Vredefeesten

Vredefeesten met traditie en spektakel: uniek ballonfestival zet Sint-Niklaas op de kaart

Tijdens het eerste weekend van september vinden traditioneel de Vredefeesten plaats in Sint-Niklaas, het hoogtepunt van de evenementenzomer, waarvoor meer dan 100.000 bezoekers worden verwacht. Op 2, 3 en 4 september stijgen tientallen luchtballons op de Grote Markt op. Dat is telkens een huzarenstukje. Nergens anders ter wereld stijgen zovele ballons samen op vanuit het centrum van een stad, drie dagen na elkaar. Dit jaar zijn er 55 ballons uit binnen- en buitenland van de partij, waarvan 16 specialevormballons.
Social media sharing

De Vredefeesten zijn wereldberoemd voor hun ballonfestival. Niet alleen de locatie is uniek, maar ook de grote verscheidenheid aan ballons, in vele kleuren, vormen en maten. Er zijn vijf opstijgmomenten in het weekend van de Vredefeesten. Telkens stijgen liefst 55 ballons op, waarvan 16 specialevormballons. En als opwarmer voor al dat spektakel zijn er ook nog de telegeleide miniballons.

The Flying Dutchman

Van Mr Globie tot de dino  
De meest in het oog springende ballons zijn natuurlijk de ‘special shapes’. Liefst 16 zijn er deze keer te bewonderen tijdens het ballonfestival.
Mr Globie is een opvallende nieuwkomer. Die ballon maakt dit weekend pas zijn eerste vlucht in Nederland, om daarna koers te zetten naar Sint-Niklaas. Verwondering zal er alom zijn, met nog veel meer prachtige luchtschepen als The Flying Dutchman (foto), het theehuis, een dinosaurus en zelfs een J&B whiskyfles.

Wedstrijd
Een aanvulling op het ballonfestival is de 'Vredefeesten Balloon Trophy', een aparte wedstrijd voor ballonvaarders met SVK als voornaamste opstijglocatie. "We starten met deze Balloon Trophy omwille van de lange wachtlijst voor ballonpiloten om te kunnen deelnemen aan het ballonfestival. We willen die ballonpiloten tegemoet komen en hen betrekken bij het hele ballongebeuren. Daarom roepen we deze balloncompetitie in het leven", klinkt het bij de organisatoren van het ballonfestival, de families Sax en Rosseneu. Zij kijken intussen reikhalzend uit naar volgende week. "De voorbije twee jaar konden we het ballonfestival niet op de Grote Markt organiseren. Moeilijk, want dat blijft het allermooiste, om het ballonplezier te delen met het publiek, midden in het stadshart. Die verwonderde blikken van al die mensen rond de Markt, allemaal samen naar de hemel gericht, dat raak je niet gewend. En daar kijken we heel hard naar uit!"

Vredefeesten

Sint-Niklaas ballonstad: een lange traditie
De Bevrijdingsfeesten ontstonden in 1948 als herdenking van de bevrijding van de stad in de Tweede Wereldoorlog. Daar werden gasballons bij betrokken. Deze authentieke, statige luchtschepen stegen tot 2019 op, maar vandaag is dat helaas onbetaalbaar geworden.

In 1973 werden de warmeluchtballons toegevoegd aan de Bevrijdingsfeesten. In 1988 kwamen daar de populaire specialevormballons bij. De naam van het evenement werd ook veranderd: de Bevrijdingsfeesten werden de Vredefeesten. En het ballongebeuren evolueert verder mee. Enkele jaren geleden kwamen er de telegeleide minispecialevormballons bij.
Met dit evenement etaleert Sint-Niklaas al sinds 1948 haar imago als ballonstad. De toegewijde en gepassioneerde ballonfamilies Sax en Rosseneu staan al decennialang in voor de organisatie van het ballonfestival. Voor hen is dit ‘familiaal erfgoed’.

Sint-Niklaas toont echter méér dan één keer per jaar dat het een ballonstad is. Zo is de Grote Markt een permanent opstijgterrein voor ballons. Elke dag van het jaar kunnen ballons opstijgen, midden in de stad. Sint-Niklaas heeft haar eigen stadsballon en telegeleide ministadsballon. In het Europark-Zuid bevindt zich ook het eerste en voorlopig enige Belgische propaangasvulstation voor ballonvaarders. En om de haverklap worden er nieuwe warmeluchtballons gedoopt op de Grote Markt. Nergens in heel Europa wonen er meer ballonpiloten als in Sint-Niklaas en het Waasland. Hun belangen worden behartigd door de vzw Waasballon.

Vredefeesten

Missie
Nog steeds worden de oorlogsslachtoffers tijdens de Vredefeesten herdacht en staan de feesten in het teken van vrede, solidariteit, diversiteit en duurzaamheid. De stad en de organisatoren van het ballonfestival onderstrepen vandaag de kernwaarden die de Vredefeesten altijd hebben uitgedragen. “Het is meer dan ooit nodig om even terug te gaan tot de essentie van deze Vredefeesten, namelijk de viering van de bevrijding van onze stad. Op dit moment is er een oorlog gaande in de achtertuin van Europa. We worden des te meer gewezen op wat een bevrijding van een stad en een land mag betekenen. Daarom staan deze Vredefeesten meer dan ooit in het teken van vrede en verdraagzaamheid."
Een speciaal ingetogen moment, mét ballons, is er op vrijdagavond om 22.30 uur. Dan wordt de eerste dag van de Vredefeesten afgesloten met een lantaarnballonballet op de Grote Markt. Sopraan Lies Vandewege zingt, terwijl de ballons oplichten op de tonen van de muziek.

Belgisch kampioen ballonvaren David Spildooren: “Unieke ervaring, telkens opnieuw”
David Spildooren (33) uit Sint-Niklaas is Belgisch kampioen ballonvaren, brak in januari van dit jaar nog het duurrecord ballonvaren en schreef eerder ook al de langste ballonvaart in kilometers op zijn naam. Hij is er volgende week als ballonvaarder al voor de tiende keer bij op de Vredefeesten. "Elke keer opnieuw is dat een unieke ervaring. Sint-Niklaas is mijn thuisstad. Hier opstijgen, op de Grote Markt, met dat publiek erbij, dat is zó bijzonder. Misschien beseffen we het niet altijd goed, maar zo'n ballonevenement kennen ze nergens anders ter wereld. Of ik het spannend vind? Ja, toch wel. Het is niet evident, met zovele ballons tegelijk opstijgen op het marktplein. Dat is niet alledaags. Daar hoort zeker focus en concentratie bij."

David Spildooren

Programma ballonfestival

Vrijdag 2 september: 
18.30 uur    Opstijgen heteluchtballons en specialevormballons, met doorlopende tegeleide miniballons
22.30 uur    Lantaarnballonballet

Zaterdag 3 september: 
7.00 uur      Opstijgen heteluchtballons
17.00 uur    Telegeleide miniballons
17.30 uur    Installatie heteluchtballons
18.00 uur    Opstijgen heteluchtballons en specialevormballons 
23.00 uur    Vuurwerk

Zondag 4 september: 
7.00 uur      Opstijgen heteluchtballons
9.00 uur       Plechtigheid ter herdenking van de bevrijding
16.45 uur    Telegeleide miniballons
17.30 uur    Installatie heteluchtballons
18.00 uur    Opstijgen heteluchtballons en specialevormballons 

Info
►►► www.vredefeesten.be

Vredefeesten
Vredefeesten
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen