campagne 'Kegel mij niet om!'

Verkeersveilige dag voor 350 kinderen met campagne 'Kegel mij niet om!'

Vrijdag lanceerden de stad Sint-Niklaas en sectorfederatie Embuild Oost-Vlaanderen (voorheen Confederatie Bouw) de campagne 'Kegel mij niet om!'. Bij deze actie voor meer verkeersveiligheid ligt de focus heel nadrukkelijk op veilig laden en lossen. De stad en Embuild maakten er meteen een opvallende, interactieve verkeersveilige dag van voor zowat 350 leerlingen uit de derde graad van de lagere scholen uit de stadskern.
Social media sharing

De stad Sint-Niklaas zet al langer in op veilig werfverkeer. De stad gaf in 2019 in samenwerking met Embuild Oost-Vlaanderen ook een duidelijke infobrochure uit, specifiek voor bouwaannemers die een werf opstarten op het grondgebied van de stad. Dat was gebaseerd op het charter 'Veilig werftransport', dat Embuild als sectorfederatie samen met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), de Vlaamse overheid en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) uitwerkte. "Het is een leidraad waarmee steden en gemeenten het werfverkeer in de buurt van scholen in goede banen kunnen leiden", aldus Philip Bogaert, adviseur belangenbehartiging van Embuild Oost-Vlaanderen.

Carl Hanssens, schepen voor Mobiliteit: Bouw- en wegenwerken kunnen wel eens voor hinder en onveilige situaties zorgen. Zeker in schoolomgevingen kan dat zelfs een acuut gevaar opleveren. Even niet opletten, foute laad- en losprocedures, onvoldoende signalisatie of gevaarlijk parkeren: het verhoogt de kans op ongelukken met vaak ernstige gevolgen. Daarom wil de stad de boodschap rond veilig werftransport levendig houden, met vernieuwde aandacht voor de problematiek van het veilig laden en lossen, zowel naar aannemers als weggebruikers toe.”

Met de campagne ‘Kegel mij niet om!’ hebben de stad en Embuild de handen in elkaar geslagen. Tijdens deze Week van de Mobiliteit brachten ze een grootschalige, interactieve verkeersveilige dag op de Grote Markt van Sint-Niklaas. Zowat 350 leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar waren van de partij. Van 9 tot 15 uur bruiste het van de verkeersveilige activiteiten.

1.000 verkeerskegels
Niet alleen kinderen kwamen langs op de Grote Markt. Sectorfederatie Embuild Oost-Vlaanderen kocht ook duizend verkeerskegels aan voor de leden, om het laden en lossen op de openbare weg veilig te laten verlopen. Elke aangesloten aannemer krijgt drie gratis kegels. Vrijdag haalden een 50-tal aannemers hun kegels op de Grote Markt op. Er werd ook een korte video gemaakt met duidelijke instructies voor het plaatsen van kegels bij het laden en lossen. Deze video zal zowel door de stad als Embuild verspreid worden en ter beschikking worden gesteld aan de aannemers in het kader van toolbox meetings.

Joris Verschueren, voorzitter regioraad Waasland Embuild Oost-Vlaanderen: "Dat we veiligheid op de werf hoog in het vaandel dragen, is al gebleken met onze 'Safety My Priority'-campagne. Met deze actie willen we ook de veiligheid rond en naar de werf extra in de kijker zetten."

Bouwberoep in de kijker
Naast het thema verkeersveiligheid wilde Embuild van de gelegenheid gebruik maken om meteen ook het bouwberoep in de kijker te zetten. Het aantal leerlingen in het bouwonderwijs gaat al jaren in dalende lijn, terwijl de bouw meer dan ooit nood heeft aan geschoolde krachten. De vraag naar geschoold personeel blijft groot.

Karel Derde, voorzitter Embuild Oost-Vlaanderen: "Op zon dag willen wij het bouwberoep en het imago van de bouwsector op een dynamische en interactieve manier onder de aandacht brengen bij jonge kinderen. Om alle toekomstige uitdagingen en doelstellingen op het vlak van energetische renovatie en het koolstofneutraal (ver)bouwen tegen 2050 te behalen, hebben we deze toekomstige generatie broodnodig."

campagne 'Kegel mij niet om!'
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen