Autoloze zondag

Sint-Niklaas autovrij: registreer je buurtactie nu!

Tijdens de Autovrije Zondag (18 september 2022) krijgen fietsers, wandelaars, skaters en kinderwagens vrij spel in de binnenstad. Het is de hoogdag voor de zachte mobiliteit. Geniet van randanimatie en beleef samen de nazomer. Extra genieten? Organiseer een activiteit met je vereniging, organisatie of buren in jouw buurt of deelgemeente. Dan kan je rekenen op steun van de stad.
Social media sharing

Sint-Niklaas maakt het stadshart autovrij van 14 tot 18 uur. Op en rond de Grote Markt en het Stationsplein kan je genieten van activiteiten voor groot en klein. Snuister op de feestmarkt, geniet van straattheater, fietsparcours ... verdiep je in de toekomstige stadsprojecten in het belevingscentrum of digitale wandelingen in het nieuwe toeristische infokantoor. Vergeet je fiets niet: je kan hem pimpen, wassen en graveren! 

Wil je jouw buurt ook autovrij? Val je binnen de autovrije zone? Organiseer dan met jouw vereniging, organisatie of buurt zelf een activiteit en ontvang 100 EUR van de stad. Schrijf je in via deze link en dit vóór 1 augustus 2022.

Ben je een buurtcomité? Dan heb je recht op 100 EUR extra subsidie voor buurtgerichte acties. Vraag ze hier aan! 

Jong, wild, goud? Spelen mag in Sint-Niklaas overal! Tover op Autoloze zondag je straat om tot speelstraat en maak spelen nog leuker. Check of jouw straat speelstraat kan worden, betrek je buur en dien een aanvraag hier in.  

Een aantal straten kunnen omwille van veiligheid of noodzakelijke doorgang niet autovrij gemaakt worden. Een overzicht van deze straten kan je in het document onderaan deze pagina terugvinden.

Kader

Autovrije zondag is een onderdeel van de Week van de Mobiliteit, een initiatief dat mensen beter op de hoogte brengt over duurzame mobiliteit. Overal in Vlaanderen organiseren steden autovrije momenten met tal van randactiviteiten. 

Verkeersmaatregelen

Vanaf 12.30 uur is de autovrije zone in de stadskern afgebakend en is geen autoverkeer mogelijk. Een kaart met de exacte afgesloten straten vind je binnenkort op deze pagina. Vanaf 19 uur wordt de openbare weg terug vrijgesteld. Wagens die geparkeerd zijn op de openbare weg in de autovrije zone mogen niet verplaatst worden. De randparkings en centrumparkings blijven bereikbaar (parking Noordlaan, Station, Stationsstraat, Schouwburg, Kokkelbeekplein, 't Bau-huis en Waasland Shopping Center). 

Voor uitzonderlijke verplaatsingen om dringende medische redenen kan je een doorgangsbewijs aanvragen. 

Gratis busvervoer 

Het stadsbestuur en De Lijn bieden gratis busvervoer aan: op alle lijnen op het volledige grondgebied, de ganse dag. Gebruikers hoeven niets te doen. Gewoon opstappen en je laten rijden, de hele dag door. 

Barbecue culinair

Op 17 en 18 september organiseert het barbecue-team Laurentius het Belgisch kampioenschap culinair barbecue. Indrukwekkende installaties en gerechten tonen het vakmanschap van teams uit vier windstreken. 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen