Stadsprijs

Verrassende renovatie van art deco-woning wint Stadsprijs 2020-2021

De gerenoveerde art deco-stadswoning van Gijs De Cock en Dorien Van Doorsselaer in de Mgr. Stillemansstraat heeft de Stadsprijs 2020-2021 gewonnen. Het is een bijzonder verrassende, inspirerende en originele renovatie geworden. Volgens de jury kan dit project voor heel veel gezinnen een voorbeeld zijn van hoe er in het stadscentrum met een beperkte uitbreiding een heel kwalitatieve, duurzame en leefbare woning kan worden gecreëerd. Op zondag 25 september is er een toonmoment, voor iedereen die deze buitengewone woning wil ontdekken. Ook de winnaar van de Stadsprijs 2018-2019 tonen zondag hun woning in de Walburgstraat 67.
Social media sharing

De Stadsprijs is een tweejaarlijkse wedstrijd die ofwel een vernieuwend, duurzaam bouwproject ofwel een groepsbouwproject op het grondgebied van Sint-Niklaas bekroont. Wonen is de hoofdfunctie van het gebouw. Zowel renovatieprojecten als (ver)nieuwbouwprojecten komen in aanmerking. De winnende bouwheer krijgt een prijs ter waarde van 5.000 EUR.

Voor de Stadsprijs 2020-2021 waren ze zes inzendingen. Een jury van deskundigen nam de projecten onder de loep, op basis van een hele reeks criteria en voorwaarden. De belangrijkste aspecten daarbij zijn onder meer het hanteren van de principes van duurzaam bouwen, een gunstige prijs-kwaliteitverhouding, een harmonieuze integratie in de omgeving, de architectonische en esthetische kwaliteiten, de individuele woonkwaliteit en de winst op korte en lange termijn op vlak van comfort, gezondheid, milieu en financieel. Het winnende project moet ook een voorbeeldfunctie vervullen, om de stadsrenovatie en het stadsleven te bevorderen en duurzaam (ver)bouwen aan te moedigen.

Stadsprijs

Winst voor bijzondere stadswoning
De winnaar van de Stadsprijs is de woning van architect Gijs De Cock van architectenbureau RAAMWERK en interieurarchitect Dorien Van Doorsselaer in de Mgr. Stillemansstraat, de straat die bekend is voor de art deco-stijl uit de jaren 1930. Samen realiseerden zij het ontwerp. Het tuinontwerp is van Jan Minne.

De woning had een achterliggend textielatelier voor breigoederen. Nagenoeg het volledige terrein was volgebouwd. De overbodige achterbouwen werden gesloopt, om ruimte en licht te creëren, wat nu zorgt voor een aangename afwisseling tussen woning, atelier en twee ommuurde tuinen. Elke tuin heeft zijn eigen atmosfeer: een weelderige mediterrane tuin en een verborgen rozentuin.

De woning zelf bezit een degelijke basisindeling van telkens twee gekoppelde kamers per verdieping met een doorzicht van voor- tot achtergevel. Een ranke vliesgevel in hout en aluminium opent de achtergevel en werkt als een verticale wintertuin. Zo ontstaan er aanvullende plekken op elk niveau die in direct contact staan met de tuin: een eetruimte, een leeshoek, een bureau. Door de leefruimte deels op verdieping te organiseren, kan de footprint van de woning drastisch verkleinen.

De aanwezige kwaliteiten en het materiaalgebruik van de art deco-woning worden behouden en versterkt. Zo is er een nieuwe vloer geplaatst in geslepen beton met de allure van een terrazzo uit de art deco-periode. Gehamerd glas en marmer worden herhaald in nieuwe toevoegingen. De bestaande ramen werden hersteld en gebruikt als binnenramen.

Oordeel van de jury
De jury vindt het project verrassend, inspirerend en origineel. De jury looft aan de ene kant het respect voor de geschiedenis van het pand met het behoud van een aantal historische elementen, en aan de andere kant de inbreng van eigentijdse volumes en materialen. Dit zorgt een zeer geslaagde wisselwerking. "De inrichting van de tuinzone biedt ook een meerwaarde voor de binnenruimte. Door de verticale wintertuin wordt een overgangszone van het hoofdvolume binnen naar de ommuurde tuin buiten gecreëerd. We prijzen het idee van de wintertuin. Deze verticale uitbreiding zorgt voor een kleinere footprint dan een standaardachterbouw, zonder aan ruimtegevoel te moeten inboeten. De wintertuin verbindt de verschillende ruimtes in de woning, waardoor een open en ruim gevoel wordt opgewekt." De ommuurde tuin is dan weer ingericht met een veelheid aan verschillende plantensoorten waardoor een enorme biodiversiteit wordt opgewekt, aldus nog de jury.

Stadsprijs

Conclusie
De jury is dan ook van oordeel dat het project in de Mgr. Stillemansstraat 22 voor heel veel gezinnen een voorbeeld kan zijn van hoe er met een beperkte uitbreiding en een ontharding van de tuinzone toch een heel kwalitatieve, duurzame en leefbare woning kan worden gecreëerd in het stadscentrum. "Deze woning is een origineel voorbeeld waarbij het belang van de buitenruimte voor de inrichting van de woning wordt benadrukt."
Deze stadswoning is daarom door de jury verkozen tot laureaat van de Stadprijs 2020-2021 en wordt beloond met een prijs van 5.000 EUR.

Bezoek de winnaar(s)
Het winnend bouwproject, in de Mgr. Stillemansstraat 22, is te bezichtigen op zondag 25 september 2022. Dan kan iedereen er terecht om een kijkje te nemen van 13 tot 18 uur.
Ook Bram Van Eetvelt en Saar De Tender, die samen met Boddaert Eric Architectuuratelier de Stadsprijs 2018-2019 wonnen, tonen op zondag 25 september van 13 tot 18 uur hun woning, in de Walburgstraat 67.   

► Foto’s: Stijn Bollaert 
► Info: 
www.raam-werk.com

Confederatie Bouw: circulair bouwen, wint aan belang
Circulair bouwen, waarbij materialen zo lang mogelijk hun waarde behouden en maximaal worden ingezet, wint vanuit ecologisch en economisch standpunt meer en meer aan belang. Dat stelt Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen vast. "Zeker in deze turbulente tijden van gestegen materiaalprijzen en hoog oplopende levertermijnen, als blijkt dat we voor diezelfde materialen en grondstoffen zoals hout, non-ferrometalen, polypropeen en pvc te sterk afhankelijk zijn geworden van het buitenland. Als sectorfederatie zijn we dan ook bijzonder verheugd dat we onze inspiratieavond rond dit thema kunnen koppelen aan de Stadprijs die Sint-Niklaas uitreikt. Door goed scorende woningbouwprojecten op dit vlak in de verf te zetten, zorgen we voor inspiratie en verdere sensibilisering. Precies door efficiënt te renoveren en te (ver)bouwen, minder materialen te gebruiken, minder afval te produceren en leegstand aan te pakken, draagt de bouwsector bij aan een duurzame toekomst, zorgt het voor extra werkgelegenheid, economische groei en uiteraard een positieve impact op het klimaat en milieu. Binnen onze sector wordt al meer dan 90 procent van onze afvalstromen gerecycleerd, maar in de komende jaren willen we nog meer naar hoogwaardige recyclage en performant hergebruik."

Stadsprijs
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen