Brandweerkazerne Sint-Niklaas

Vernieuwde PFAS voorzorgsmaatregelen voor omgeving brandweerkazerne Nijverheidsstraat

Naar aanleiding van de ongerustheid rond PFAS-vervuiling op brandweersites werden in de zomer van 2021 in opdracht van het stadsbestuur bodem- en grondwaterstalen genomen aan de brandweerkazerne in de Nijverheidsstraat te Sint-Niklaas. De resultaten wezen op een PFAS-verontreiniging. Op aanbevelen van het Agentschap Zorg en Gezondheid werden op 05-08-2021 de eerste voorzorgsmaatregelen afgekondigd voor de bewoners binnen het bouwblok van de brandweerkazerne. Het stadsbestuur gaf de opdracht om extra metingen uit te voeren om de situatie beter in kaart te brengen en zo eventuele voorzorgmaatregelen te wijzigen. Later gaf ook de Vlaamse Regering de opdracht om meerdere sites verspreid over Vlaanderen te onderzoeken.

De resultaten van de nieuwe bodem- en grondstalen bevestigen de verontreiniging in het bouwblok van de brandweersite in Sint-Niklaas. Ook bij metingen verspreid over brandweerkazernes in Vlaanderen werd regelmatig de aanwezigheid van PFAS bevestigd. Naar aanleiding van deze meetresultaten, formuleert het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid meer specifieke voorzorgsmaatregelen (ook wel No Regret maatregelen genoemd) voor alle vervuilde sites in Vlaanderen.
Social media sharing

Voor de omgeving van de brandweerkazerne in de Nijverheidsstraat zijn de nieuwe voorzorgsmaatregelen de volgende:

Voor alle omwonenden binnen 100 meter rond de brandweerkazerne:

  • Eet geen zelf-geteelde groenten en zelf-geteeld fruit.
  • Eet geen eieren van eigen kippen.
  • Eet geen zelf-geteeld kleinvee, zoals kippen en konijnen.
  • Gebruik uw compost niet als meststof voor uw tuin.
  • Vermijd dat braakliggende of losse grond verstuift of verwaait.
  • Bedek losse grond met grasmatten, bodemdoeken, boomschors of kiezels. Of zaai losse grond in met gras of een andere dichte begroeiing. Doe dat ook met zand- of grondhopen.
  • Goede hygiëne toepassen:
    • Was uw handen regelmatig, zeker voor de maaltijd.
    • Maak uw huis binnen schoon met water.
    • Maak verharde delen buiten, zoals uw oprit en terras, regelmatig schoon met water.

Voor het beperkt aantal grondwatergebruikers binnen 500 meter rond de brandweerkazerne (deze zullen door het Agentschap Zorg en Gezondheid op de hoogte worden gebracht van de aanbevelingen):

  • Gebruik grondwater niet als drinkwater, ook niet om thee, koffie of ijsblokjes te maken of om ermee te koken.
  • Gebruik geen grondwater om uw zwembad te vullen en de moestuin water te geven.
  • Grondwater kan gebruikt worden voor laagwaardige toepassingen zoals uw auto wassen, toilet doorspoelen, oprit afspuiten en sierplanten water geven maar vanuit duurzaamheidsoogpunt gebruikt u hiervoor best regenwater i.p.v. grondwater.

 

Voor basisschool De Fontein is al een plaatsbezoek gedaan met deskundigen milieu en gezondheid om te kijken welke maatregelen in de school dienen genomen te worden.

 

Plan van aanpak – vervolg

De meetresultaten tonen aan dat er een duidelijke aanwijzing is op een ernstige PFAS-verontreiniging in de bodem en in het grondwater. De voorzorgsmaatregelen gelden in afwachting van meer gegevens over de reële PFAS-bodem- of grondwaterverontreiniging na verder onderzoek en metingen. De OVAM stelde de saneringsplichtige reeds op de hoogte van zijn plicht tot de uitvoering van verder bodemonderzoek. In dat onderzoek wordt de verontreiniging verder in kaart gebracht en wordt er nagegaan of er van die verontreiniging een risico uitgaat voor mens en milieu. De contouren van de verontreiniging zullen worden bepaald, desgevallend ook buiten de brandweersite. Het beschrijvend bodemonderzoek zal tevens uitwijzen of de verontreiniging dient gesaneerd te worden, waarna een bodemsaneringsproject kan worden opgemaakt.

 

Wat zijn voorzorgsmaatregelen?

Voorzorgsmaatregelen, ook wel No Regret maatregelen genoemd, zijn maatregelen vanuit het voorzorgsprincipe die worden aanbevolen rond een medisch milieukundige problematiek waarover nog niet alle wetenschappelijke kennis aanwezig is. Ze kunnen veranderen in tijd, ruimte en inhoud naargelang er meer data en inzichten beschikbaar worden.

 

Meer informatie

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen