Vaccinatiecentrum ’t Bau-huis is startklaar

Vanaf maart worden inwoners van Sint-Niklaas en Temse gevaccineerd tegen het coronavirus in ’t Bau-huis. De stedelijke beurs- en evenementenhal aan de Slachthuisstraat in Sint-Niklaas wordt in sneltempo startklaar gemaakt. Sint-Niklaas en Temse werken nauw samen om de uitgebreide en complexe vaccinatie-opdracht in goede banen te leiden.
Social media sharing

Zes vaccinatielijnen

De werkzaamheden in ’t Bau-huis gingen begin februari van start. Daarbij wordt het Vlaams draaiboek voor vaccinatiecentra gevolgd. Het onthaal- en infopunt, de medische administratie en de wachtzone zijn ingeplant in de foyer van ’t Bau-huis. De vaccinatieruimtes liggen in de grote zaal, evenals de verplichte rustzone. De uitgang bevindt zich achteraan in de grote zaal. Maximaal kunnen er zes vaccinatielijnen ingezet worden in ’t Bau-huis.

De kleine zaal is voorbehouden voor het personeel en omvat onder meer een opleidingslokaal.

 

Werking

Wanneer één vaccinatielijn op volle toeren draait, worden er per uur tussen de 20 en 25 mensen ingeënt. Op het moment dat de vaccinatie van de brede bevolking start, zal het vaccinatiecentrum actief zijn van 8 tot 20 uur, zeven dagen op zeven. Uitgaande van 20 mensen per uur en met 12 operationele uren kunnen er dus 240 vaccins per lijn per dag toegediend worden.

Om één vaccinatielijn in te zetten zijn er 25 personen nodig (stewards, administratief personeel, vaccinator, arts, apotheker, poetspersoneel en coördinatoren). Bij de opstart van elke extra lijn komen daar nog enkele personen bij. Omdat het centrum 12 uur per dag open is, moet er voor elke functie 1,5 personeelsinzet voorzien worden. Dit maakt dat er bij de werking van één vaccinatielijn al gauw 40 mensen per dag betrokken zijn.

Het vaccinatiecentrum start geleidelijk op in de tweede helft van februari met de vaccinatie van het zorgpersoneel, gedurende een beperkt aantal uren.

Alle inwoners (18+) krijgen in de loop van de komende weken en maanden een persoonlijke uitnodiging, per brief, sms en/of e-mail, om zich te laten vaccineren.

 

Gezamenlijke infobrochure

De inwoners van Sint-Niklaas en Temse krijgen gezamenlijk informatie over de coronavaccinatie en over de werking van het vaccinatiecentrum. In de week van maandag 1 maart zit er in elke brievenbus een uitgebreide informatiebrochure. Ook via de informatiebladen en via de websites van de gemeenten (www.temse.be en www.sint-niklaas.be/coronavaccinatie) wordt informatie verspreid.

 

Vervoer en ondersteuning

Sint-Niklaas en Temse onderzoeken momenteel de vervoersmogelijkheden (transportplan) en ondersteuning (helpdesk e.d.) voor de eigen inwoners. Hierover wordt later nog gecommuniceerd.

 

Vrijwilligers gezocht

Het vaccinatiecentrum blijft operationeel tot eind oktober. Daarom zijn er veel vrijwilligers nodig. Het gaat zowel om medische taken (verpleegkundige, arts, apotheker) als niet-medische taken (administratie, onthaal, steward). Aanmelden als vrijwilliger kan via www.sint-niklaas.be/coronavaccinatie of telefonisch via 03 778 30 00.

 

Oproep

Beide burgemeesters doen een actieve oproep aan de inwoners om zich te laten vaccineren: “Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie te bestrijden. Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en kan levens redden. Doe het voor jezelf en doe het voor elkaar, in het bijzonder voor de zwakke en zieke mensen en voor de zorgverleners, die al maandenlang in moeilijke omstandigheden moeten werken en toch altijd voor je klaar staan”.

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen