(RE)VOLVER!

Video-expo (RE)VOLVER!

In de tentoonstellingszaal Zwijgershoek loop van zaterdag 20 maart tot zondag 11 april een video-expo rond kunst en cinema als wapen tegen onrecht. De tentoonstelling vindt plaats in de aanloop naar het MOOOV Filmfestival.
Social media sharing

“Elke toeschouwer is een lafaard of een verrader.” Met die stelling zette postkoloniaal denker en vrijheidsstrijder Frantz Fanon aan om passief toekijken in te ruilen voor actie. In 1969 pronkten ze op een spandoek voor de vertoningen van de Argentijnse pamfletfilm La hora de los hornos van regisseurs Fernando Solanas en Octavio Getino. Terwijl arbeiders en studenten onder de militaire dictatuur clandestien naar deze en andere films keken, schreven Solanas en Getino het manifest Hacia un tercer cine (‘Naar een Derde Cinema’), een van de belangrijkste teksten in deze filmbeweging. Vanaf de jaren 1950 deinde die van Latijns-Amerika over de hele wereld uit.

De expo (Re)volver! illustreert hoe de strijdvaardigheid van deze pioniers - “We moeten discussiëren, we moeten uitvinden!” - doorleeft in het werk van hedendaagse (video)kunstenaars. Zich verzettend tegen het globale kapitalisme, dat de plek innam van het oude imperialisme, zocht Terce Cine naar alternatieven voor Hollywood (First Cinema) en de Europese arthouse (Second Cinema). Wat rest er van dat verzet? Geldt vandaag de slogan ‘there is no alternative’? 

(Re)volver! - Tercer cine en de diaspora toont cinema en kunst als wapen. Tegen onrecht en ongelijkheid. Tegen onverschilligheid en onwetendheid. In de titel schuilt ook het Spaanse 'volver', terugkeren. Want dat is wat veel van de kunstenaars met hun werken doen.  Kunstenaars uit de diaspora treden in dialoog met hun roots, vinden de toekomst in hun verleden en vragen ons toeschouwers om vooral niet onbewogen te blijven.

Mis deze tentoonstelling naar aanleiding van de negende editie van het MOOOV filmfestival niet!

Kunstenaars: Lazara Rosell Albear & Sammy Baloji, Michael Chanan, Saddie Choua, Eli Cortiñas, Mónica Delgado Chumpitazi, Enrique Ramírez, SEADS & Refu Interim, Fabio Wuytack, plus een ruime selectie filmposters uit de collectie van Eye Filmmuseum Amsterdam.

Curatoren: Bjorn Gabriels & Ive Stevenheydens.

Deze expo is een samenwerking tussen het cultuurcentrum en team internationale samenwerking van de stad Sint-Niklaas.

Praktische info:
(RE)VOLVER!
CC Sint-Niklaas
SteM Zwijgershoek
20 maart t.e.m. 11 april 2021

di t.e.m. vr: 13.30 uur – 17 uur
za: 13 uur - 17 uur
zo: 11 uur – 17 uur
ma: gesloten

 Standaardtarief: € 6 I Studenten: € 4 I Kansenpas: € 2,50 I -18, museumpas en/of lerarenkaart: Gratis

Gratis brochure over de expo beschikbaar.

Bij een bezoek aan de tentoonstelling ontvang je een kortingsvoucher voor een MOOOV film 2021.

Info en vragen:
Annelies Van Wetteren
Coördinatie Tentoonstellingen
Cultuurcentrum
Tentoonstellingszaal Zwijgershoek 14
9100 Sint-Niklaas
Tel 03 778 34 77 of 0476 60 62 94
www.ccsint-niklaas.be

Aagje Van Dosselaer & Julie Mortier
Team internationale samenwerking Stad Sint-Niklaas
Boonhemstraat 1
9100 Sint-Niklaas
Tel 03 778 31 32 of 03 778 31 33

 

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen