Politie Sint-Niklaas vat jeugdbende

Politie Sint-Niklaas vat jeugdbende

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Onder leiding van het jeugdparket Oost-Vlaanderen heeft de lokale recherche afgelopen maanden een groep jongeren in beeld kunnen brengen die in wisselende bezetting betrokken waren bij verschillende incidenten in en rond de stationsomgeving en het centrum van Sint-Niklaas. De 32 jongeren, waarvan 30 minderjarig en 2 meerderjarig, kunnen gelinkt worden aan maar liefst 32 verschillende incidenten.
Social media sharing

De jongeren, waarvan de jongste slechts 12 jaar oud is, pleegden het afgelopen jaar onder andere verschillende feiten van steaming. Steaming is een vorm van afpersen waarbij het slachtoffer wordt afgedreigd, vernederd of geïntimideerd tot hij geld of een goed afgeeft. De slachtoffers van deze feiten zijn in het merendeel van de gevallen leeftijdsgenoten. Naast de feiten van steaming was ook een deel van de bende betrokken bij de aanval op een taxichauffeur aan het station begin maart 2023.

Na het in kaart brengen van de jeugdbende, volgden er in samenwerking met het jeugdparket verschillende gerechtelijke acties. Hierbij werden er in totaal 19 jongeren gearresteerd en verhoord. Opvallend was dat een deel van de jongeren – en soms ook hun ouders in eerste instantie – de feiten als onschuldige pesterijen afdeden of zeiden dat ze er gewoon bij stonden. Deze feiten worden echter juridisch gelijk gesteld met een diefstal met geweld in bende.

Het jeugdparket tilde dan ook zwaar aan de feiten en besloot om de minderjarige steamers streng aan te pakken. De drie kopstukken van de bende werden voorgeleid bij de jeugdrechter te Dendermonde, zij worden alle 3 gedagvaard. 7 andere jongeren werden in aanwezigheid van hun ouders opgeroepen voor een voorleiding op het jeugdparket en kregen voorwaarden opgelegd, waaronder een plaatsverbod, contactverbod en verplicht leerproject.

Nog 12 andere jongeren werden samen met hun ouders uitgenodigd voor een waarschuwingsgesprek met de jeugdcriminologen. De overige jongeren hun aandeel was eerder beperkt doch zullen zij, net zoals alle andere betrokken jongeren, politioneel opgevolgd worden.

Het jeugdparket alsook de politie wil hiermee enerzijds een duidelijk signaal geven aan de jongeren dat dergelijke feiten niet getolereerd worden en ook niet ongestraft blijven. Anderzijds willen zij opnieuw zorgen voor een gevoel van rust en veiligheid bij de bevolking

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen