Fietsbrug Vijfstraten

Werken voor aanleg fietsbrug over Vijfstraten gaan van start

Deze week zijn de werken voor de aanleg van de nieuwe fietsbrug over Vijfstraten gestart. Met de fietsbrug wordt een belangrijke missing link op de fietssnelweg F4 weggewerkt. Het betekent een aanzienlijke verbetering van de verkeersveiligheid voor fietsers aan het moeilijke knooppunt Vijfstraten-Singel.
Social media sharing

De aanleg van de fietsbrug is een project van de provincie Oost-Vlaanderen, uiteraard in nauwe samenwerking met de stad Sint-Niklaas, maar ook met Infrabel en de Vlaamse overheid. De stad Sint-Niklaas stond in voor de verwerving van een aantal gronden aan de achterzijde van de woningen en gebouwen in de Nieuwe Molenstraat en Vijfstraten, vlak naast de spoorlijn tussen Gent en Antwerpen. 

Tegen de zomer van 2024 moet de nieuwe fietsbrug klaar zijn. De totale lengte, inclusief aanrijhellingen en oversteekplaats aan de Nieuwe Molenstraat, bedraagt 590 meter. Het traject van de fietsbrug bevindt zich vlak naast de spoorweg, over het kruispunt Vijfstraten-Singel, tussen de Noordlaan en de Nieuwe Molenstraat. 

"Gigantische verbetering" 
Schepen voor Mobiliteit Carl Hanssens: "We zijn zeer verheugd over deze oplossing voor het kruispunt Vijfstraten. De fietsbrug zal een gigantische verbetering zijn voor de verkeersveiligheid op dit moeilijke verkeersknooppunt. Het is een heel belangrijke ingreep, omdat dit kruispunt elke dag deel uitmaakt van de route van honderden fietsers naar school of naar het werk. Als stad hebben we enkele aanzienlijke investeringen gedaan om de nodige ruimte te creëren, met de verwerving en afbraak van enkele gebouwen. We kijken nu uit naar de realisatie. Met de fietsbrug krijgen de vele fietsers op dit knooppunt en op de fietssnelweg F4 binnenkort een uitstekend nieuw traject voorgeschoteld." 

Oversteek 
Het project kende een lange voorbereidingsperiode, vooral omwille van de aansluiting van de fietsbrug met de Nieuwe Molenstraat. Fietsers zullen daar met een zekere snelheid de helling van de fietsbrug afrijden om hun weg te vervolgen op de F4 richting Nieuwkerken. De aanleg van een veilige oversteek voor fietsers in de Nieuwe Molenstraat was een belangrijke voorwaarde. Na intensief overleg en een grondige evaluatie van een proefopstelling in 2021 wordt geopteerd om de Nieuwe Molenstraat te knippen voor gemotoriseerd verkeer. 

En verder 
Op dit moment wordt in Sint-Niklaas ook de verbinding langs de Noordlaan bestudeerd, voor een beter traject van de fietssnelweg F4 tussen de toekomstige fietsbrug en het kruispunt Driekoningen. 

Fietsbrug Vijfstraten
Fietsbrug Vijfstraten
Fietsbrug Vijfstraten
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen