeurt met een unieke tool, een primeur voor ons land, die bouwheren en aannemers met elkaar in contact brengt, om hen comfortabel en zonder zorgen door het renovatietraject te loodsen. In samenwerking met partner 'Impact us today' gaat de stad dit voorjaar van start in Nieuwkerken, waar op woensdag 27 maart een infomoment plaatsvindt in De Vlasbloem.
Social media sharing

In recente zomers en winters hebben we temperaturen meegemaakt die we nog nooit eerder hebben gezien. Het toont aan hoe belangrijk het is om ervoor te zorgen dat woningen goed geïsoleerd en energie-efficiënt zijn. Duurzame renovaties spelen hierin een cruciale rol, omdat ze niet alleen de energie-efficiëntie van woningen verbeteren, maar ook de CO2-uitstoot verminderen en de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare energiebronnen verminderen.
Dat belang zet de stad in de kijker met de campagne 'Verspil geen energie', die op gang wordt getrokken in deelgemeente Nieuwkerken. De stad en partner 'Impact us today' willen zoveel mogelijk huiseigenaren overtuigen om de stap naar energetisch renoveren te zetten.

Primeur
Dat gebeurt met een unieke digitale dienstverlening, een absolute primeur in ons land. Sint-Niklaas is de eerste stad die deze tool inzet om inwoner en aannemer direct met elkaar te verbinden, waarbij 'Impact us today' toezicht houdt op het traject. Daardoor moet de hele renovatie en communicatie zorgeloos en comfortabel verlopen.

Via een renovatiescan krijgen huiseigenaren eerst een rapport over hun woning, waarin wordt geschetst wat de prioriteiten zijn (bijvoorbeeld isoleren van het dak), met een inschatting van de gemiddelde bouwkost. Vervolgens krijgen huiseigenaren een zicht op gekwalificeerde aannemers, die op voorhand geselecteerd en gescreend zijn door 'Impact us today' en kunnen offertes worden opgevraagd voor de uitvoering van werken. Eigenaars kunnen alles heel klantgericht opvolgen via een statusbord tijdens de renovatiewerken.

Is generated
Stad zet in op grootschalige, duurzame renovatie

Comfortabel en zorgeloos renoveren
Het doel is om de renovatie van woningen voor huiseigenaars comfortabel en zorgeloos te laten verlopen. Laurent Dewilde van 'Impact us today': "We hebben een systeem ontwikkeld dat de vragen van huiseigenaars vertaalt naar prijsoffertes van betrouwbare aannemers. Mensen renoveren slechts één of twee keer in hun leven, wij doen dat elke dag. Dankzij goede relaties met lokale aannemers kunnen we voordelen en besparingen makkelijker realiseren."

Voordelen voor huiseigenaars
De stad en 'Impact us today' informeren de inwoners van de deelgemeenten gericht over de mogelijkheden. Via de campagne 'Verspil geen energie' krijgen inwoners ook een gratis digitale renovatiescan. Hieruit kan een op maat gemaakte offerte volgen voor een effectieve energetische renovatie van hun woning.
De Sint-Niklase renovatiecoach Willem Dreesen benadrukt de onmiskenbare voordelen voor huiseigenaars: "Een energetische renovatie heeft immers een gunstig effect op de waarde van de woning en maakt eigenaars veel onafhankelijker van schommelende energietarieven."

Subsidiemogelijkheden
Naast de voordelen van energetische renovaties wijst de stad ook op diverse subsidiemogelijkheden om te investeren in energiezuinige maatregelen, zoals nieuwe ramen, verbeterde isolatie en energiezuinige verwarmingssystemen. Meer informatie is te vinden op sint-niklaas.verspilgeenenergie.be.

►► Infomoment in Nieuwkerken
Op woensdag 27 maart vindt het eerste infomoment plaats in De Vlasbloem in Nieuwkerken. De Sint-Niklase renovatiecoach Willem Dreesen en Laurent Dewilde van 'Impact us today' vertellen dan alles over de mogelijkheden. Eigenaars en verhuurders van woningen krijgen er uitgebreide informatie over duurzame bouwtechnieken en energiebesparende maatregelen. In het najaar zullen ook de andere deelgemeenten Sinaai en Belsele worden geïnformeerd.
Het infomoment in De Vlasbloem in Nieuwkerken vindt plaats op woensdag 27 maart om 19.30 uur. Inschrijven kan via
sint-niklaas.verspilgeenenergie.be.

(foto's: Pieter Van Goethem)

Is generated
Unieke tool brengt inwoners bij lokale aannemers
Unieke tool brengt inwoners bij lokale aannemers
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen