trekkenwand

Vlotte decorwissels en gelukkige theatertechnici in CC Sint-Niklaas

25 jaar na de grondige verbouwing van de stadsschouwburg werd de oorspronkelijke manuele trekkenwand deze zomer vervangen door een geautomatiseerd exemplaar. Zo is CC Sint-Niklaas helemaal klaar voor een nieuw seizoen en de toekomst van theatertechnieken.
Social media sharing

Trekkenwand: wat?
Bij de renovatie van de stadsschouwburg in 1996 werd gekozen voor de installatie van een manuele trekkenwand in de theatertoren, voor het hijsen en neerlaten van licht, doeken en decorstukken boven de scène. Voor gebruik en bediening van de trekken zijn dagelijks meerdere technici nodig. Het op- en neerlaten van de trekken vereist namelijk het aangepaste tegengewicht dat op de hoogste verdieping boven de scène manueel moet worden aangebracht, terwijl de collega’s beneden de trekken bedienen en de nodige theatertechnieken aan de trekken bevestigen. Bij voorstellingen met decorwissels moeten deze trekken door bevoegd personeel worden bediend. Dit verouderd procédé is bijzonder arbeidsintensief en onveilig.

Overschakeling van manueel naar automatisch
Theaters met een toneeltoren schakelden de afgelopen jaren geleidelijk over naar elektrisch aangedreven en elektronisch bediende trekkenwanden. De voordelen van een geautomatiseerde trekkenwand zijn een verhoogde veiligheid voor personeel en gebruikers en een verbeterde ergonomie/arbeidsomstandigheden voor het personeel (vb. minder rugklachten, langer fit...). Bovendien biedt een geautomatiseerde trekkenwand ook de mogelijkheid om grotere producties in de schouwburg te plaatsen.

Investering
De totale investering in een automatische trekkenwand bedraagt 1 miljoen EUR. De stad Sint-Niklaas verkreeg via het Fonds Culturele Infrastructuur (FoCi) 423.500 EUR subsidie van de Vlaamse overheid om deze overgang te maken. Bovendien wordt er op deze manier geanticipeerd op komende Europese regelgeving.
De werken werden uitgevoerd tussen mei en augustus van dit jaar en omvatten het vervangen van de bestaande lieren, omloopwielen en trekken. Voorheen konden onze trekken een maximale last van 250 kg aan en een puntlast van 75 kg, met de nieuwe installatie kunnen we met de meeste trekken tot 500 kg totale last en 150 kg puntlast gaan. Naast de lieren en de trekken werden ook nieuwe trommels, motoren en schakelkasten geplaatst. De opdracht werd toegewezen aan de Firma Putman (elektrische component), Stapotech (mechanische component). De bedieningsconsole is afkomstig van Unican. Het goede verloop van de werken werd gecoördineerd door studiebureau Ingenium. De geautomatiseerde trekkenwand van de stadsschouwburg is een SIL 3 gekeurde installatie, wat changementen boven mensen mogelijk maakt. De trek hijssnelheid is 1,2 m/sec. Er werden in totaal 31 nieuwe trekken geplaatst.

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen