Fietsers bij het schoolbegin

Verkeersveilige ingrepen in scholenstad Sint-Niklaas

1 september is in scholenstad Sint-Niklaas een bijzondere dag. De basis- en secundaire scholen verwachten vandaag in totaal zo’n 22.000 leerlingen. Heel wat kinderen en jongeren begeven zich vanaf donderdag ’s morgens en ’s avonds opnieuw in het verkeer. De voorbije weken en maanden werd er op heel wat plaatsen in Sint-Niklaas intensief gewerkt aan meer verkeersveiligheid, met 1 september als deadline.
Social media sharing

Sint-Niklaas heeft de voorbije jaren al heel wat inspanningen gedaan om de verkeersveiligheid in schoolomgevingen te vergroten. Dat was een werk van lange adem, maar de voorbije negen jaar is Sint-Niklaas er ontegensprekelijk al met enorme sprongen op vooruit gegaan. In aanloop naar het nieuwe schooljaar zijn er opnieuw een reeks ingrepen gebeurd. Een overzicht.

Vijfstraten

Van een nieuw wegdek tot verhoogde fietspaden: het deel van Vijfstraten tussen het vijfarmige kruispunt en de Vlasstraat is afgewerkt bij de start van het nieuwe schooljaar. Een belangrijke ingreep, want dit is één van de voornaamste invalswegen naar de rondweg en de stadskern vanuit het oosten van Sint-Niklaas. Voor zachte weggebruikers is de verkeersveiligheid een pak groter geworden. De verhoogde fietspaden bevinden zich achter de parkeerstroken, waardoor het fietsverkeer veiliger en bovendien gescheiden van het auto- en vrachtverkeer verloopt.

Aan basisschool De Kleurboog, aan Vijfstraten 130, is er extra ruimte gecreëerd. Tot in juni moesten ouders op hun kinderen wachten op het smalle voetpad, met vlak daarnaast het fietspad en de rijbaan. In samenwerking met de stad is de omheining verplaatst om een grote wachtzone in te richten, met zitbanken, fietsnietjes en groenaccenten. De oversteekplaats ter hoogte van de school heeft ook extra markeringen en signalisatie gekregen. "Een héél duidelijke verbetering", vindt ook De Kleurboog-directrice Kristien Van den Bergh.
De werken in Vijfstraten zijn in april gestart. De rijbaan is woensdagnamiddag opengesteld voor alle verkeer. De werken ter hoogte van de schoolomgeving zijn afgerond.

Basisschool De Kleurboog

Hofstraat
In de Hofstraat in het stadscentrum hebben de rijbaan, busbaan én de fietspaden in augustus een nieuwe laag asfalt gekregen. Ook deze straat, vlakbij enkele grote scholen en de academies, is klaar voor de start van het nieuwe schooljaar.

Basisschool OLV Ten Bos aan Turkyen

Turkyen
Een belangrijke ingreep ter hoogte van de basisschool Onze-Lieve-Vrouw Ten Bos. Daar is, aan de kant van het woonzorgcentrum aan Turkyen, een grote kus- en rijzone ingericht. Daarvoor is het dubbelrichtingfietspad enkele richting geworden, om de nodige ruimte te creëren. Ouders kunnen er nu veilig halt houden om hun kinderen af te zetten. Er zijn ook nieuwe oversteekplaatsen ingericht. De rijbaan is woensdagavond, aan de vooravond van 1 september, opengesteld voor het verkeer.

Heistraat
Geen grote verandering, maar in augustus was er wel een opfrisbeurt voor het kruispunt van de fietssnelweg F411 met de Heistraat. Daar passeren dagelijks vele honderden jonge fietsers op weg naar school.

Breedstraat-Daliaweg
Het fietspad in de Breedstraat neemt ter hoogte van de Daliaweg een lichte bocht. In de Daliaweg is dubbele rijrichting ingevoerd. Om de zichtbaarheid en dus de veiligheid op het kruispunt met de Breedstraat te verbeteren, werd er een betonnen fietspad van 1,5 meter breed aangelegd met twee kleine groenvlakken die de fietsers bijkomende bescherming bieden.

Bremstraat-Driekoningenstraat
Een kleinere ingreep, maar wel een wereld van verschil voor het fietscomfort op het kruispunt van de Bremstraat met de Driekoningenstraat. In de Bremstraat werd een verhoogd fietspad aangelegd, vanaf de parking van het kinderdagverblijf tot aan het fietspad in de Driekoningenstraat. Voor het vele fietsverkeer op die plaats een belangrijke ingreep, om niet tussen het aanschuivende autoverkeer terecht te komen. Op dat kruispunt is ook een verhoogde bushalte ingericht.

N41/Kleiweg
Deze ingreep is momenteel nog in uitvoering, maar het is een heel belangrijke ingreep voor fietsers naar de Broederschool in de Weverstraat. Zo wordt een aansluiting gemaakt tussen de Kleiweg, het doodlopende straatje naast Euroflora, en het fietspad naast de N41. Er wordt een brug aangelegd over een gracht. Volgende week plaatst een aannemer een aanloopvlak richting N41. De werken zijn op 7 september afgerond. Volgend jaar volgt nog de asfaltering van de Weverstraat met het aanbrengen van fietssuggestiestroken in functie van de schoolomgeving.

De brug aan de Kleiweg in opbouw

Hoogkamerstraat
De opening van het langverwachte fietstraject over de brug aan de Hoogkamerstraat heeft een maand vertraging opgelopen door de extreme hitte van de voorbije weken en onvoorziene technische problemen. Eind september zijn de werken klaar en kan de brug opnieuw opengesteld worden voor het verkeer. De aannemer doet er, in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer, alles aan om de werken klaar te krijgen en de brug terug open te stellen op 26 september. Er is een breed dubbelrichtingsfietspad aangelegd zodat fietsers comfortabel en volledig afgeschermd over de brug kunnen rijden. De Hoogkamerstraat is een belangrijke verbindingsweg tussen Temse en Sint-Niklaas en wordt door veel fietsers en schoolgaande jeugd gebruikt.

Ook lokale politie kijkt toe
De lokale politie is tijdens de eerste weken van het nieuwe schooljaar extra alert. Tijdens de ochtend- en avondspits is er extra blauw op straat in de schoolomgevingen, de binnenstad, op de schoolroutes en op de grote invalswegen. Dit schooljaar zal de politie heel regelmatig de snelheid van de chauffeurs in de schoolomgeving controleren. Er zal ook extra aandacht zijn voor het veilig en wettelijk gebruik van de elektrische step. Wijkinspecteurs houden een oogje in het zeil aan de schoolpoorten. Ze spreken ouders en scholieren aan op eventueel ongepast gedrag in het verkeer, maar helpen scholieren ook veilig oversteken. Verder zet de stad ook de gemeenschapswachten in, om scholieren te helpen oversteken aan de belangrijkste oversteekplaatsen op de Grote Markt.

►► Info: stedelijke dienst openbaar domein, 03 778 35 24

Fietsers bij het schoolbegin
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen