phishing

Phishing, smishing, vishing … het kan ook jou overkomen!

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Lokale Politie Sint-Niklaas krijgt de laatste maanden veel berichten van mensen die vreemde mails of sms-berichten ontvangen. Daarin staat te lezen dat je recht hebt op een bepaalde premie of dat je nog geld verschuldigd bent aan een overheidsinstantie. Deze vorm van internetfraude heet phishing en kent veel varianten. Het is belangrijk om zeker niet in te gaan op deze berichten!
Social media sharing

Bij phishing lokken cybercriminelen je via een mail, sms (smishing) of een telefoonoproep (vishing) naar een frauduleuze website. Eenmaal je je gebruikersnaam en paswoord ingeeft, worden jouw gegevens onderschept en misbruikt om financiële transacties te verrichten of aankopen te doen in jouw naam.

De afzender meet zich vaak de identiteit aan van een bekend bedrijf, een financiële overheid, een bankinstelling of zelfs de politie. Ze doen er alles aan om hun mails en berichten zo echt mogelijk te doen lijken. Vaak gebruiken ze de officiële logo’s van banken of merken om jouw vertrouwen te wekken. Ze gebruiken ook dwingende taal: als je niet meteen reageert, riskeer je zogezegd een boete.

Coronapremie
Cybercriminelen worden iedere dag inventiever en creatiever. Ze spelen in op de actualiteit en proberen zo geloofwaardig mogelijk over te komen. Ze sturen mails en sms’en waarbij ze je bijvoorbeeld een geldsom beloven ter compensatie van de coronacrisis. Hier geldt de regel: “als het aanbod te mooi is om waar te zijn, is het ook meestal niet waar”.

Veel mensen ontvangen ook berichten die ogenschijnlijk afkomstig zijn van de FOD Financiën. Daarin vraagt men om nog een resterend bedrag van je belastingen over te schrijven. Je wordt dan zogezegd naar een officiële website (bijvoorbeeld my e-box) geleid waarna je je persoonlijke gegevens, je bankkaartinformatie en paswoorden moet ingeven. Soms bellen de criminelen hun slachtoffers zelfs op om hen via de telefoon te begeleiden bij deze frauduleuze geldoverschrijvingen (vishing).

Trap niet in de val!
Het is belangrijk is om niet in te gaan op deze berichten of mails. Je kan het telefoonnummer van de afzender blokkeren of het e-mailadres melden als spam in je mailbox.

Frauduleuze websites lijken heel erg op de originele, maar er zitten altijd kleine verschillen in de links, bijvoorbeeld een letter o die door het cijfer 0 wordt vervangen. Veel mensen vertrouwen nog op websites die beginnen met https://. De letter s betekent enkel dat er een beveiligde uitwisseling van gegevens is tussen de website en de gebruiker. In dit geval wordt de website beheerd door criminelen die dit truukje intussen ook gebruiken om vertrouwen op te wekken bij hun slachtoffers.

Toch slachtoffer?
Indien je toch slachtoffer bent geworden van phishing en een geldsom hebt overgeschreven, is het belangrijk om zo snel mogelijk aangifte te doen bij Lokale Politie Sint-Niklaas. Je maakt hiervoor een afspraak via het telefoonnummer 03 760 65 00. Verzamel vooraf zoveel mogelijk informatie zoals mails, berichten, schermafbeeldingen en bankafschriften van de overschrijving(en). Dit helpt onze rechercheurs van de cybercrime unit alvast heel erg!

Meer informatie over phishing vind je op de website www.safeonweb.be. Je kan verdachte berichten melden via mail aan verdacht@safeonweb.be.

Samen werken we aan veiligheid!

Volg ons op Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen