VR stad van morgen

Vandaag al fietsen in de ‘Stad van morgen’

Met de ‘Week van de duurzame mobiliteit’ voor de deur lanceert de stad Sint-Niklaas een opmerkelijke primeur: een ritje met VR-bril door de stad van morgen. Iedereen kan een virtuele fietstocht maken over de toekomstige Grote Markt en de fietsbrug Vijfstraten. Daarvoor staan tot 12 november twee fietsen met VR-bril ter beschikking in het belevingscentrum op de Grote Markt.
Social media sharing

Onze stad zet steeds meer in op de fiets als meest aangewezen vervoersmiddel. Dit najaar starten vier projecten die de fietser centraal stellen: de bouw van een fietsbrug over het kruispunt Vijfstraten, de herinrichting van de Grote Markt en de rioprojecten Zwaanaardestraat en Tereken/Dendermondse Steenweg.

Virtuele fietstocht
Voor de fietsbrug Vijfstraten werkte het Sint-Niklase studiebureau SBE in samenwerking met Aeroplane een VR-toepassing uit waarbij een rit op de brug gesimuleerd wordt. Op vraag van de stad werd nu ook een gelijkaardige toepassing ontwikkeld voor een ritje op de vernieuwde Grote Markt. Achter deze toepassing schuilt heel wat ontwikkelwerk.

De fietssimulator bestaat uit vier belangrijke elementen: het weerstandsapparaat (fiets), de hardware (laptop), een VR-headset én een uitgewerkt 3D model met de juiste achterliggende data, waaronder het ontworpen tracé. Deze vier elementen worden met elkaar verbonden en uitgelezen via een applicatie die SBE zelf ontwikkeld heeft. Als resultaat krijg je een uiterst realistische simulatie waarmee je het gevoel krijgt dat je werkelijk doorheen de projecten fietst (tot en met de hellingspercentages!) en waarmee je in real time kunt rondkijken naar hoe het er binnenkort zal uitzien op en rond de Grote Markt en op de toekomstige fietsbrug Vijfstraten.

Op 15 september nam burgemeester Lieven Dehandschutter de fiets voor een virtuele verkenning, samen met voormalig baanwielrenner Moreno De Pauw, momenteel de snelste politieman van het land bij de Sint-Niklase fietsbrigade. Vanaf zaterdag 17 september kan iedereen die virtuele ervaring beleven en zelfs zijn of haar prestaties afmeten aan die van de burgemeester en Moreno De Pauw!

VR stad van morgen

Zin in een proefrit? 
Dat kan in het belevingscentrum in het Landhuis op de Grote Markt 43, vanaf zaterdag 17 september. De unieke en gratis VR-ervaring is mogelijk op woensdag van 13.30 tot 17 uur, op donderdag van 9.30 tot 13.30 uur en op zaterdag van 9.30 tot 17 uur.

Scholen en groepen verwelkomen we graag op afspraak. Interesse? Maak dan een afspraak via de dienst toerisme, tel. 03 778 35 00 of e-mail toerisme@sint-niklaas.be.

Tijdens de autovrije zondag op zondag 18 september kan je eveneens in het belevingscentrum terecht.

Let op: de fietsen blijven hier maar staan tot 12 november 2022. Snel zijn is dus de boodschap! Nadien hebben we wel nog een andere VR-verrassing in petto…

VR stad van morgen

Over de vier grote fietsprojecten die van start gaan: 

- Fietsbrug Vijfstraten:
Voor de aanleg van de fietssnelweg F4 tussen Gent en Antwerpen zorgt het huidige traject door Sint-Niklaas voor een onveilige situatie. Het traject wordt daarom aangepast zodat dit parallel loopt met de spoorlijn en met een fietsbrug over het kruispunt Vijfstraten. Het voorgestelde tracé is een quasi rechte verbinding die de fietser optimaal comfort garandeert. In het ontwerp voor de fietsbrug zelf wordt gestreefd naar een elegante, slanke constructie die de overspanning van 93 m maakt. In combinatie met aanrijhellingen op natuurlijk talud zorgt dit voor een ideale verankering in zijn context. De voorbereidende werken starten op 14 november 2022, in 2024 verwacht men over de brug te kunnen fietsen.

- Grote Markt:
De grootste markt van het land is momenteel ook de grootste rotonde van het land. Met de vernieuwing geven we het marktplein terug aan de zachte weggebruikers, doordat het doorgaand autoverkeer geweerd wordt. De voorbereidende nutswerken starten op 26 september 2022, tegen half 2025 zal het marktplein er totaal anders uitzien, met veel groen en water, maar dus ook veel meer ruimte voor de voetgangers en fietsers.

- Rioproject Zwaanaardestraat:
Dit project omhelst de herinrichting van een heel aantal straten in Sinaai. Op de as Zwaanaardestraat/Keizerstraat en in de Weimansstraat (gelegen op een bovenlokaal fietsroutenetwerk) komt een  dubbelrichtingsfietspad van respectievelijk 2 km en 540 m. De Leebrugstraat (gelegen op lokaal fietsroutenetwerk) krijgt over een afstand van 700 m enkelrichtingsfietspaden en de zone tussen de Leestraat en school wordt een fietsstraat in combinatie met de herinrichting van de schoolomgeving.

- Rioproject Tereken/Dendermondse Steenweg:
Op Tereken (gelegen op lokaal fietsroutenetwerk) worden de bestaande fietspaden over een lengte van 470 m vernieuwd. Verderop gebeurt hetzelfde met de Dendermondse Steenweg, over een lengte van 1,7 km. In die laatste straat komt ook een lokaal hoppinpunt en worden de bushalteperrons geoptimaliseerd. Voorbij de viaduct van E17 wordt de rijweg verplaatst om meer ruimte te creëren voor fietsers.

VR stad van morgen
Stad van morgen
VR stad van morgen
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen