banaan

Sint-Niklaas behaalt 89% als FairTradeGemeente op Fair-o-meter

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Sint-Niklaas scoort hoger dan gemiddeld op de Fair-O-meter!
Sint-Niklaas is sinds 2008 FairTradeGemeente, de campagne zit in een nieuw jasje en er zijn ook een aantal nieuwe elementen aan toegevoegd. Zo ligt de focus nog meer op de korte keten en het steunen van lokale producenten. Om te voldoen aan deze nieuwe campagne moest de trekkersgroep van Sint-Niklaas een vragenlijst invullen. Daaruit kwam een score die weergeeft hoe ‘Eerlijk’ onze gemeente is. Wat blijkt? Sint-Niklaas scoort 89% en doet het hiermee niet slecht in vergelijking met buurgemeenten.
Social media sharing

In Sint-Niklaas zijn jaarlijks zes publieke activiteiten waarop eerlijke handel aanwezig is. Honderd inwoners zetten zich vrijwillig in om Eerlijke Handel in Sint-Niklaas op de kaart te zetten. Sint-Niklaas communiceert minstens vier keer per jaar naar zijn inwoners over Eerlijke Handel en zorgt er dus mee voor dat inwoners gesensibiliseerd zijn over het belang van een eerlijker handelssysteem voor de landbouwers wereldwijd. Ieder Fair Trade product dat je koopt, garandeert een minimumprijs en een premie voor de landbouwer. In 2018 kocht de stad vijf fairtradeproducten aan.

Nog groeimarge voor het aankoopbeleid van de stad

In 2019 vulde Sint-Niklaas, samen met 135 andere gemeenten, de Fair-O-Meter in. Een enquête waar de inspanningen voor eerlijke handel in 2018 worden aangegeven. Conclusie: Sint-Niklaas scoort hoger dan het gemiddelde. Het stadsbestuur doet al inspanningen voor een eerlijker aankoopbeleid maar er is nog groeimarge.

We engageren ons als FairTradeGemeente om in de toekomst verder te gaan voor duurzame ontwikkeling en Fair Trade. Zo plannen we om:

  • Aan te dringen op eerlijke chocolade voor de intrede van de Sint in 2020
  • De horeca en winkeliers die in de binnenstad inzetten op FairTrade te ondersteunen
  • De SDG’s mee verder uit te dragen
  • Mee te werken aan een FairTrade fietsroute
  • De Picknick Plein Public die inzet op sociale en duurzame economie voor de derde keer mee te organiseren
  • Oog te hebben voor onze lokale producenten maar ook te blijven streven naar eerlijke prijzen voor producten uit het Zuiden

Een FairTradeGemeente draagt bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Denk maar aan de vele tasjes eerlijke koffie die in het stadhuis worden gedronken en waar de koffieboer een eerlijke prijs voor krijgt (SDG12, SDG8). Maar ook de 75208 inwoners van Sint-Niklaas worden door hun stad gesensibiliseerd om bij hun aankopen te kiezen voor producten waarvoor de landbouwer een eerlijke prijs heeft gekregen (SDG11, SDG12, SDG4).

 

 

 

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen