Vlaco

Vlaco kwaliteitslabel en weegbrug voor de stedelijke compostwerf

Na twee jaar voorbereiding en diverse controles kreeg de stedelijke compostwerf van Sint-Niklaas het prestigieuze label van Vlaco, de vereniging die het beleid van de biologische kringloop in Vlaanderen coördineert. Verder werd er op de site ook een weegbrug geïnstalleerd die ter beschikking is van inwoners en bedrijven.
Social media sharing

Vlaco-label

Het Vlaco-label is een waardevol keurlabel voor compost. De compostproducent engageert zich vrijwillig voor het behalen van strenge normen voor de verwerking en samenstelling van het compost. Bovendien wordt het composteringsproces intensief opgevolgd, worden meer staalnames gedaan en gebeuren er meer administratieve controles door Vlaco. Compost met Vlaco-label bevat gegarandeerd minimaal 18% organische stof bestaat uit minimaal 55% droge stof en bevat nagenoeg geen onzuiverheden.

Vlaco behartigt al 25 jaar het beleid en de belangen van de biologische kringloop in Vlaanderen. Vlaco verenigt zowel overheden (de OVAM en intercommunales) als bedrijven die organisch-biologisch afval verwerken

 

Belang van composteren

Composteren is in essentie een vorm van milieuvriendelijke afvalverwerking. Natuurafval, bladafval als bermsnoeisel wordt in een bepaalde verhouding vermengd. Dit mengsel blijft dan een drie à zes maand rusten zodat bacteriën en schimmels hun werk kunnen doen. Daarna wordt het compost afgewerkt door het te verhakselen. Sinds de samenwerkinging met de afvalintercommunale MIWa werd afgesloten, produceert de Sint-Niklase verwerkplaats ongeveer 860 ton hoogwaardige compost uit zo’n slordige 2.000 ton groenresten. Dat betekent dat het equivalent van zo’n 486.428,65 kg CO2 werd uitgespaard, oftewel zo’n 3040.179 km met een standaard personenwagen. Er wordt getracht om de verwerking van groenresten op termijn te verhogen naar 5.000 à 6.000 ton. Dat is dus een verdubbeling of zelfs een verdrievoudiging van het huidige volume, wat nog een grotere vermindering van de ecologische voetafdruk betekent.

 

De weg naar het kwaliteitslabel

De compostsite is bijna twintig jaar actief. Ze werd opgestart in 2000 en tot voor kort werd elke productie-eenheid compost individueel door OVAM gecontroleerd op haar kwaliteit. Omdat het ‘afval’ opnieuw in het milieu wordt verspreid, moet elke geproduceerde batch gecontroleerd worden op deeltjes die er niet in thuishoren, zoals plastics en kiezelsteentjes. Na de controle volgde dan een certificaat voor die eenheid compost. Twee jaar geleden werd met Vlaco vzw een testperiode opgestart waarbij nog strengere normen worden gehanteerd. Ook die normen werden gedurende de gehele periode ruimschoots gehaald. Op 2 april 2019 kende Vlaco vzw haar label toe aan de compostsite. De kwaliteit van het compost is dus nog beter geworden.

 

Weegbrug

Om de compostsite conform de milieuwetgeving te houden, was er nood aan een weegbrug. Voorheen werkte de stad hiervoor samen met een firma, maar dit was niet langer mogelijk. De weegbrug werd een half jaar geleden opgeleverd en staat ter beschikking van de inwoners, politie en bedrijven in de stad. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld reizigers zich ervan verzekeren dat hun caravan niet te zwaar of onevenwichtig is geladen en zo een boete in het buitenland vermijden. Voor een weging hoef je je enkel aan te melden in het kantoor. Een afspraak is dus niet nodig. Voor het gebruik van de weegbrug van de stad wordt enkel een administratieve kost van 2,5 EUR per weging aangerekend. Je krijgt dan een weegbon mee. Bedrijven die de brug regelmatig willen gebruiken kunnen een maandelijkse factuur aanvragen.

 

Stedelijke compostwerf

Industriepark-West 60 A

9100 Sint-Niklaas

Tel. 03 778 38 63

E-mail: compostwerf-top@sint-niklaas.be

 

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen