Foto Orange the city

Sint-Niklaas kleurt oranje in strijd tegen geweld tegen vrouwen

Van 25 november, Internationale Dag van Bestrijding van Geweld tegen vrouwen, tot 10 december, Internationale Dag van de Mensenrechten, kleuren in een groot aantal steden en gemeenten officiële gebouwen en publieke plaatsen oranje. Hiermee vragen Zonta International en Soroptimist International aandacht voor de campagne “Say NO to violence against women” (zeg NEE tegen geweld tegen vrouwen). Ook in onze stad krijgen heel wat standbeelden een oranje strik of cape, komen er op opvallende plaatsen in het stadscentrum oranje banners en worden er affiches en boekwijzers verspreid onder de titel "Orange the city".
Social media sharing

Sint-Niklaas zegt NEE tegen geweld op vrouwen

Met de medewerking van het stadsbestuur, de lokale politie en brandweer, Kunst in de Stad vzw en Avansa vzw zetten Zonta club Waasland en Soroptimist Land van Waas dit jaar opnieuw de ‘Orange the city’-actie op de kaart in onze stad. Met deze actie willen beide clubs  een duidelijk signaal geven tegen geweld op vrouwen, maar ook burgers, scholen, organisaties en stadsdiensten aansporen om aandacht te hebben voor deze problematiek. 

Dit jaar vragen de clubs extra aandacht voor preventie en willen ze vooral de jongeren bereiken en de lokale onderwijsinstellingen sensibiliseren. De aftrap van de campagne wordt gegeven met een verrassende flashmob en sluit af met een thema-avond.

De thema-avond is op 9 december vanaf 19u30 in het stadhuis. Verschillende aspecten van grensoverschrijdend gedrag en geweld komen aan bod: de politie van Sint-Niklaas geeft een toelichting over de werking van de zedeninspecteurs. Deze zedeninspecteurs zijn speciaal opgeleid om slachtoffers van seksueel geweld op te vangen. Schrijfster Triene-Mie Lecompte vertelt over haar eigen ervaringen met psychisch geweld binnen een partnerrelatie en heeft hierbij vooral aandacht voor de signalen die kunnen wijzen op geweld binnen een relatie. Tenslotte hebben we het ook over het belang van preventie van grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Schrijf 9 december dus alvast in jouw agenda.

Inschrijven? Stuur een mail naar diversiteit@sint-niklaas.be 

Tenslotte: geweld tegen vrouwen en meisjes' is één van de meest voorkomende schendingen van mensenrechten op wereldvlak. Ook in ons land wordt grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld t.a.v  vrouwen en meisjes steeds meer aangekaart, aangeklaagd en veroordeeld. Laten we niet vergeten dat iedereen slachtoffer kan worden van grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld binnen een partnerrelatie, op straat, in het uitgaansleven of in een vrije tijdscontext. Geen enkel slachtoffer mag onder de radar blijven.

Wil je meer informatie over de actie of wil je campagnemateriaal bestellen?

Contacteer:    
Martine Baetslé van Zonta Club Waasland:
martinebaetsle@gmail.com of
Brigitte Slegten van Soroptimist Land van Waas:
brigitte-slegten@telenet.be

Wil je op jouw school, jeugdorganisatie of vereniging iets doen ter preventie of sensbilisering mbt. grensoverschrijdend gedrag, seksueel of intrafamiliaal geweld? Volgende organisaties hebben een uitgebreid en breed aanbod:

www.pimento.be:

www.grenswijs.be

www.sensoa.be

www.vzwzijn.be

Ben je slachtoffer of getuige van geweld? Praat erover met iemand die je vertrouwt, meld het, zoek hulp. Contacteer 1712 voor alle vormen van geweld. De website www.slachtofferzorg.be biedt informatie voor alle slachtoffers of getuigen van geweld.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen