Duurzame Helden

Vier organisaties bekroond tot Duurzame Helden 2022

Refu Interim, kinderfietsenbib Op Wielekes, sociale kruidenier De Springplank en de buddywerkingen zijn in Sint-Niklaas verkozen tot 'Duurzame Helden'. Al voor de derde keer zet het Sint-Niklase stadsbestuur hiermee duurzame organisaties in de kijker tijdens de Week van de Duurzame Gemeente.
Social media sharing

De vier 'Duurzame Helden' dragen elk op hun eigen bijzondere manier bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's), een stappenplan om van de wereld een betere plek te maken. Dit jaar ligt de focus op het globale thema 'Laat niemand achter’. 

Duurzame Helden

De vier organisaties die tijdens deze Week van de Duurzame Gemeente bekroond werden, hebben elk op hun manier aandacht voor kwetsbare doelgroepen. 
Refu Interim biedt vrijwilligerswerk aan mensen die nieuw zijn in België, om hen op die manier de kans te geven om organisaties te leren kennen, Nederlands te oefenen en werkervaring op te bouwen. 
De kinderfietsenbib Op Wielekes is een plek dichtbij het station waar ouders voor maximum 30 EUR per jaar een fiets kunnen lenen voor hun kind. Wie een te klein geworden kinderfietsje heeft, kan die daar ook steeds doneren. Twee vrijwilligers dragen deze organisatie. 
Sociale kruidenier De Springplank zet zich in als voedselverdeelpunt en als plek voor ontmoeting. Mensen met financiële moeilijkheden kunnen er terecht voor voedselpakketten én voor een babbel of hulp bij praktische vragen. 
De buddywerkingen tot slot zetten vrijwillige buddy's in die kwetsbare inwoners wegwijs maken en bijstaan met administratieve hulp. Ze gaan regelmatig langs voor een babbeltje, in de strijd tegen eenzaamheid. Er zijn liefst zeven buddywerkingen in Sint-Niklaas. 
Als aandenken krijgen deze Duurzame Helden een foto van hun vereniging of werking cadeau. 

In deze Week van de Duurzame Gemeente, van 18 tot 25 september, zette de stad mee de schouders onder nog een aantal activiteiten. Zo was er op zaterdag 17 september de 'World Clean Up Day', in de strijd tegen zwerfvuil. Maandag in de bib was er het gratis poppentheater 'Koning zoekt woning', een voorstelling voor volwassenen over hoe moeilijk het is om een woning te vinden op de huidige huurmarkt. 

► Info: dienst internationale samenwerking, internationalesamenwerking@sint-niklaas.be, 03 778 31 30 

Duurzame Helden
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen