Zo is Sint-Niklaas

Schrijf je in voor het stadsgesprek over diversiteit

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Sint-Niklaas is een diverse stad. Diversiteit kleurt onze stad op veel verschillende manieren. Samenleven in diversiteit is een verrijking maar brengt ook uitdagingen met zich mee. We willen samen met jou nadenken over hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedere inwoner gelijke kansen krijgt en zich thuis voelt in onze stad. Daarom organiseert het stadsbestuur het 'Stadsgesprek diversiteit'.
Social media sharing

Jouw mening telt. Kom je langs?

Voor wie? Alle Sint-Niklazenaren die mee willen nadenken over diversiteit in Sint-Niklaas, leden van verenigingen, adviesraden, … Gewoon komen luisteren mag ook. Interesse? Kom zeker langs en breng een vriend, grootouder, buur, zoon, dochter, … mee. 

 

Wanneer? Zaterdag 23 november 2019 om 9.30 uur in het welzijnshuis, Abingdonstraat 99, Sint-Niklaas.

 

Programma:

9u30-10u: onthaal

10u-10u30: inleiding 

10u30 – 12u30: Workshops (twee rondes)

12u30: Receptie met lunch

 

Je kan kiezen uit de volgende workshops:

1. Echte vooruitgang laat niemand achter
Een workshop over toegankelijkheid in de stad

Welke drempels ervaar jij? Wat houdt je tegen? Wat heb je nodig? Het stadsbestuur streeft naar een duidelijke, bereikbare, betaalbare en vriendelijke dienstverlening voor iedereen. Een toegankelijke leefomgeving is de sleutel tot een samenleving waarin iedereen gelijke kansen heeft. In deze workshop geven we voorbeelden van hoe we kunnen werken aan een toegankelijke stad en we luisteren naar jouw tips.

 

2. Voelde ik me eindelijk aangesproken, behoor ik niet tot de doelgroep (Loesje)
Een workshop over positieve beeldvorming. 

 Voel jij je aangesproken door de communicatie van het stadsbestuur? Voel jij je positief verbonden met Sint-Niklaas? Diversiteit kleurt onze stad op veel verschillende manieren. We willen dat alle inwoners van Sint-Niklaas zich thuis voelen in onze stad. Daarom is het belangrijk dat mensen zich herkennen in onze beeldvorming. In deze workshop gaan we samen op zoek naar manieren om de diversiteit van de stad Sint-Niklaas realistisch weer te geven, maar zonder mensen in hokjes te plaatsen.  

 

3. Zullen we er samen iets aan doen?
Een workshop over participatie.

We willen dat alle inwoners van Sint-Niklaas de mogelijkheid moeten krijgen te sporten, cultuur te beleven, onderwijs te volgen, geholpen te worden en mee na te denken over hun stad. Met de methodiek deep democracy leren organisaties en verenigingen hoe elke mening aan bod komt en hoe je iedereen mee aan boord krijgt. Probeer het zelf in deze workshop!

 

4. Ieder mens de moeite waard
Een workshop over anti-discriminatiebeleid.

Alle inwoners van Sint-Niklaas kunnen in aanraking komen met discriminatie. Wat doe jij als je wordt geconfronteerd met discriminatie of racisme? Wat kán je doen? De stad verzet zich tegen elke vorm van discriminatie en racisme en zal hierrond een beleid ontwikkelen. In deze workshop en gaan we samen op zoek naar manieren om inwoners weerbaar te maken tegen discriminatie en racisme en om op een gepaste manier te reageren of op te komen voor een stadsgenoot.

 

5. Jouw goeiemorgen, maakt mijn goeiedag
Een workshop over sociaal contact en verbinding

“Mensen spreken niet meer tegen elkaar”; “Jongeren hebben geen respect meer voor ouderen”;  “Ze komen niet naar onze activiteiten”; “De buurt ziet er niet meer hetzelfde uit”. “We moeten elkaar beter leren kennen”… Deze uitspraken hebben we allemaal wel eens gehoord. Onze samenleving is heel divers op veel verschillende manieren en dat brengt uitdagingen met zich mee. In deze workshop gaan we samen op zoek naar hoe we meer ontmoeting en verbinding kunnen brengen in het dagelijkse leven.  

 

6. Labels zijn voor kleding, niet voor mensen
Een workshop over lokaal regenboogbeleid

LGBT+ Wat? In deze workshop bekijken we hoe holebi- en transgenderinwoners zich thuis en welkom voelen in de stad. Denk jij ook graag mee over de uitwerking van een lokaal regenboogbeleid? We stellen ons ook de vraag  hoe we discriminatie of uitsluiting op basis van geaardheid, gender of seksuele voorkeur kunnen voorkomen.  

Deelnemen is gratis, maar wel graag inschrijven ten laatste 18 november 2019. 
Schrijf je hier in:

Meer informatie:  diversiteit@sint-niklaas.be – 03 778 61 66 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen