kabouter voor geveltuin

‘Verwen jezelf en je buurt met een gratis geveltuin’

Onder deze slogan roept het stadsbestuur de inwoners op om gratis een geveltuin te laten aanleggen. 7.000 inwoners van de binnenstad krijgen de komende dagen daarvoor een uitnodiging in de brievenbus. Met deze opvallende actie willen wij de stadskern een stuk aangenamer, groener en klimaatbestendiger maken.
Social media sharing

Een gratis aanbod

Wie ingaat op het aanbod van het stadsbestuur, hoeft enkel het formulier in te vullen op www.sint-niklaas.be/gevelgroen of kan bellen naar 03 778 30 00. Er zijn geen kosten aan verbonden voor de bewoner.

De aannemer van het stadsbestuur komt langs na afspraak en maakt, in overleg met de bewoner, een ontwerp en een planning op. De plantenkeuze hangt af van de oriëntatie van de gevel van de woning. Een lijst met beschikbare planten staat op de webpagina. Na de aanleg en de aanplanting is het onderhoud van de geveltuin in handen van de bewoner. De aanleg van de geveltuinen begint in het najaar 2021 door de aannemer die door het stadsbestuur is aangesteld.

Het voetpad aan de woning moet wel breed genoeg zijn voor een geveltuin. Dit zijn de afspraken:

  • Er moet op het voetpad een vrije doorgang blijven van minstens 1 meter, na de aanleg van de geveltuin.
  • De geveltuin mag maximum 50 cm breed zijn, vanaf de gevel, en 1,20 meter lang, per volle 5 meter gevellengte.
  • De geveltuin moet op 50 cm afstand blijven van het huis van de buren.

 

Niet alle straten zijn geschikt voor de aanleg van geveltuinen. Landelijke straten, woonstraten met veel groen en voortuinen hebben minder nood aan een extra groenimpuls. In de grijze, stenige straten van de binnenstad is dat een ander verhaal. Daar kunnen groentuinen echt het verschil maken en een positief gevoel in de straat brengen.

De straten die, op basis van hun specifieke kenmerken, bij voorrang in aanmerking komen voor de aanleg van gratis geveltuinen staan in een alfabetische lijst onderaan deze webpagina.

 

Mét gevelton

Bij de keuze voor een geveltuin kunnen de bewoners ook opteren om een gevelwaterton te laten plaatsen. Hiermee doen inwoners nog een grotere inspanning om kostbaar regenwater op te vangen en nuttig te gebruiken. We verwerken de gevelwaterton in het ontwerp van de geveltuin. De regenpijp van de voorgevel wordt er op aangesloten met een overloop in de geveltuin en verder op de bestaande afvoerbuis naar de straat. Zo hebben de bewoners – zelfs op lange, hete zomerdagen – een waterreserve voor hun geveltuin.

 

Totale ontzorging voor grote groenprojecten

Eigenaars van een grote wand of gevel, bijvoorbeeld van een handelspand, magazijn of gebouw van een instelling, nodigen wij uit om samen een groter groenproject op te zetten. Zelfs één zo’n groter project kan al het verschil maken in een groenarme buurt.

Het kan gaan om grote geveltuinen, groenslingers over de straat of specifieke aanplantingen. Samen met de eigenaar maken we een project op maat. Een aanmelding voor een groot groenproject kan ook via het online formulier op de webpagina. We maken een afspraak en gaan aan de slag.

Belangrijk is dat het stadsbestuur voor deze grote groenprojecten niet alleen het ontwerp, de aanleg en de aanplanting voor zijn rekening neemt, maar ook het volledige onderhoud van het groenproject. Een totale ontzorging dus. Het enige wat we aan jou als eigenaar vragen is je formeel akkoord om het groenproject op je terrein op te zetten.

 

Waarom kiezen voor een gratis geveltuin?

Een geveltuin brengt kleur en sfeer in de straat, verbetert de luchtkwaliteit en isoleert de woning. De bewoner zorgt ook voor een stukje natuur in de stad. Vogels en bijen vinden er lekkers. En wat te denken van druiven, kiwi’s, aardbeien en keukenkruiden aan een gevel?

Geveltuinen zorgen voor verkoeling op hete dagen, ze houden het regenwater vast, leiden het naar de bodem en houden zo mee de grondwaterstand op peil. Zo dragen ze hun steentje bij om onze stad klimaatbestendig te maken.

En niet te vergeten: de bewoner geeft zijn akkoord en de stad doet de rest. Geen gedoe of kosten dus.

 

Ontharding op openbaar domein

Al geruime tijd trekt het stadsbestuur resoluut de kaart van ontharding en vergroening. Daarbij worden heel uiteenlopende projecten opgezet. Het gaat om kleinere acties zoals het wonderwoud in de Schongaustraat en de ecologische groenzone nabij de Atomiumstraat.

Maar ook om goed zichtbare, structurele initiatieven, zoals de omvorming van de Kardinaal Cardijnlaan tot ‘Straat van de toekomst’, met veel groen en wadi’s, de ontharding van de Houtbriel, de nieuwe aanplantingen op de parkbegraafplaats Tereken en de groenvoorzieningen bij rioleringsprojecten en in de aanpalende straten.

Uiteraard staan vergroening, afkoeling, hergebruik van regenwater en klimaatbestandigheid ook centraal bij de grote stadsprojecten, zoals de aanleg van de winkelwandellus in de Stationswijk en de heraanleg van de Grote Markt en het Hendrik Heymanplein.

Met de campagne voor de gratis geveltuinen in de binnenstad zetten wij een nieuwe stap.

 

Meer info en aanvragen gratis geveltuin of groot groenproject:

www.sint-niklaas.be/gevelgroen

Tel. 03 778 30 00

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen