Vredefeesten

Vredefeesten 2019

Tijdens het eerste weekend van september vinden traditioneel de Vredefeesten plaats in Sint-Niklaas met meer dan 100.000 bezoekers op drie dagen. Met deze feesten herdenkt de stad haar bevrijding tijdens de tweede wereldoorlog. Op 6, 7 en 8 september kiezen weer tientallen ballons het luchtruim van op de Grote Markt, zijn er tientallen concerten, een grote wereldmarkt, een nostalgische kermis en de Ballonloop. En het is volledig gratis.
Social media sharing

De Vredefeesten zijn wereldbekend voor hun Ballonfestival. Nergens anders ter wereld stijgen zoveel luchtballons op vanuit de stadskern. Nergens anders zie je zo’n grote diversiteit aan soorten ballons. De ballonmeeting tijdens de Vredefeesten is daarmee de spectaculairste én kindvriendelijkste van het land. Er stijgen als vanouds tientallen ballons in vele kleuren, vormen en maten op. Er zijn de gewone heteluchtballons, de telegeleide mini specialevormballons, de authentieke gasballons en de populairste, de specialevormballons. Dit jaar verwelkomen de Vredefeesten ballons in unieke vormen zoals de locomotief ‘Orient Express’, de Sputnik, de cheeserat en de allereerste Sint-Niklase specialevormballon: de Wycam’s special shape. Nergens ter wereld stijgen zoveel ballons tegelijk op vanuit een stadscentrum. Het zorgt elk jaar opnieuw voor een spectaculaire belevenis op de grootste markt van het land.

Villa Pace is heel Sint-Niklaas’ getint dit jaar. Het festival telt zes podia en een grote wereldmarkt. Elk podium heeft een eigen identiteit en muziekgenre (indie, wereldmuziek, house, klassiek). Opvallendste naam is Hooverphonic. De band van Alex Callier is niet alleen wereldtop, maar speelt ook een thuismatch. En zij zijn niet de enige. Naast Hooverphonic staan er nog een heel pak Sint-Niklase namen op de affiche, met muzikanten afkomstig uit de Wase hoofdstad: Jan Verstraeten, Black Mamba, Stijn Van de Voorde, Haemers, Sonar Soundlab, Karawane, Maxmoody (live), Yones en Vinylla Ice. En los daarvan stelde het festival ook gewoon een topaffiche samen met o.a. Bart Peeters, Stake, Stikstof, Baloji, Blu Samu, Douglas Firs, Kapitein Winokio, Raphael (it) en Black Flower. En belangrijk voor de bezoekers: gedaan met broekzakken vol jetons, de Villa Pace betaalkaart wordt geïntroduceerd.

Naast het ballonfestival en concerten valt er nog veel te beleven tijdens de Vredefeesten. Op en rond het Hendrik Heymanplein staat de grote wereldmarkt van Villa Pace met 100 standen van verenigingen en organisaties. Villa Pace staat dit jaar in het thema van het internationale Kinderrechtenverdrag, dat dertig jaar bestaat in 2019. Het grote aanbod aan kinderanimatie valt op.

Het Stationsplein wordt een paradijs voor kinderen met een nostalgische kermis, foodtrucks, artiesten en springkastelen. Onder andere een reuzenrad en een zweefmolen maken hun opwachting.

Op zondag is er de Ballonloop. Sportievelingen kunnen deelnemen aan een loopwedstrijd door de stadskern. De afstanden zijn 5 en 10 km en voor de kinderen is er een loop van 1 km. Daarnaast staan ook nog op het programma: de Open Monumentendag i.k.v. 75 jaar bevrijding en 175 jaar spoorverbinding, de braderij in de Nieuwstraat, een aantal expo’s, een kunstruilbeurs en waar het allemaal mee begon: de plechtigheid om de oorlogsslachtoffers te herdenken en de bevrijding van de stad tijdens WOII te vieren. Belangrijk om weten: door de werken aan het stadhuis vindt er dit jaar geen vuurwerk plaats!

Je vindt de persmap in bijlage onderaan deze webpagina.

Foto’s zijn beschikbaar, vraag gerust op via pers@vredefeesten.be.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen