Duurzame Gemeente

Week van de Duurzame Gemeente 18-25 september 2021: stad zet vier klimaatambassadeurs in de kijker

De Week van de Duurzame Gemeente is weer aangebroken en dus geven we tussen 18 en 25 september de 17 werelddoelen (SDG’s) extra aandacht. Nog tot 2030 wil de stad Sint-Niklaas zich inzetten om de doelen te behalen. Zo zijn we één van de 117 gemeenten die mee doen aan de Week van de Duurzame Gemeente.
Social media sharing

We doen dit door organisaties in de bloemetjes te zetten die hun steentje bijdragen om de doelstellingen te bereiken. Zo worden er 4 organisaties bekroond tot SDG-ambassadeurs van 2021.
Dit jaar ligt de focus van de campagne op klimaathelden: mensen en organisaties die in de eerste plaats bijdragen aan de ‘planetpijler’ van duurzame ontwikkeling.
De klimaatuitdagingen zijn groot, ook voor België. Hoewel we in het Sustainable Development Report van 2020 als 11e van 193 landen eindigen, blijven we jaar na jaar slecht scoren op de milieugerelateerde SDG’s.

In het jaar dat nu al de ‘ommekeer in wereldwijd klimaatbeleid’ wordt genoemd, willen we tijdens de Week van de Duurzame Gemeente een podium geven aan de klimaathelden in Vlaanderen. De focus van deze editie zal dus liggen op duurzame helden die bijdragen aan SDG 6 (schoon water en sanitair), SDG 12 (verantwoorde consumptie en productie), SDG 13 (klimaatactie), SDG 14 (leven in het water) en SDG 15 (leven op het land).

Volgende organisaties werden door een jury verkozen als SDG-ambassadeurs van 2021 omdat zij, ieder op hun eigen manier, een steentje bijdragen aan de genoemde SDG’s. Fotografe Femke Vercauteren zorgde opnieuw voor levendige foto’s, een fijn aandenken aan het engagement dat elk van deze ambassadeurs dag na dag leveren.

Pomona
Pomona is een coöperatief landbouwbedrijf met als centraal doel een groot deel van het voedsel van hun eigen duurzame boerderij te laten komen. De gronden van Pomona liggen verspreid in het Waasland (Verrebroek, Melsele, Beveren en het voedselbos in Meerdonk).
De landbouwers zorgen voor het professioneel ecologisch verbouwen van het voedsel. De consumenten zorgen voor een vaste afname van Pomonaproducten. Dit duurzaam voedselsysteem bereikt men door ecologisch en economisch herstellend te werken. Dit houdt in dat het koolstofgehalte en de biodiversiteit verhogen tijdens het oogsten van de gronden. Economisch betekent het dat er een faire prijs betaald wordt voor de producten van de boer.

Burgers en boeren nemen samen juridische en financiële verantwoordelijkheid voor de goede werking. Volgende principes staan centraal:

  • ‘eerlijk’: voor de boer, de consument en de grond / de omgeving;
  • ‘ecologisch’: boslandbouw (‘agroforestry’), met respect voor mens, dier en natuur. Er wordt gewerkt op een natuurlijke manier zonder pesticiden of kunstmeststoffen en met biologisch zaai- en plantgoed;
  • ‘seizoensgebonden’: eten wat er op dat moment oogstklaar is op de akkers
  • ‘lokaal’: vooral in het Waasland;
  • ‘van boer tot bord’: rechtstreeks van de akker naar de afhaalpunten in het Waasland.

Meer info: https://www.pomonacoop.be/

Velt Waasland
Velt staat voor ‘Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren’. Dit  is een vereniging voor al wie milieuvriendelijk aan de slag wil in de tuin, de keuken, in het leven kortom. Al bijna 50 jaar promoot deze organisatie gezond leven op het ritme van de seizoenen, en dit met respect voor de natuur. Binnen het kader van duurzame ontwikkeling komt Velt op voor biodiversiteit en een energie- en grondstoffenzuinig productie- en consumptiegedrag door individuen, bedrijven en overheden.

Velt informeert over ecologisch tuinieren, ecologisch leven en ecologisch koken door tal van publicaties (zowel het tijdschrift ‘Seizoenen’ als boeken). Eveneens staat deze organisatie klaar om workshops, lezingen en vormingen te geven. Voor het brede publiek maar ook via een scholenwerking.

Velt Waasland was een pionier toen het in 1973 werd opgericht. Op dit moment zijn er 400 leden in het Waasland.

 Meer info: https://www.velt.nu/

lara mora
Bij lara mora vind je alles wat je wekelijks in de winkel gaat kopen. Maar zonder verpakking. Lara startte in 2017 een verpakkingsvrije winkel in de Stationsstraat in Sint-Niklaas. Hier brengen klanten zelf hun potjes, flesjes of zakjes mee om hun aankopen in mee te nemen. Het potje of flesje wordt eerst gewogen, de klant vult het zelf bij en betaalt alleen het gewicht van de aankoop. Voor Lara is gezond en duurzaam belangrijk. En volgens haar draagt een verpakkingsvrije winkel ertoe bij om bewust aan te kopen en meer voeling met het product te krijgen. Je laat je ook minder verleiden door impulsaankopen, wat verspilling tegengaat.

Alles wat je in haar winkel vindt, is biologisch en zo duurzaam mogelijk.  Lara heeft een basis  assortiment seizoensgebonden fruit en groenten maar ook pasta, rijst, noten, kruiden, fruitsappen, koekjes , koffie of kaas zijn in haar winkel te vinden. Zelfs ecologisch verantwoorde poets- en wasproducten, shampoo en zeep krijgen er een plek in de rekken.

Meer info: https://www.facebook.com/lara.mora.

Het Woasland Plogt
Dafné Koklenberg uit Sint-Niklaas organiseerde in 2018 samen met een aantal vrienden een actie voor de warmste week van Studio Brussel: “Plog it like it’s hot”. Hierbij verzamelden ze al lopend afval in Sint-Niklaas en zamelden ze geld in voor Natuurpunt. Ploggen komt van het Zweeds woord plocka dat “ophalen” betekent. Ze kregen zodanig veel warme en enthousiaste reacties van mensen dat ze beslisten er nog een vervolg aan te breien. Zo werd het burgerinitiatief “ Het Woasland plogt” geboren. Op een ludieke en positieve manier sensibiliseren ze Waaslanders over afval, zwerfvuil en natuurbehoud. Het ultieme doel: dat ploggen iets overbodig wordt. Dat mensen automatisch afval opruimen als ze dit tegenkomen. Er is nog een lange weg te gaan en tot dan organiseert Het Woasland plogt collectieve opruimmomenten. Ze zijn ook een aanspreekpunt om mensen hierin wegwijs te maken. Waar kan je terecht voor een gratis grijpstok of zwerfvuilzakken, wat moet er gebeuren met de zwerfvuilzakken na het ruimen, ze helpen je verder. Met hun Facebookpagina willen ze mensen mobiliseren om mee het Waasland proper te houden. Mensen mogen op de pagina suggesties doen van vuile plekken, een foto posten van de buit die ze ophaalden of het mooie eindresultaat achteraf. Zelf een plogging organiseren of gezelschap zoeken, zijn ook opties.  Zo is het ook een gemeenschapsverbindend initiatief geworden.

Meer info: https://www.facebook.com/Het-Woasland-plogt

 

Alle info via: https://www.sint-niklaas.be/actueel/week-van-de-duurzame-gemeente & algemene campagne: https://www.duurzamegemeente.be/

Contact:
Team internationale samenwerking:
 internationalesamenwerking@sint-niklaas.be of 03 778 31 32

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen