Een klant betaalt aan de toog met Sengzen

Vanaf zaterdag betaalt Sint-Niklaas met Sengzen

Vanaf komend weekend betaalt Sint-Niklaas met Sengzen: digitale munten met een échte geldwaarde, die je nadien kan uitgeven bij de lokale handels- en horecazaken. Geen beter moment dan het R-Oh-de Loperweekend, op 19 en 20 maart, om het gloednieuwe systeem van stadsmunten officieel te lanceren. Met de Sengzen is Sint-Niklaas één van de koplopers binnen de Vlaamse centrumsteden. Wie op één of andere manier mee bouwt aan het ‘Oh zo verrassend Sint-Niklaas’ dat de bestuursploeg voor ogen heeft, wordt beloond met de Sengzen. Een win-win voor de inwoners, voor de stad én voor de lokale economie.
Social media sharing

Nieuwe stadsmunt

Sint-Niklaas wacht al een tijdje op haar nieuwe stadsmunt. Eind 2018 werd het idee geopperd door verschillende inwoners, verenigingen en ondernemers tijdens één van de ‘Slimme Stad’ -ateliers. Achter de schermen werd met tal van experten gewerkt om het concept, het juridische luik, de financiering, de technologie en de communicatie op rails te krijgen. Midden december ‘21 konden inwoners ideeën aanbrengen voor de naam van de nieuwe stadsmunt: de Sengzen haalden het met voorsprong in de peiling.

Komend weekend is het zo ver. Dan worden er voor het eerste Sengzen verdiend en uitgegeven. In het nieuwe systeem kan elke Sint-Niklazenaar die zijn steentje bijdraagt aan het ‘Oh zo verrassend’ Sint-Niklaas van morgen Sengzen verdienen. Dit kan bijvoorbeeld door je fiets te laten graveren, deel te nemen aan boomverdeelacties, actief deel te nemen aan participatietrajecten, door langs te komen bij evenementen … Op die manier zal de stad maar liefst 240.000 EUR rechtstreeks in de lokale economie pompen. Ook de handels- en horecazaken dragen hun steentje bij, want wie lokaal koopt met euro’s zal een stuk van het aankoopbedrag terugkrijgen in Sengzen. De verdiende Sengzen kan je nadien enkel in Sint-Niklaas spenderen bij deelnemende lokale handelaars, maar ook bij verschillende stadsdiensten zoals het cultuurcentrum, het museum, de bib, het zwembad …

Inspiratie voor lokale besturen

In andere steden, zoals Gent en Tongeren, bestaan gelijkaardige initiatieven, al zijn die een pak kleinschaliger begonnen. Met een sterke basis van 6.500 actieve Oh-kaart gebruikers en het engagement van ondertussen 125 deelnemende handelaars, heeft Sint-Niklaas alle troeven in handen om snel na de lancering te gaan opschalen.

Sengzen zijn uniek in Vlaanderen. Met de uitwerking gingen we niet over één nacht ijs. Sint-Niklaas combineert heel slim twee succesverhalen en tekent zo het pad uit voor andere lokale besturen in Vlaanderen” aldus Sander Van Parijs, van vzw Muntuit. “Sint-Niklaas zorgt met de Sengzen voor een echt vliegwiel. Hoe meer het gebruikt wordt, hoe beter het zal werken en hoe meer terugstroomt naar de lokale economie. Slim en efficiënt!”

Sengzen-app

Wie Sengzen wil beginnen sparen, kan de Sengzen-app downloaden. In de Apple Store is deze alvast beschikbaar. Android-gebruikers moeten nog even geduld uitoefenen. De lancering in de Play Store is later deze week voorzien. In de tussentijd kunnen zij alvast de webversie gebruiken via www.app.sengzen.be. Registeren kan via een mailadres of telefoonnummer.

Op www.sint-niklaas.be/sengzen vind je alle info in een instructiefilmpje terug. Daarin legt mascotte Klaas duidelijk de verschillende stappen uit. Klaas zal ons de komende maanden niet alleen op technisch vlak bijstaan. Hij toont ons ook leuke adresjes om Sengzen te verdienen, geeft ons nieuwe spaartips, moedigt ons aan om de stad proper en veilig te houden… Kortom, hij wordt onze gids doorheen het hele Sengzen-avontuur.

Wie minder thuis is in de digitale wereld, kan terecht bij het Digipunt. De medewerkers helpen je daar op weg met de Sengzen app. Heb je toch liever een fysieke kaart om Sengzen te sparen? Dan kan je die aanvragen aan de infobalie van het stadhuis en in Stationsstraat 11.  

R-Oh-de Loperweekend

Tijdens het R-Oh-de Loper weekend, op 19 en 20 maart, deelt Klaas vouchers uit. Kom dus zeker winkelen, ga met Klaas op de foto of krijg je eerste Sengzen cadeau in de stadskern of bij je favoriete deelnemende handelaar.

Dit project is mogelijk gemaakt met de steun van EFRO, Europa, VLAIO en Provincie Oost-Vlaanderen.

 

 

 

 

 

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen